«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Βιομηχανικά Σφαγεία Ε.Α.Σ. Αγρινίου

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Βιομηχανικά Σφαγεία Ε.Α.Σ. Αγρινίου

Η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εφαρμόζεται στα πλαίσια της ΚΑΠ, εκτός από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση, τη χρεοκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο πολλών συνεταιριστικών εταιρειών.
Το ίδιο συνέβη και με τα βιομηχανικά σφαγεία της Ε.Α.Σ. Αγρινίου, που έγιναν με χρήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής και του ελληνικού λαού μέσα από επενδυτικά προγράμματα. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν στο «πιάτο» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αφήνοντας εκτεθειμένους στην κερδοσκοπία τους κτηνοτρόφους (πρώτος νομός στη χώρα στην εκτροφή αιγοπροβάτων - 1.500.000 ζώα), αφού τους ζητά αυξημένες τιμές για τα σφαγεία. Αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες οικογένειες εργαζομένων ένα χρόνο από το νέο ιδιοκτήτη των σφαγείων, αφού απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους.
Επίσης, σύμφωνα και με αυτές τις αστικές συμβάσεις, υπάρχουν σημαντικότατες παραβάσεις, αφού η όποια μεταβίβαση απαιτεί τροποποίηση της Κ.Υ.Α. μετά την επιδότηση πράγμα που δεν έγινε και επίσης ότι για 5 χρόνια έπρεπε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, που ούτε και αυτό τηρήθηκε. Ωστόσο όλα αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά στο ξεπούλημα της συνεταιριστικής περιουσίας και των επιπτώσεων στους κτηνοτρόφους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της συρρικνώνει και οδηγεί στο ξεπούλημα τις συνεταιριστικές εταιρείες αντί να τις προστατεύει και από την άλλη ενισχύει την κερδοφορία των ιδιωτών σε βάρος παραγωγών και κτηνοτρόφων καταδικάζοντας σε μαρασμό την ύπαιθρο;
• Γιατί σιωπά στο ξεπούλημα των σφαγείων της ΕΑΣ Αγρινίου και περιφρονεί τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων αλλά και των απολυμένων από τα βιομηχανικά σφαγεία της Ένωσης;

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης