«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Αποσπάσματα ομιλίας της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο Αγρίνιο

«Φίλες και Φίλοι
Από εδώ, τον μεγαλύτερο νομό της χώρας την Αιτωλοακαρνανία, μπαίνουμε δυναμικά στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές από δω στέλνουμε μήνυμα πανστρατιάς, μήνυμα αγώνα, μήνυμα νίκης για την Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.
Ψηφίζουμε για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για ανατροπή του σκηνικού, που βιάζονται να προδικάσουν το αποτέλεσμα. Σε μια εβδομάδα θα μιλήσει ο λαός. Θα μιλήσετε εσείς. Θα πάρουν την απάντησή τους.
Θα καταλάβουν ότι με την στείρα ισοπέδωση, με τις αοριστολογίες και τα ευχολόγια, δεν μπορούν να αποσπάσουν την ψήφο σας. Δεν μπορούν να κρύψουν την ανευθυνότητά τους. Την αναξιοπιστία τους. Την απόλυτη ανεπάρκειά τους μπροστά στις απαιτήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Την ανικανότητά τους μπροστά στις προσδοκίες των Ελλήνων, μπροστά στις ανάγκες της χώρας.
«Ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας υπήρξε για πολλά χρόνια θύμα της δημοκοπίας του ΠΑΣΟΚ. Οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του τόπου σας αποτελούν αποδείξεις της χρεοκοπημένης πολιτικής τους και σήμερα οι ανάγκες είναι μεγάλες. Πολλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να κερδίσουμε οριστικά το στοίχημα της συνεχούς ανάπτυξης. Κανείς όμως δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ότι έχει γίνει έργο, απτό και μετρήσιμο, εδώ στην Αιτωλ/νία. Έργο που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα αύριο προόδου και ευημερίας.
Μόλις προχθές ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν εδώ παραδίδοντας στην κυκλοφορία την παράκαμψη του Αγρινίου. Ένα έργο που από το 1997 μέχρι το 2004 για α 13 πρώτα χιλιόμετρα, είχε γίνει πραγματικά σαν το «γεφύρι της Άρτας». Μια ακόμη από τις μεγάλες διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ που έμειναν στα λόγια».
Εκτός από την Παράκαμψη του Αγρινίου προχωρούν και άλλα τμήματα της Ιονίας Οδού. Ο σύγχρονος αυτός αυτοκινητόδρομος αποτελεί στην κυριολεξία όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Σήμερα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ το όνειρο αυτό που θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης ολόκληρη την περιοχή, γίνεται πραγματικότητα. Μέρα με τη μέρα. Το σύνολο δε των οδικών έργων που πραγματοποιούνται στο νομό έχουν προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προγραμματισμός για την περίοδο έως το 2013 περιλαμβάνει έργα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 600 εκατομμύρια.
Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα για την άρδευση και την ύδρευση, όπως τα Φράγμα Αχυρών (35 εκατ. Προϋπολογισμό), αναγκαίο για την άρδευση 8.500 στρεμμάτων. Περίπου 95 εκατ. Ευρώ έχουν διατεθεί για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και αποκατάστασης χωματερών. Μέσω του Γ ΠΕΠ πραγματοποιούνται στην Αιτωλ/νία έργα συνολικού κόστους άνω των 300 εκατ. Ευρώ. Με κυριότερα την Παραϊόνια οδό, την βελτίωση του δρόμου από το Αγρίνιο ως τη νέα γέφυρα Αχελώου, τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Πάλαιρο και στον Αστακό. Για τον Αστακό επίσης αξίζει ν’ αναφέρουμε το καινούργιο λιμάνι, αλλά και τη μοναδική στη χώρα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή στο Πλατυγιάλι. Επένδυση 150 εκατομ. Ευρώ, που έχει ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη της δυτική Ελλάδα. Σημαντικά έργα έχουν ακόμη ξεκινήσει στον καίριο τομέα της υγείας, με πρώτο ασφαλώς την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Αγρινίου που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Αξιοποιούνται επίσης καινούργια αναπτυξιακά εργαλεία: εκταμιεύτηκαν πάνω από 100 εκατ. Ευρώ μέχρι σήμερα σε επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Περίπου 85,5 εκατ. Ευρώ από τον «ΘΗΣΕΑ» όταν το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο του ΕΠΤΑ ήταν 63 εκατομμύρια. Και βεβαίως πολλές ακόμη δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, για τις υποδομές τη εκπαίδευσης, για την αποκατάσταση ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον τόπο σας».
«Θέλω να σας μεταφέρω την ένταση της δουλειάς που γίνεται, να σας δώσω την συνολική εικόνα του έργου που αποσπασματικά όλοι βλέπεται να παράγεται. Όλα αυτά που ανέφερα, δε είναι χρήματα που ξοδεύτηκαν. Είναι κεφάλαιο εθνικό που επενδύεται στον τόπο σας, που επενδύεται σε σας. Είναι κόπος δικός σας που έχει αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα θετικό, που αξιοποιείται προς δικό σας όφελος».
«πριν πέντε χρόνια δεσμευτήκαμε να βγάλουμε την Αιτωλ/νία από την απομόνωση και την στασιμότητα. Να μην αφήσουμε ούτε μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Να την βάλουμε οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Σήμερα ο τόπος σας αλλάζει. Έχει ήδη ξεκινήσει μια καινούργια πορεία. Έχει μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Την εντολή που πήραμε την κάνουμε πράξη. Το ίδιο κάνουμε σε ολόκληρη τη χώρα, σε κάθε νομό, σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με προσήλωση στη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική, που ανοίγει νέους δημιουργικούς δρόμους για τη χώρα παράγουμε έργο για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
«Βγείτε μπροστά για την παράταξη. Μιλήστε για το έργο μας. Το έργο για την Αιτωλοακαρνανία. Το έργο για την Ελλάδα.Για τις κρίσιμες μάχες που κερδίζουμε για τα εθνικά μας δίκαια. Επιτυχίες όπως το Βουκουρέστι, δεν έρχονται χωρίς σοβαρή, υπεύθυνη δουλειά, χωρίς εξασφαλισμένη διεθνή αξιοπιστία. Για την υπευθυνότητα και το συγκροτημένο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την πρωτοφανή διεθνή κρίση. Σχέδιο που μας επιτρέπει να είμαστε σε πιο ασφαλή θέση από πολλούς εταίρους μας στην ευρωζώνη. Που μας επιτρέπει να στηρίξουμε αποτελεσματικά το εισόδημα των πολιτών, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να ενισχύσουμε τους κλάδους που πλήττονται σφοδρότερα. Που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αλληλέγγυοι στους αγρότες μας, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους. Που μας θωρακίζει για να επιδιώξουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Μιλήστε για την σημαντική μείωση της ανεργίας που πετύχαμε, την ουσιαστική προώθηση της απασχόλησης σε μια περίοδο κάθε άλλο παρά ιδανική για τέτοιους στόχους.
Μιλήστε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε: για ένα βιώσιμο και σύγχρονο ασφαλιστικό, για μια παιδεία προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του αύριο, για την Ολυμπιακή που δεν κοστίζει πια σε όλους μας ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Εκεί που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν «καυτές πατάτες» που ήθελαν να αποφύγουν, εμείς είδαμε τις προϋποθέσεις για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα του μέλλοντος. Εκεί που αυτοί ολιγώρησαν και οπισθοχώρησαν εμείς προχωρήσαμε και προχωράμε μπροστά. Μιλήστε με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία. Είναι έργο που πηγαίνει την πατρίδα μας μπροστά. Είναι έργο σε όλους τους τομείς. Είναι πολιτική ευθύνης. Πολιτική αποτελέσματος. Αυτή είναι η πολιτική της παράταξής μας αυτή είναι η πολιτική του Κώστα Καραμανλή.».
«Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση». «Ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή μας, με συνέπεια εφαρμόζουν από την πρώτη στιγμή συγκροτημένο σχέδιο με άξονες την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ουσιαστική προστασία των πιο αδύναμων. Μιλούν με κενές υποσχέσεις. Μιλάμε με έργο. Με τολμηρές αποφάσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να πολώσουν, να διχάσουν, να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα, για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Ο Κώστας Καραμανλής με επιμονή επιδιώκει την εθνική συνεννόηση μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Πάνω απ’ όλα η κατάκτηση της εξουσίας, πάνω απ’ όλα το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δε βάζουμε τίποτε πιο πάνω από το συλλογικό καλό. Τίποτε πιο πάνω από την Ελλάδα»
«Φίλες και φίλοι
Αυτή είναι η επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Η επιλογή ανάμεσα στην υπευθυνότητα και το λαϊκισμό. Ανάμεσα στη δράση και την στασιμότητα. Την ουσιαστική πολιτική και γκρίζα παραπολιτική.».
«Προχωράμε με δύναμη, με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία. Με πίστη στις αξίες της παράταξής μας. Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Όλοι μπροστά για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κυριακή 31-5-2009