«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ Το πάρκο της Ελλάδας!

Με τίτλο: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. Το πάρκο της Ελλάδας» η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξενεί σήμερα (Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010) μεγάλο αφιέρωμα στο νομό σε κείμενα και φωτογραφίες των Δημήτρη Μανιάτη, Βασίλη Μαθιουδάκη, Λεωνίδα Κονδύλη και Κώστα Κατσίγιαννη.
Στο αφιέρωμα υπάρχουν οδοιπορικά στις πόλεις του Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπάκτου, στις Οινιάδες, την Αλυζία, το Θέρμο, την Παραβόλα, την Αποδοτία, την Ορεινή Ναυπακτία, το Χάνι Μπανιά και τη λίμνη Τριχωνίδα.
Ακόμη υπάρχει περιγραφή των δράσεων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, καθώς και επιχειρήσεων του νομού.
Ο αναγνώστης μπορεί να βρει πλήθος χρηστικών πληροφοριών για τους επισκέπτες (προτάσεις διαμονής, φαγητού, διασκέδασης και ψυχαγωγίας).
Σε μήνυμά του στην έκδοση ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος λέει τα εξής:
«Κάθε κομμάτι γης της πατρίδας μας έχει την ιδιαίτερη ομορφιά του. Όμως η Αιτωλοακαρνανία, το «Φυσικό και Πολιτισμικό Πάρκο της Ελλάδας», είναι ένας τόπος φιλημένος από το Θεό, με απίστευτη ευφορία της γης, πλούσια ιστορική διαδρομή και αστείρευτες δυνατότητες που στηρίζονται στις αποδεδειγμένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Η πολιτιστική ταυτότητα και ο πολυποίκιλος φυσικός μας πλούτος, αποτελούν για την περιοχή μας εκείνα τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που διαχρονικά προσφέρονται απλόχερα και μας καθιστούν ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο όσο και ελκυστικότατο πόλο έλξης και αναφοράς, για πλήθος τουριστικών, φυσιολατρικών, αθλητικών και πνευματικών αναζητήσεων.

Η φύση προίκισε πλουσιοπάροχα τον τόπο μας, αφού η Αιτωλοακαρνανία είναι η μοναδική περιοχή της χώρας η οποία διατρέχεται από δυο μεγάλα ποτάμια, τον Αχελώο και τον Εύηνο και γειτνιάζει μ’ ένα ακόμη, τον Μόρνο.
Κατακλύζεται από πέντε σημαντικές λίμνες (Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Αμβρακία, Οζερός, Βουλκαριά) και τρείς τεχνητές, της Στράτου, του Καστρακίου και των Κρεμαστών, ενώ καθορίζεται περιβαλλοντικά από δυο τεράστιας οικολογικής σημασίας υδροβιότοπους, τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και την αντίστοιχη του Αμβρακικού.
Βρέχεται δε από μια τεράστια ακτογραμμή 128 χιλιομέτρων, που «βλέπει» στον Πατραϊκό και στον Κορινθιακό Κόλπο, «παρατηρεί» ολάκερο το Ιόνιο πέλαγος και δημιουργεί ένα ζηλευτό προορισμό οικογενειακού παραθεριστικού ενδιαφέροντος.

Η ιστορία μας συντροφεύει αιώνια, καθώς μοναδικής αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί, αποτελούμενοι από 150 και πλέον σημαντικών μνημείων της Αρχαίας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Μεταβυζαντινής, και της Νεώτερης εποχής, συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Σε αυτά τα μνημεία διαδραματίσθηκαν ιστορικά γεγονότα παγκοσμίου εμβέλειας και οικουμενικής διάστασης από την αρχαιότητα.
Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ», το λίκνο της Δημοκρατίας του Θέρμιου Απόλλωνα οι Ναυμαχίες της Ναυπάκτου και του Ακτίου και η Έξοδος του Μεσολογγίου, είναι ορισμένα από αυτά.

Η Αιτωλοακαρνανία σε προκαλεί και σε προσκαλεί».