«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

«ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».
«Σήμερα πολλοί κάνουν λόγο για τις κλιματικές αλλαγές.
Αλλαγές που συμβαίνουν γιατί η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι βάναυση, αλόγιστη.
Χρειαζόμαστε μια άλλη συνείδηση που να συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη, με την ύπαρξη ζωής και στη δική μας περιοχή.
Βρισκόμαστε σε έναν νομό με πλούσιο οικολογικό απόθεμα, το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να το αναβαθμίσουμε.
Ο αγώνας του λαού μας κατά της εκτροπής του Αχελώου είναι ένας έντιμος και δίκαιος αγώνας για τη ζωή.
Αγώνας, ενάντια στην αντίληψη που θέλει υποταγμένη τη φύση στο όνομα αμφίβολων μορφών ανάπτυξης.
Αυτό συνέβη στη Θεσσαλία, όπου τώρα εκεί επιχειρείται να εκτραπούν τα νερά του Αχελώου.
Εκεί, που αποξηράνθηκε ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος στη Βαλκανική και ο δεύτερος στην Ευρώπη, η Λίμνη Κάρλα, το 1962, για να αποκτήσουν κάποιοι περισσότερα στρέμματα γης, ώστε να καλλιεργήσουν σιτάρι την εποχή εκείνη.
Η αποξήρανση της Κάρλας στο βωμό της «ανάπτυξης», δημιούργησε ένα τρομακτικό έλλειμμα σε επαγγέλματα που χάθηκαν (ψαράδες κ.λ.π.) και βεβαίως τα εκατοντάδες στρέμματα που πήραν κάποιοι τότε, λίγο ωφέλησαν μιας και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχαν νερό για να τα αρδεύσουν.
Μαζί με την Κάρλα την ίδια εποχή αποξηράνθηκαν κι άλλοι 6 υδροβιότοποι στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Μετά απ΄ αυτές τις εγκληματικές παρεμβάσεις, φυσικό δεν είναι να μην έχει νερό η Θεσσαλική πεδιάδα;
Είναι νομοτελειακό.
Αντί λοιπόν η πολιτεία να σκεφθεί πως οδηγηθήκαμε στην «ερημοποίηση» όπως λένε της Θεσσαλίας, και να επανορθώσουν με έργα και παρεμβάσεις το τρωθέν περιβάλλον, προσπαθούν με ένα μεγαλύτερης κλίμακας έγκλημα, που είναι η Εκτροπή του Αχελώου, να επανορθώσουν τα προηγούμενα εγκλήματα.
Το έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου έχουμε υποχρέωση ως πολίτες να το αποτρέψουμε.
Δεν οδηγούν στην ανάπτυξη έργα, που εγκληματικά παρεμβαίνουν στη φύση και το περιβάλλον για να δώσουν ένα πρόσκαιρο όφελος.
Τέτοια εγκλήματα και για παρόμοιους λόγους έχουν συντελεστεί κι αλλού στον κόσμο όπως η αποξήρανση της λίμνης Αράλη, τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, που σήμερα έχει απομείνει μόνο το ένα τρίτο και η ευρύτερη περιοχή μια απέραντη έρημος.
Στον Αμαζόνιο σήμερα γίνονται γιγαντιαίες εκχερσώσεις, με στόχο τη δημιουργία μεγάλων βοσκοτόπων για την εκτροφή αγελάδων, που εκμεταλλεύονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και όχι απλοί κτηνοτρόφοι.
Αλλά και στην περιοχή μας έγιναν εγκληματικές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, όπως η μεγάλη παρέμβαση στο κανάλι της λιμνοθάλασσας που είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του.
Το κανάλι είναι νεκρή θάλασσα. Δεν υπάρχει ζωή.
Σήμερα όμως, γίνονται προσπάθειες να το αναβαθμίσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Μωραΐτη
Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
Θέλουμε τη βοήθεια του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη δική σας, ώστε να οργανώσουμε μια μελέτη συνολικής αναβάθμισης των υγροτόπων της περιοχής μας και ιδιαίτερα του ΔΕΛΤΑ του Αχελώου.
Και εδώ πρέπει να σας συγχαρώ για τη γενναία θέση του υπουργείου σας στο θέμα της Εκτροπής του Αχελώου, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χρειαζόμαστε τώρα ενέργειες γιατί αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά.
Χρειαζόμαστε τους υγροτόπους όλους του νομού, είναι η περιουσία μας και πρέπει να τη διαφυλάξουμε.
Δεν μπορεί να επεμβαίνουμε στη φύση στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, το μοντέλο της οποίας ποτέ δεν έδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Θα πρέπει ακόμα να δούμε την αξιοποίηση των νερών των υδροηλεκτρικών φραγμάτων τα οποία, παρά τις όποιες ενστάσεις, δημιουργούν καινούριες συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα μας προσφέρουν τον πλούτο της ενέργειας που τον έχουμε ανάγκη.
Ακούω τελευταία από κάποια υπεύθυνα χείλη ότι τα νερά του Αχελώου χύνονται και χάνονται στη θάλασσα.
Είναι μια ανόητη αντίληψη και όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία βρίσκονται αυτά τα πρόσωπα τότε η άποψη αυτή γίνεται επικίνδυνη.
Τίποτα δεν χάνεται στην θάλασσα.
Η φύση ανανεώνεται με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες.
Πρέπει λοιπόν να δούμε τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά μας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τις έχουμε πλούσιες στον τόπο μας και σ΄ αυτές να στηρίξουμε την πράσινη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με βιώσιμο μέλλον στην υπηρεσία των ανθρώπων, στην υπηρεσία της ζωής.
Θέλω να ευχαριστήσω, από την καρδιά μου τα παιδιά των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σήμερα εδώ και να τους καλέσω να γνωρίσουν το περιβάλλον του τόπου μας, να το αγαπήσουν και όταν συμβεί αυτό, θα το προστατεύσουν κιόλας.
Πιστεύω ότι τα παιδιά από σήμερα, θα γίνουν κήρυκες του καλού μηνύματος της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, για να διατηρήσουμε τη ζωή».