«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Η ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την (Κυριακή 7 Μαρτίου 2010) ημερίδα με θέμα: «Η ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας» την οποία οργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Ανακτορίου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας αναπτύχθηκαν εισηγήσεις από επιστήμονες και πρόεδρους συλλόγων και ενώσεων που είχαν ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας του κάστρου και της ιστορίας του στη διαδρομή του χρόνου.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ανακτορίου κ. Γιώργος Αποστολάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σας καλωσορίζω στην σημερινή ημερίδα και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή στην κοινή μας προσπάθεια, που έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή του κάστρου της Βόνιτσας.
Το κάστρο της Βόνιτσας είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα, και καλοδιατηρημένα μνημεία που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.
Για μας τους Βονιτσάνους και για τους Δημότες του Δήμου Ανακτορίου το κάστρο δεν είναι απλά ένα από τα πολλά ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή μας.
Για μας είναι το «κάστρο μας».
Είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου μας.
Είναι ένα κομμάτι από την ζωή μας, συνυφασμένο με τα παιδικά μας όνειρα, τα παιχνίδια μας, τους θρύλους και τις ιστορίες που από στόμα σε στόμα μεταφέρονται σε γενιές και γενιές Βονιτσάνων.
Κάπως έτσι μεγαλώσαμε και εμείς που σήμερα έχουμε την τιμή να είμαστε στη Δημοτική Αρχή του τόπου.
Μεγαλώνοντας βέβαια συνειδητοποιήσαμε πως οι λαοί που έχουν ιστορία, αλλά δεν τη σέβονται και δεν τη προβάλουν δεν έχουν μέλλον.
Όλα αυτά ήταν που μας έκαναν από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ανακτορίου, να επικεντρώσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στην αναστήλωση και αξιοποίηση του κάστρου μας».
Στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος υπογράμμισε τα παρακάτω:
«Βρισκόμαστε στη Βόνιτσα, σε ένα τόπο που αποτελεί εδώ και τρεις χιλιετίες σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών.
Στο κάστρο της πόλης όπως και σε άλλα μνημεία πολιτισμού του νομού μας οφείλουμε να επενδύσουμε και να στηρίξουμε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην παράδοση και στις αξίες της ζωής.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει σειρά πρωτοβουλιών με δράσεις και πολιτικές για την ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Σήμερα και σε μια περίοδο που βιώνουμε μια βαθειά δομική κρίση αν υπερασπιστούμε και αγωνισθούμε για τη γη μας, το περιβάλλον, τα μνημεία μας είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ εισηγητές ήταν οι: Νίκος Δεληβοριάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, Νικόλαος Καπώνης, Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος και ο Φίλιππος Ντόβας, Πρόεδρος του συλλόγου «Αμφικτιονία Ακαρνάνων».
Να σημειωθεί ότι από μαθητές παρουσιάσθηκε εργασία, σε ηλεκτρονική μορφή, με θέμα: «Ιστορικά και κοινωνικά δρώμενα στο Κάστρο της Βόνιτσας, από τον 11ο έως τον 21ο αιώνα».