«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ»

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ :
«Αξιοποίηση και ανάδειξη του παραλίμνιου οικισμού της Παλαιοχώρας»
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΘΕΣΤΙΑ 2009» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Δήμο Θεστιέων, στην πλατεία του Δημαρχείου, η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης με θέμα «Αξιοποίηση και ανάδειξη του παραλίμνιου οικισμού της Παλαιοχώρας».
Εισηγητές ήταν ο κ. Βασίλης Γκανιάτσας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου (Ph.D.), Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. – Διευθυντής τομέα Ι – Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και οι κ.κ. Αννεζίνα Δαμπολιά, Δανάη Καρυοφύλλη, Βασιλική Κολοβού, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ε.Μ.Π.
Στη συνέχεια η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου επισκέφθηκε την Παλαιοχώρα και εκεί στον εγκαταλελειμμένο παραλίμνιο οικισμό ο Δήμαρχος Θεστιέων μιλώντας στην τηλεόραση του «Αχελώου» επεσήμανε ότι: «……Ο οικισμός αυτός που βρίσκεται διακόσια μέτρα από τη λίμνη Τριχωνίδα και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα επτά πετρόκτιστων σπιτιών, χτίστηκε το 1830 και εγκαταλείφθηκε όταν οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν βόρεια και εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που έγινε επί Χαριλάου Τρικούπη το 1885 διότι εδαφικά και κλιματολογικά θεωρήθηκε περισσότερο προνομιούχα εκ του γεγονότος ότι βρισκόταν σε απόσταση από τις βαλτώδεις περιοχές της λίμνης που ευθύνονταν για τις επιδημίες ελονοσίας που έπλητταν προπολεμικά το πληθυσμό.
Ο οικισμός της Παλαιοχώρας είναι ένα άριστο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από τους ελάχιστους παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν διασωθεί στο Νομό Αιτ/νιας.
Ο νέος οικισμός, το νέο χωριό, που δημιουργήθηκε και ιδιαίτερα οι κατασκευές του από το 1970 και μετά, εγκατέλειψαν την παραδοσιακή φόρμα και δυστυχώς υποτάχθηκαν σε ένα πνεύμα προχειρότητας και ανάγκης. Για το λόγο αυτό η διατήρηση και αξιοποίηση του οικισμού της Παλαιοχώρας κρίνεται σαν σπουδαία κατάθεση στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης……»
Ακολούθως και στο ίδιο χώρο μίλησαν στην τηλεόραση του «Αχελώου» ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Γκανιάτσας, ο οποίος επεσήμανε την αξία του αγροτικού τοπίου και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος τονίζοντας ότι ο οικισμός της Παλαιοχώρας είναι μέρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την οποία αξίζει να προστατεύουμε, να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε.
Τέλος μιλώντας στην τηλεόραση του Αχελώου οι αρχιτέκτονες μηχανικοί κ.κ. Αννεζίνα Δαμπολιά, Δανάη Καρυοφύλλη και Βασιλική Κολοβού αναφέρθηκαν συνοπτικά στην πρόταση για την αξιοποίηση του οικισμού της Παλιοχώρας και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και προσδιόρισαν τις συγκεκριμένες χρήσεις που προτείνουν για καθένα χωριστά από τα πέτρινα κτίρια του οικισμού.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ