«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ραγκούσης: συνενώσεις μόνο μικρών δήμων

Στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν υπάλληλο αορίστου χρόνου νομαρχίας ή δήμου του οποίου η οργανική θέση καταργείται προχώρησε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόσθεσε πάντως ότι θα προχωρήσει σε ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, με μετατάξεις προσωπικού εκεί που χρειάζεται. Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης δεσμέυτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συνενώσεις μεγάλων δήμων: «Δεν πάμε να συνενώσουμε μεγάλους δήμους», είπε χαρακτηριστικά (βλ. σχετικό ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6063), προσθέτοντας ότι «οι συνενώσεις θα γίνουν με αντικειμενικά, ακομμάτιστα και διαφανή κριτήρια».

Επιπλέον ο κ. Ραγκούσης, επιβεβαίωσε ότι η Αττική θα είναι μία περιφέρεια, «γιατί η αναπτυξιακή διάσταση δεν επιτρέπει να έχουμε δύο περιφερειακά συμβούλια που θα τσακώνονται μεταξύ τους», (βλ. και σχετική συνέντευξη του περιφερειάρχη Αττικής στην αυτοδιοίκηση gr κάνοντας κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlitem.aspx?id=5892) ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος απάντησε χαρακτηριστικά: «προφανώς όχι». Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών και τα όσα λέγονται περί «μικρών πρωθυπουργών» σημείωσε ότι δεν θα τους δοθούν «αξιώματα και λούσα αλλά αρμοδιότητες για να λύσουν προβλήματα».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής ο κ. Ραγκούσης είχε δεχθεί έντονες πιέσεις και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο η Αττική να είναι δύο περιφέρειες (για σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5954).

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης το ν/σ για τον Καλλικράτη «θα ψηφιστεί 1εκ.%!» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΣ (δηλαδή το Μάιο), καθώς, "η επεξεργασία του ολοκληρώνεται από μέρα σε μέρα και ισοδυναμεί με 16 ν/σ!", ενώ θα περιλαμβάνει 13 αιρετές περιφέρειες και λιγότερους από 370 δήμους. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι όταν ο «Καλλικράτης» λειτουργήσει θα γίνουν μεγάλες οικονομίες, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπτυξιακή του διάσταση «που θα τη δώσουμε με το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις τόνισε ότι «αυτό που διαπιστώνουμε μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες», προσθέτοντας ότι οι όποιες αντίθετες απόψεις προέρχονται κυρίως «από αιρετούς που οι ίδιοι προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχουν οι δήμοι τους.»

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ: ragousis_synentefxi_mega_aftodioikisi.doc
Πηγή:www.aftodioikisi.gr