«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ TA 700 ΕΚ. € ΤΗΣ Ε.Ε.

Ποια είναι η αλήθεια για την επίσκεψη των Ευρωπαίων ελεγκτών στο ΥΠ.ΕΣ.
Διευκρινίσεις από τον Γ. Ραγκούση ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ


Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κριθεί αν το υπουργείο Εσωτερικών θα καταφέρει να μεταφέρει τα περίπου 700 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ στον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, πράγματι υπήρξαν ενστάσεις των ελεγκτών της Ε.Ε. που επισκέφθηκαν στις 24/2 την χώρα μας προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο του συγκεκριμένου προγράμματος η απορροφητικότητα του οποίου βρίσκεται μόλις στο 0,5%. Κι αυτό γιατί δεν τους παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα ως προς την εφαρμογή της Νέας Αρχιτεκτονικής που σχεδιάζει του υπουργείο Εσωτερικών (αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών, συνενώσεις κλπ).

Ωστόσο, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας διαβεβαίωσαν τους ελεγκτές της Κομισιόν ότι τα μέτρα αυτά ήδη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και θα παρουσιασθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εντός Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καταρχήν μια παράταση και κατά δεύτερον την υπόσχεση να δοθεί το δικαίωμα των αλλαγών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εφόσον τα μέτρα για τον «Καλλικράτη» είναι συγκεκριμένα.

Ελεγκτές της Ε.Ε: «δεν θέλουμε άλλα σχέδια δράσης»

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα άνοιξε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την Κυριακή (28/2) σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση….Μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές σας. Τι δράσεις θέλετε να αναπτύξετε για να στηρίξετε το πρόγραμμα “Καλλικράτης” που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως έχει σήμερα; Αφού δεν έχετε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Προγράμματος, πώς ζητάτε τώρα αναθεώρησή του; Είστε ακόμη στον σχεδιασμό. Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη κι αν τις έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε πια άλλα σχέδια δράσης ή μελέτες. Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής», πρόσθεσαν.

Παράλληλα για την υπόθεση έστειλε την Δευτέρα επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, ενώ σε δήλωσή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Στέφανος Γκρίτζαλης υποστήριξε ότι τα στελέχη της Ε.Ε. είπαν ότι «είναι δυνατή η αξιοποίηση του Ε.Π. "Διοικητική Μεταρρύθμιση" του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος "Καλλικράτης".»

Για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ στο: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5955
Πηγή www.aftodioikisi.gr