«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Νέα ερώτηση του Κ.Κ.Ε. για τα προβλήματα στη λειτουργία του του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ. Ελλάδας
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Νέα ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας και σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο κέντρο. Πρόκειται για 25 άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια (διώχτηκαν αυτές τις μέρες οι 6) και δεκάδες άλλοι ασθενείς που επισκέπτονται καθημερινά το κέντρο.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό πως αντί το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προώθησε τη λύση της προγραμ–ματικής σύμβασης με τοπικό σύλλογο, έτσι που τελικά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών. Με σχέσεις εργασίας stage-συμβάσεις έργων-μετατάξεις και κατά καιρούς κομματικοί παράγοντες κρατούν σε ομηρία δεκάδες εργαζόμενους και εξαγοράζουν συνειδήσεις πατώντας πάνω στις ανάγκες νέων ανθρώπων για δουλειά. Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αξιοποιείται και το γεγονός πως εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που έστω και στα χαρτιά υπάρχει το ΚΑΦΚΑ, δεν έχει συσταθεί οργανόγραμμα των προβλεπόμενων θέσεων.
Είναι συνειδητή επιλογή υποβάθμισης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας για να παραδοθεί στη συνέχεια και μέσω Καλλικράτης στην τοπική διοίκηση και τους ιδιώτες.
Η ευθύνη βαραίνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η όλη κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες με την λήξη των συμβάσεων 21 ατόμων (4 γιατρών, 6 φυσικοθεραπευτών, 5 νοσηλευτών και 5 εργαζομένων).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύσταση οργανισμού για το ΚΑΦΚΑ και την πρόσληψη όλου του αναγκαίο μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία έτσι ώστε να λειτουργήσει το κέντρο στο μέγιστο δυναμικό του;
• Θα πάρει μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα σίτισης αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές σε μαγειρείο και εστιατόριο μέσα στο κέντρο;
• Θα υπάρξει δεύτερο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των ασθενών;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους