«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Δραματική η οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί Δήμοι

Ερώτηση Μ. Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οι περισσότεροι Δήμοι, κυρίως εκείνοι της επαρχίας και των νησιών έχουν φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο, δεν μπόρεσαν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους και αναγκάστηκαν να μεταφέρουν σημαντικό μέρος των πληρωμών για την επόμενη χρήση ή να προσφύγουν σε δανεισμό, με θολό το οικονομικό τοπίο του τρέχοντος έτους 2010.
Η στήριξη που έδινε η σημερινή κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης, που κατακεραύνωνε την προηγούμενη κυβέρνηση όταν επέβαλε τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και εκδιδόμενων λογαριασμών στο 0,5% από 2%, που άφηνε να εννοηθεί ότι θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα, φαίνεται κενό γράμμα, ξεχάστηκε πολύ γρήγορα.
Επειδή δεν ικανοποιήθηκε η αποκατάσταση του τέλους για το 2009, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις και τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ.
Επειδή τα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων είναι προφανές ότι για τους μικρούς κυρίως Δήμους έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Επειδή οι τουριστικοί δήμοι και κυρίως οι μικροί έχουν οδηγηθεί σε αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών, με δυσμενή αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό.
Επειδή δεν διαπιστώθηκε η τόνωση της τουριστικής αγοράς από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
Επειδή η αποκατάσταση του τέλους ήταν θέση και της Κυβερνητικής παράταξης
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις σας η ικανοποίηση του αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποκατάσταση του τέλους για το 2010;
2. Θα προχωρήσετε σε τροποποίηση του ν. 3756/2009 (άρθρο 23) ώστε να επαναφέρετε το τέλος παρεπιδημούντων και εκδιδόμενων λογαριασμών στο 2%;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ