«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

"Η ΑΗΔΟΝΟΠΙΤΑ" του Ισίδωρου Ζουργού, στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "Διεξόδου".

Eνώ συνεχίζεται για τρίτο μήνα στους χώρους του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η μεγάλη έκθεση "Το '21 και οι πρωταγωνιστές του", η "Λέσχη Ανάγνωσης" που κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας, θα παρουσιάσει το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 8 το βράδυ το ιστορικό μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού με τον τίτλο "Η αηδονόπιτα".
Την παρουσίαση και ανάλυση θα κάνει, όπως πάντα, η ομάδα της "Λέσχης" αποτελούμενη απο τις κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου-Μπεμπέλη, Μαίρη Ζουζανέα-Φιλιπποπούλου και Ραλλού Κυριακοπούλου με επικεφαλής την συγγραφέα Ακακία Κορδόση ενώ για την τέχνη του συγγραφέα θα μιλήσει η ιστορικός κ. Ανδρονίκη Χρυσάφη.
Στην παρουσίαση θα παραστεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, κ. Ισίδωρος Ζουργός που θα μιλήσει για τα ερεθίσματά του στην συγγραφή του βιβλίου, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
"Η αηδονόπιτα" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μέσα απο το οποίο ανασυντίθεται ο ελληνικός κόσμος των αρχών του 19ου αιώνα, οι παραδόσεις και ο αγώνας του για την ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα και ένα βιβλίο για την ελευθερία και τον έρωτα.
Ο Γκαμπριέλ Θάκερεϊ Λίντον, αμερικανός σπουδαστής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, μετά απο τον ατελέσφορο έρωτα, αποφασίζει να αναζητήσει τους χάρτινους ήρωες των βιβλίων του.
Στις περιηγήσεις του στην επαναστατημένη Ελλάδα, απο τη Νάξο στη Θεσσαλονίκη και απο τον Όλυμπο στον Ασπροπόταμο, στα αρματολίκια της Ρούμελης και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, πέντε χρόνια δράσης, στοχασμού αλλά και ενός τυραννικού έρωτα καταγράφονται στο ημερολόγιό του. Πιο πολύ όμως καταγράφεται μια εσωτερική ζωή και ένας σπαραγμός για την αναζήτηση της ανθρώπινης μοίρας αλλά και του Θεού.
Η "αηδονόπιτα", συνηθισμένη φράση της εποχής για το ανέφικτο και το άπιαστο ιδανικό της ομορφιάς και των ονείρων, χρησιμοποιείται εδώ όχι ως χλεύη του οράματος αλλά ως υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα οτι δικαιούται ένα κομμάτι ελπίδας.
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην ελληνική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1995 με το μυθιστόρημα "Φράουστ" και ακολούθησαν τα "Αποσπάσματα απο το βιβλίο του ωκεανού" , "Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού" και "Στη σκιά της πεταλούδας".
http://www.diexodos.com.gr/