«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αγρότες: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα!

Με κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων!

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα!!

Η μικρομεσαία αγροτιά δίνει τη μάχη για την ύπαρξή της, τη μάχη ενάντια στην πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Η μαχόμενη αγροτιά με τον αγώνα της ανοίγει δρόμους προοπτικής για καλύτερες μέρες ζωής και δουλειάς. Ανοίγει δρόμους για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα, σε όφελος του λαού. Ο αγώνας αυτός έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, των μονοπωλίων και των κυβερνώντων.
Το μπλόκο της Νίκαιας πήρε ενωτική πρωτοβουλία και πρότεινε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και των αγροτικών περιφερειών της χώρας, καθώς και το σύνολο των καλλιεργειών. Αποτελείται από 7 σημεία, στα οποία προστέθηκαν άλλα δύο, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών των μπλόκων της Νίκαιας και του Προμαχώνα. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στοΝ Προμαχώνα σύσκεψη με αντιπροσωπείες από μπλόκα όλης της Ελλάδας. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε αντιπροσωπεία του μπλόκου Ερμίτσας. Αποφασίστηκε η συνέχιση των αγώνων με διάφορες μορφές ανά νομό. Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει:
• Μη διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
• Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
• Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
• Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
• Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
• Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
Είναι γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αναδεικνύει σε όλο του το μέγεθος και την οξύτητα το αγροτικό πρόβλημα για όλο το λαό. . Η νέα ΚΑΠ και τα όσα ψήφισαν σχετικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην ΕΕ οδήγησαν στην περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής των παραπάνω προϊόντων. Από το 2006 και μετά: Ο καπνός από 120.000 τόνους παραγωγή έπεσε στους 20.000 τόνους. Το βαμβάκι από 3.700.000 στρέμματα μειώθηκε στα 2.300.000 στρέμματα. Στη ζάχαρη η ποσόστωση από 312.000 τόνους, μειώθηκε στους 156.000 τόνους και δύο από τα πέντε εργοστάσια έκλεισαν. Σημαντική μείωση της παραγωγής υπήρξε ακόμα σε λάδι, σιτάρι και σταφίδα. Το 2008 έγιναν εισαγωγές αξίας 7 δισ. ευρώ . Η Ελλάδα, που θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα, εισάγει τα πάντα από το εξωτερικό. Τα εισαγόμενα προϊόντα δεν ωφελούν αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους. Συνδέονται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Ο αγώνας της φτωχής και μικρής αγροτιάς αφορά και την εργατιά και τους αυτοπασχολούμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα. Ο αγώνας της αγροτιάς, παρά τις κινήσεις υπονόμευσης από κυβέρνηση και ΝΔ, βρήκε τη μαζική συμπαράσταση, από πλήθος, σωματείων, οργανώσεων και φορέων. Ο αγώνας της αγροτιάς χρειάζεται τη μαζική και έμπρακτη συμπαράστασή της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων
Επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε ο αγώνας για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της αγροτιάς και του λαού.
Οι αγρότες από το μπλόκο της Ερμίτσας καλούν σε αγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 02.02.2010 και ώρα 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου .
Οι αγρότες θα ξεκινήσουν από το μπλόκο στις 5μμ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΕΡΜΙΤΣΑΣ