«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Εξευτελιστικές τιμές στα δημητριακά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εξευτελιστικές τιμές στα δημητριακά.
Τραγική είναι φέτος η κατάσταση στους καλλιεργητές δημητριακών. Απούλητο έμεινε μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής που στοιβάζεται στις αποθήκες ιδιωτών και συνεταιρισμών, εξαιτίας των φτηνότερων εισαγωγών και της παντελούς έλλειψης προστασίας της ντόπιας παραγωγής. Ταυτόχρονα οι ελληνικές τιμές στα δημητριακά είναι εξευτελιστικές, για 2η συνεχή χρονιά μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τις τιμές του 2007.
Η κατάσταση φέτος είναι ακόμα χειρότερη, αφού η φετινή παραγωγή εκεί όπου ξεκίνησε ο αλωνισμός οι φετινές τιμές που διαμορφώνονται είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι και ειδικά στα στάρια και κριθάρια.
Δεδομένου ότι φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση σε σύγκριση με πέρσι, αφού το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και αφορά μεγαλύτερο αριθμό αγροτών, οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών θα είναι ακόμα πιο βαριές στο εισόδημα των μικρομε­σαίων αγροτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1) Θα καθιερώσει κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, στο σκληρό στάρι 0,40€/κιλό, 0.27 €/κιλό στο μαλακό στάρι και κριθάρι ώστε να προστατευτεί στοιχειωδώς το αγροτικό εισόδημα;
2) Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η κυβέρνηση για αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος;

Οι βουλευτές
Αχιλλέας Κανταρτζής
Αντώνης Σκυλλάκος
Νίκος Γκατζής
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου
Νίκος Μωραΐτης
Σταύρος Σκοπελίτης
ΚΚΕ Κοινοβουλευτική Ομάδα