«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΟΑΕΕ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)

Τη μέθοδο του εκβιασμού επέλεξε, πλέον, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, (ΟΑΕΕ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχουν βεβαίως και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για να αναγκάσει χιλιάδες συναδέλφους να «αποπληρώσουν» τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον και τη βιωσιμότητά τους, αλλά και το ατομικό – οικογενειακό– δράμα τους.
Έσυρε στα δικαστήρια 17.500 χιλιάδες ανθρώπους, που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν ιατρική κάλυψη και τους έχει ανασταλεί το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, για να τρομοκρατήσει όσους χρωστούν στον Οργανισμό.
Με την απειλή της καταδίκης, τους αναγκάζει να αποπληρώσουν μέσω τραπεζικών δανείων, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, τις οφειλές τους και τους παραδίδει στην τραπεζική τοκογλυφία.
Αυτή την ακραία, νεοφιλελεύθερη κυβερνητική επιλογή, επικρότησε, φυσικά, η ΕΣΕΕ, η οποία θα πρέπει να χρεωθεί ισάξια, τις συνέπειες από τις ενδεχόμενες μελλοντικές κατασχέσεις των όποιων τυχών περιουσιών των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών κι επαγγελματιών.
Η ίδια ΕΣΕΕ που δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει και να προβάλει τη μόνη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη πρόταση της ΟΕΣΒΔΕΝ.
Η στάση της και η κεφαλαιώδης διαφορά των δύο προτάσεων αποτυπώνει, ξεκάθαρα, την ύπαρξη αλλά και το χάσμα ανάμεσα στις δύο απόψεις που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας ήταν και είναι:
1. Οι οφειλές των συναδέλφων, απαλλαγμένες από τα τοκογλυφικά πρόστιμα που επιβάλει ο ΟΑΕΕ να κεφαλαιοποιηθούν και να παγώσουν.
2. Να τους χορηγηθεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να υποχρεούνται, μόνο, στην κάλυψη των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.
3. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρατική οικονομική κρίση και η κυβέρνηση ασκήσει περιοριστική εισοδηματική πολιτική, να μην υπάρξει καμία αύξηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών κατά κλάση.
4. Μετά το τέλος της κρατικής οικονομικής κρίσης, για τους συναδέλφους που έχουν κεφαλοποιημένες υποχρεώσεις, να υπάρξει ρύθμιση αποπληρωμής των, άτοκα, παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Στον αντίποδα αυτής μας της άποψης και πρότασης, ήταν και είναι η συναπόφαση της κυβέρνησης, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των τραπεζών που με Δούρειο Ίππο το διαβόητο ΤΕΜΠΜΕ επιταχύνει τον πνιγμό των συναδέλφων.
Συγκεκριμένα:
Υποχρεώνουν ουσιαστικά τους συναδέλφους –που οφείλουν γιατί δεν έχουν– να υπογράψουν σύναψη δανείου, να δώσει η τράπεζα τα λεφτά απευθείας στο ταμείο και την εφορία και στη συνέχεια το συγκεκριμένο αιχμάλωτό της να το μεταχειριστεί με τον τρόπο που αυτές – οι τράπεζες – γνωρίζουν πολύ καλά. Όπως βεβαίως επίσης και τα εκατομμύρια μέχρι σήμερα θηράματά τους.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας χωρίς αντίλογο ή επιχειρήματα απερρίφθη:
­ Από το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ.
­ Από τα Δ.Σ. των άλλων Ομοσπονδιών των Ε.Σ.
­ Από τα Δ.Σ. σχεδόν όλων των Εμπορικών Συλλόγων.
­ Από σχεδόν όλους τους Αντιπροσώπους μέλη της Γ.Σ. της ΕΣΕΕ.
Για την Ομοσπονδία μας,
δεν αποτελεί έκπληξη η συμπεριφορά τους γιατί έχουμε από χρόνια κατανοήσει ότι:
Α) Η κυβέρνηση και η σύμφυση της, το τραπεζικό κατεστημένο, συνδέονται με ομφάλιο λώρο με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ.
Β) Το κοινό τους αρραγές μέτωπο έχει ορκιστεί πίστη στην κερδοφορία του τραπεζικού κατεστημένου και την επίσημη τοκογλυφία.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ

Υ.Γ. 1. Η ΟΕΣΒΔΕΝ παρακαλεί, θερμά παρακαλεί, όποιον και όποια διαφωνεί με την πρότασή μας να μας πει, τους λόγους και την άποψή του.
2. Η ΟΕΣΒΔΕΝ επίσης προτείνει σε όποιον τυχόν συμφωνεί με τη πρότασή της, να πράξει το συνδικαλιστικά αυτονόητο.