«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Προβλήματα στη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.

Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.

Οι σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό μας αναγκάζουν να επανέλθουμε στο ζήτημα της λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ στην Αμφιλοχία.
Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Άλλωστε όπως ήδη οι επιστήμονες επισημαίνουν (Φυσιατρική Εταιρεία Ελλάδος) χρειάζονται 2.000 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης και υπάρχουν μόνο 200 κι αυτά στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή οι οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.
Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η πολιτική της υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι λογική συνέπεια της πολιτικής που ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα.
Στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, είναι ενδεικτικό πως λειτουργούν υποτυπωδώς μόλις 25 κλίνες, ενώ υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 80 κλινών.
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλες ειδικότητες όπως λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές - αλλά και στο παραϊατρικό π.χ. οδηγοί ασθενοφόρων. Επιδιώκεται οι ελλείψεις να μπαλωθούν με εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου περιορισμένης χρονικής διάρκειας και από προγράμματα stage. Στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας εργάζονται 41 εργαζό–μενοι μέσω των προγραμμάτων stage, η σύμβαση των οποίων λήγει έως τον επόμενο μήνα. Επίσης, με συμβάσεις έργου εργάζονται 6 γιατροί, 6 φυσιοθεραπευτές, 1 λογο–θεραπευτής και 1 ψυχολόγος. Με σύμβαση έργου εργάζονται νοσηλευτές, τραυματιο–φορείς και βοηθοί θαλάμου. Οι συμβάσεις αυτές (ιατρών και φυσιοθερα–πευτών) λήγουν το Φεβρουάριο του 2010 και των υπόλοιπων τον Μάη και Αύγουστο του 2010.
Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση των ασθενών που σήμερα γίνεται από κέντρα του Αγρινίου, δηλαδή από απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων.
Το Κέντρο χρειάζεται να εξοπλιστεί και με δεύτερο αυτοκίνητο μεταφορά αναπήρων γιατί το ένα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει τις ανάγκες.
Ενδεικτικό της υποβάθμισης και του ρόλου που θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει το ΚΑΦΚΑ είναι, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη ερώτησή μας, ότι σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες και σκουριάζουν.
Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ βρίσκεται στον «αέρα».
Είναι χαρακτηριστικό πως αντί το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προώθησε τη λύση της προγραμματικής σύμβασης με τοπικό σύλλογο, έτσι που τελικά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ίδια η κυβέρνηση συνειδητά αντιστρατεύεται το λαϊκό αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά προωθώντας μια λύση με ημερομηνία λήξης η οποία ουσιαστικά σημαίνει πολιτική ομηρία. Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αξιοποιείται και το γεγονός πως εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που έστω και στα χαρτιά υπάρχει το ΚΑΦΚΑ, δεν έχει συσταθεί οργανόγραμμα των προβλεπόμενων θέσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργήσει το ΚΑΦΚΑ στο μέγιστο δυναμικό του για να σταματήσει πια η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάρτιση οργανογράμματος;
• Θα πάρει μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης των ασθενών που αυτή τη στιγμή γίνεται από κέντρα του Αγρινίου.
• Θα εξοπλίσει άμεσα το κέντρο με δεύτερο αυτοκίνητο μεταφοράς αναπήρων;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους