«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ερώτηση Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο: Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών

Κύριε επίτροπε, γνωρίζετε ότι η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την ραγδαία μείωση σε ποσοστό 12,2% του αγροτικού εισοδήματος για το 2009.
Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,7% το διάστημα 2001-2008. Επιπλέον το 2008 η μείωση για το ελληνικό αγροτικό εισόδημα έφτασε το 7,9%.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή να μειωθούν κατά 40.000.
Η δεινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αγροτών τους οδήγησε, όπως γνωρίζετε, σε πολυήμερες κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούσαν και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους.
Με δεδομένα ότι: α) η Ελλάδα βρίσκεται υπό κοινοτική επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος, συνεπώς στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν της επιτρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει δώσει η Επιτροπή στα κράτη μέλη να μπορούν να ενισχύουν τους αγρότες τους, οι οποίοι έχουν μείωση του εισοδήματός τους μέχρι 15.000 ευρώ για τη διετία, β) οι Έλληνες αγρότες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους, κάτω του κόστους παραγωγής.
Προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ειδικό οικονομικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής γεωργίας, ιδιαίτερα των χωρών που λόγω υπερβολικού ελλείμματος αδυνατούν τα αξιοποιήσουν τον κανονισμό de minimis.
Σας ερωτώ, είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε ένα ειδικό ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση ή έστω να εγκρίνετε τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τις «λιμνάζουσες» χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ;
Το Γραφείο Τύπου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ