«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ιδρύθηκε Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης

Στην ίδρυση Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης, προχώρησαν Ξηρομερίτες που αγαπούν τη τοπική παράδοση και θέλουν να προσφέρουν για την διάσωση και την διάδοση αυτής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να βοηθήσουν στην ανάδειξη κάθε τοπικής πολιτιστικής, πνευματικής έκφρασης, παλαιάς και σύγχρονης.
Η πράξη ίδρυσης της μη Κερδοσκοπικής Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης (ΞΕ.ΛΟ.Τ), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, στις 19:00, στην ιδρυτική συνέλευση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, Βιργίνιας Μπενάκη 19-21, στο Μεταξουργείο.
Πολλοί Ξηρομερίτες από διάφορες χωριά της τ. επαρχίας συγκεντρώθηκαν και ομόφωνα αποφάσισαν την δημιουργία της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης με την επωνυμία (ΞΕ.ΛΟ.Τ) και τα παρόντα μέλη ορίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Ο Μπάμπης Τσελεπής από την ομάδα Ξηρομεριτών που ανέλαβε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση της εταιρεία διάβασε το σχέδιο καταστατικού, το οποίο έφερε στη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών Μελών και αφού συζητήθηκε, εγκρίθηκε ομόφωνα και στο τέλος υπογράφτηκε από όλα τα μέλη.
Στο καταστατικό της η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης έχει ως βασικούς σκοπούς μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Α). Τη μελέτη, τη προστασία, τη προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, των γραμμάτων, των τεχνών και του λαϊκού πολιτισμού της τέως επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου και όλης της Ακαρνανίας.
Β). Τη προστασία, την ανάδειξη, τη προβολή και τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ξηρομέρου.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο
Μετά τη συζήτηση για την ιδρυτική πράξη της ΞΕ.ΛΟ.Τ , ορίστηκε προσωρινό εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και καθορίστηκαν οι ιδιότητες των μελών του, ως εξής:
Πρόεδρος: Τσελεπής Μπάμπης, Αντιπρόεδρος Α΄: Μπιτσώρης Άρης, Αντιπρόεδρος Β΄: Κοτίνος Πάνος, Γενικός Γραμματέας: Γαζέτας Χρήστος, Οργανωτικός Γραμματέας: Μπαρμπαρούσης Γιώργος, Ταμίας: Αγραφιώτης Πάνος, Έφορος Βιβλιοθήκης: Μηλιώνης Άγγελος, Έφορος Εκδόσεων: Κουβέλης Γιώργος και Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Πίττα Μαρία.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του καταστατικού και θα έχει ισχύ μέχρι την οριστική αναγνώριση της εταιρείας από το Πρωτοδικείο, οπότε και θα οριστεί γενική συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης.
Μετά το πέρας των εργασιών του νεοσύστατης εταιρείας πολιτισμού, ο προσωρινός Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Τσελεπής Μπάμπης δήλωσε:
«Η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης πιστεύουμε ότι θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής προσφοράς, διατήρησης και συνέχειας της πλούσιας Ξηρομερίτικης κληρονομιάς μας. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη απέναντι στις νέες γενιές και η μεταλαμπάδευση των ηθών, εθίμων, της παράδοσης, της ιστορίας των προγόνων μας, η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που πολλές φορές δεν έχουν τα μέσα να προβάλλουν την τέχνη τους, είναι υποχρέωση μας και σκοπός μας. Βασικός μας στόχος να εγγραφούν όσο περισσότεροι νέοι για να επιτευχθεί η μακροζωία της πολιτιστικής μας εταιρείας και περιμένουμε να έρθουν κοντά μας όλοι όσοι έχουν ρίζες στην Ακαρνανία, άνθρωποι όλων των ηλικιών».