«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Στη Ναύπακτο το 2ο Θεολογικό Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ολοκληρώθηκαν στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου την περασμένη Κυριακή (28.06.09) οι εργασίες του 2ου Θεολογικού Συνεδρίου των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με κεντρικό θέμα συζήτησης και ανάλυσης «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη διαλεκτική σχέση που οφείλει να έχει η σύγχρονη Εκκλησία με τη σύγχρονη κοινωνία, χωρίς όμως να αποκοπεί από τις ρίζες και την παράδοσή της που την ενίσχυσαν σημαντικά στην παραγωγή αξιοσημείωτου Πολιτισμού.
«Θεωρώ λοιπόν ότι η Ορθοδοξία έχει Οικουμενική διάσταση, εφόσον το μήνυμα του Χριστού απευθύνεται διαχρονικά και διαπολιτισμικά. Πιστεύω ότι η σχέση της Εκκλησίας με τον εκάστοτε πολιτισμό πρέπει να είναι πάντοτε διαλεκτική».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η χρυσή τομή, νομίζω, είναι να μην αποκοπεί η ορθόδοξη παράδοση από το σύγχρονο κόσμο, αλλά και να μην ταυτισθεί με τη νοοτροπία τη σημερινή σε βαθμό επικίνδυνο για την επιτυχία του σκοπού της. Η Εκκλησία νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το σύγχρονο πολιτισμό για να περάσει τα μηνύματά της, με τα οποία θα επιχειρήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα».

Χορηγός του Συνεδρίου ήταν ο Δήμος Ναυπάκτου.