«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο γιορτασμός της 100ης Επετείου του Κιλελέρ, θα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, όπως δηλώθηκε από τον πρωθυπουργό και, για μια ακόμα φορά, εκφράστηκε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε στον υπουργείο, μας οδηγεί στο δρόμο της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας, με διάφορες μορφές και σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και των άλλα λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο γιορτασμός της 100ης Επετείου του Κιλελέρ, θα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ο πολυήμερος, μαζικός και δυναμικός, αγώνας των αγροτών σ' όλη την Ελλάδα, φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, εξαιτίας της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την βαθιά κι ακλόνητη προσήλωσή της στην πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, εμποροβιομηχάνων, μονοπωλίων και πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.
Αυτό αποδεικνύει η κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας και η θέση της υπέρ του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», μέσω του οποίου θα προωθηθεί, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, το «ξεπάστρεμα» των μικρών και μεσαίων παραγωγών.
Ο αγώνας μας ανέδειξε και την ανάγκη να προχωρήσουμε, πιο αποφασιστικά, στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την μαζικοποίηση και την ενδυνάμωση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών και την πλήρη αποδυνάμωση όλων εκείνων των δυνάμεων που, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και υπονομεύουν την ενότητα, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της πάλης μας. Μ' αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε και την μεθόδευση της κυβέρνησης να διαλύσει το αγωνιστικό αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα και να φτιάξει ένα «νέο», που θα λειτουργεί σαν δεκανίκι της αντιαγροτικής πολιτικής.
Εχουμε επιδείξει μεγάλη αντοχή στον αγώνα. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε 25 συνεχή μερόνυχτα στο δρόμο. Μια αντοχή που αντλούμε από το δίκιο μας και την εμπειρία μας, την οργή και την αγανάκτηση για το «σήμερα», την αγωνία και την ελπίδα για το «αύριο».
Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαλλαξία, τα κόμματα που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, τα ΜΜΕ, μέσω των οποίων περνάνε οι συκοφαντίες εναντίον μας και σε βάρος του αγώνα μας.
Μαζί μας, όμως, έχουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που εκδηλώνουν τη μαζική και ενεργή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα μας. Κι είναι αυτή η συμπαράσταση κι αλληλεγγύη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για τη συγκρότηση της αγωνιστικής συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα φτωχά στρώματα του λαού μας. Μια συμμαχία που είναι αναγκαία, όχι μόνο για να έχει ο αγώνας μας μεγαλύτερη δύναμη κι αποτελεσματικότητα, αλλά να έχει και δυναμική και προοπτική.
Εχουμε, πλέον, συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική ανάπτυξη που προωθείται στη χώρα μας από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που έφερε τα οξυμένα προβλήματα και οδηγεί στα αδιέξοδα. Γι' αυτό και παλεύουμε για την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.
Τα νέα, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης» πλήττουν καίρια και τη φτωχομεσαία αγροτιά. Μόνο για την αύξηση που επιβλήθηκε στις εισφορές στον ΟΓΑ , οι αγρότες θα καταβάλουμε 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον, το χρόνο και για τρία συνεχή χρόνια. Και, φυσικά, θα πληρώσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά και όλα τα άλλα «χαράτσια» που αποφάσισε, ή έχει κατά νου ν' αποφασίσει η κυβέρνηση.
Με τον αγώνα μας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε τα υποζύγια της οικονομικής κρίσης. Δεν ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτήν και δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, δηλαδή το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν υπαναχωρούμε, δεν υποχωρούμε. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ