«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 7 Μάη 2015

Μεταφορά μαθητών και κοινές δράσεις στο επίκεντρο συνάντησης του Απ. Κατσιφάρα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αχαΐας
Η πορεία του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών, καθώς και οι κοινές δράσεις από τη νέα σχολική χρονιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Αχαΐας.
Συγκεκριμένα...
στη σημερινή συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν η πρόεδρος Δήμητρα Πανίτσα, η γενική γραμματέας Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου, το μέλος Νίκος Διαμαντόπουλος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσιφάρας τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων της Αχαΐας, η πορεία του διεθνούς διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών, όσον αφορά την Π.Ε. Αχαΐας προχωρά ικανοποιητικά, προσήλθαν έξι πλειοδότες και συγκεκριμένα το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας καθώς και τέσσερις ιδιώτες μεταφορείς.
«Αυτές τις ημέρες συντάσσεται το πρακτικό του διαγωνισμού και μόλις ολοκληρωθεί, θα τεθεί προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κατακύρωση του διαγωνισμού. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, προλαμβάνουμε ώστε να μην αντιμετωπίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Ομοσπονδίας ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθούν κοινές ενημερωτικές και προληπτικές δράσεις με τους μαθητές να είναι πάντα στο επίκεντρο.

***
Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τη συνδιοργάνωση της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και της INTERAMERICAN, για  3η συνεχή χρονιά από 4-10 Μαΐου στην πλατεία Β. Γεωργίου για την Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την υποστήριξη συνανθρώπων μας που είναι σε ανάγκη αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Πάτρας σε σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν καθημερινά.
Μία από τις ενότητες που συμπεριελήφθησαν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης είναι και αυτή της Οδικής Ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει την κεντρική ομιλία του γνωστού οδηγού αγώνων και απόστολο της Οδικής Ασφάλειας Ιαβέρη αύριο Παρασκευή, 8 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., στον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας (πλατεία Γεωργίου Α’ 25) και την πρακτική επίδειξη αντιμετώπισης κινδύνων κατά την οδήγηση με τη συμμετοχή των πολιτών που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. επίσης στην πλατεία Γεωργίου Α’.

***

Δημοπρατούνται έργα ύψους 2 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση, συντήρηση των επαρχιακών οδών της Αχαΐας και πρόληψη για την αντιπυρική προστασία
Συνεχίζεται η προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα και να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Προχθές έγινε η δημοπράτηση της πρώτης εργολαβίας που αφορά συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Αιγιαλείας 2015, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι δημοπρασίες για τις αντίστοιχες εργολαβίες σε Καλάβρυτα και Ερύμανθο και την μεθεπόμενη σε Πάτρα - Δυτική Αχαΐα (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ η καθεμία), συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.
«Δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο να εξασφαλίσουμε αυτούς τους πόρους, ωστόσο καταφέρνουμε έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες να ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις που τις έχουμε απόλυτη ανάγκη και πρέπει να τις κάνουμε γιατί η οδική ασφάλεια είναι μείζονος σημασίας για εμάς» επεσήμανε ο Γρ. Αλεξόπουλος.
Να σημειωθεί πως μέσω αυτών των εργολαβιών, η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να προχωρήσει και σε καθαρισμούς δρόμων, εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο δεν μερίμνησε να δώσει πόρους για την αντιπυρική προστασία στις Περιφέρειες παρά μόνο στους Δήμους και καθυστερημέρα.
Στις αρχές της εβδομάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αναπλ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας έθεσε για μία ακόμη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και άλλα ζητήματα αντιπυρικής προστασίας.
Παρ’ όλα αυτά τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, η οποία προβλέπει πιστώσεις 18,4 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία και ενέκρινε το υπουργείο μόνο προς τους Δήμους για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και όχι και προς Περιφέρειες, πολιτική που ακολουθεί η Πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται.
Και καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος: «Ενώ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, με ελάχιστους πόρους να συντηρήσουμε τους δρόμους μας, πρέπει μέσα από αυτά τα ελάχιστα χρήματα και αυτές τις εργολαβίες να κάνουμε και παρεμβάσεις για την αντιπυρική προστασία, αφού το κεντρικό κράτος, παρά τις εκκλήσεις μας, δυστυχώς κωφεύει. Αντιλαμβάνεστε πως με ίδιους πόρους ‘τρέχουμε’ ώστε να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο».
***

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενδυναμώνοντας τη σχέση της με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριό του που θα διεξαχθεί από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 8-10 Μαΐου 2015 στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στο Kyllini Beach Resort.
Το συνέδριο έχει τίτλο «Συνέδριο για επίκαιρα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τα αναλυτικά εργαλεία και τις πρακτικές οικονομικού σχεδιασμού» και κατά τη διάρκειά του θα αναπτυχθούν θεματικές που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, με έμφαση στη Δυτική Ελλάδα, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές προκλήσεις.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει με δύο θεματικές ενότητες στο συνέδριο:
Σάββατο 9 Μαΐου (12:00-13:30): Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Η κοινωνική διάσταση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και
Κυριακή 10 Μαΐου (11:45-13:15): Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας «Η Αναπτυξιακή διάσταση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Αγγελόπουλος «η συμμετοχή της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο συνέδριο έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας που έχουμε μετά και την υπογραφή της Προγραμματικής  Σύμβασης με στόχο την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις διαδικασίες σύνταξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 και την υποστήριξη συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα».
Και συνέχισε ο κ. Αγγελόπουλος: «Ουσιαστικά η συμμετοχή και η συνεργασία μας είναι πολύ σημαντική, καθώς αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Αποτελεί το πλέον αξιόπιστο οικονομικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας και σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά, ώστε να αναπτύξουμε ένα γόνιμο διάλογο που θα μας επιτρέψει να στρέψουμε την έρευνα στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας».
Για τη διευκόλυνσή σας κατά την είσοδο στο χώρο του συνεδρίου παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε τη φόρμα στο link που ακολουθεί: https://docs.google.com/forms/d/1NG9KyC7jUZiGC90oxCO6J5AE6MwBRlezYlQnGFtGvVk/viewform?c=0&w=1
***