«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Άμεσες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111)

Άμεσες παρεμβάσεις στην Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111) προγραμματίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνικά έργα, διαγραμμίσεις, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμό σε κόμβους....
Για το σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία στο σύνολο της οδού, ξεκινώντας από τον κόμβο των Παραγλαύκειων Οδών έως και τα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Δυστυχώς, η Πατρών – Τριπόλεως αποτελεί εθνικό δίκτυο, χωρίς προδιαγραφές εθνικού δικτύου. Ενώνει δε, τις πρωτεύουσες δύο Περιφερειών. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Ωστόσο, θα καταβάλουμε συνεχώς προσπάθεια για τη βελτίωσή του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ασφάλεια των συμπολιτών μας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας και συνέχισε:
«Μετά τις διαπιστώσεις μας, τόσο από την αυτοψία, όσο και από τις συνομιλίες μας με κατοίκους των περιοχών, αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Αρχικά θα προβούμε σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (δίμηνης διάρκειας) για εργασίες που αφορούν στην κοπή χορταριών, θα προβούμε σε αίτημα χρηματοδότησης για καθαρισμό πρανών και κοπή χορταριών, ενώ θα παρέμβουμε σε σημεία που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης».
Παράλληλα, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «σχεδιάσαμε και τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μόλις εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα».

Και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας των οδηγών που κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Καθημερινά μαχόμαστε, με τα όποια προβλήματα, εν μέσω κρίσης, να συντηρήσουμε όλους τους δρόμους. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε όσο περισσότερα χρήματα μπορούμε, για τα οδικά μας δίκτυα».
Στην αυτοψία στην Πατρών – Τριπόλεως συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Βασίλης Λοτσάρης και η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Ευαγγελία Μπίνα.

Σε προτεραιότητα η κατολίσθηση και ο κόμβος της Καλλιθέας
Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη για τη δημιουργία του κόμβου της Καλλιθέας στην Πατρών – Τριπόλεως. Ένα έργο για το οποίο είναι ήδη διασφαλισμένα τα χρήματα και άμεσα θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου.
Επίσης, αναμένεται εντός του επόμενου τριμήνου, η ολοκλήρωση της μελέτης για την αποκατάσταση της μεγάλης κατολίσθησης της Καλλιθέας που ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τους χρήστες του οδικού δικτύου.

***

Η διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το ετήσιο Επενδυτικό Πρόγραμμα μέσω ΚΑΠ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Με δύο σημαντικά θέματα στην ατζέντα που αφορούν στη διαχείριση και στην υλοποίηση των μέτρων και των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην κατάρτιση του ετήσιου Επενδυτικού Προγράμματος 2017 της Περιφέρειας μέσω των ΚΑΠ, πραγματοποιείται αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, η 8η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας θα γίνει την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 4 το απόγευμα στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω της χρηματοδότησης έργων και δράσεων από το ΠΑΑ 2014-2020, αποτελεί στόχο για την Περιφερειακή Αρχή, με το σύνολο των πιστώσεων που έχουν κατανεμηθεί σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανέρχεται σε 112,45 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αναμένεται να φθάσει τα 130 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της κατανομής των δράσεων μεταποίησης, μικρομεσαίων εγγειοβελτιωτικών έργων και αναδασμών, που αναμένονται.
«Ο πρωτογενής τομέας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στηρίζουμε τους αγρότες μας και ιδίως τους νέους που στρέφονται στην παραγωγή» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «για πρώτη φορά εκχωρείται, στις Περιφέρειες της χώρας, μεγάλο ποσοστό μέτρων και δράσεων του Προγράμματος για εφαρμογή, διαχείριση και υλοποίηση, στα οποία αντιστοιχεί το 35% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος».
Όσον αφορά την κατάρτιση του ετήσιου Επενδυτικού Προγράμματος της ΠΔΕ έτους 2017, την εισήγηση θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος όπως τονίζει, πρόκειται για ποσά τα οποία προκύπτουν από αδιάθετα υπόλοιπα περασμένων ετών.
«Χρησιμοποιούμε τις εκπτώσεις από τα ήδη δημοπρατημένα έργα και το αδιάθετο υπόλοιπο που προκύπτει από όλα αυτά. Μπορούμε να δεσμεύσουμε τα παραπάνω ποσά για την εκτέλεση νέων έργων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτει η Περιφερειακή Αρχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, το ταμειακό υπόλοιπο του Περιφερειακού Σκέλους που αφορά το αδιάθετο ποσό το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) σε εκτέλεση νέων έργων ανέρχεται στο ποσό των 87,311.81 ευρώ, για την Π.Ε. Αχαΐας 619.391.18 ευρώ, για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 145.837,22 ευρώ και για την Π.Ε. 945.514,79 ευρώ.
«Μην ξεχνάμε πως όλα αυτά τα ποσά έχουν προκύψει από τον εξορθολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφού έχουμε να πάρουμε επενδυτικούς ΚΑΠ από το 2012. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) αποτελούν τα θεσμοθετημένα τακτικά έσοδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω των οποίων καλύπτονται δαπάνες επενδύσεων, λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες μισθοδοσίας, διατροφικά επιδόματα κλπ. Μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των Κ.Α.Π. αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο ανάγκες συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και λοιπές ανάγκες σε άλλες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς όμως, προσπαθούμε με άλλες χρηματοδοτήσεις να καλύψουμε τα βασικά» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η έγκριση πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

***

Στηρίζει και φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη 2η Διεθνή Έκθεση για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό «Nostos»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει για μία ακόμη χρονιά τη 2η Διεθνή Έκθεση για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό «Nostos» που θα υλοποιηθεί 13-16 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη της Ναυπάκτου.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Ιωάννης Σύψα (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της «Nostos» Expo) και ο Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ.
Και το 2016, στην πρώτη Διεθνή Έκθεση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε και υποστήριξε ενεργά τον Δήμο Ναυπακτίας, η οποία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομική Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της ΚΕΔΕ, η οποία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 7.000 επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 92 εκθετών, 32 host buyers από εννέα χώρες και 25 φιλοξενούμενων ομιλητών.
«Με τη συμμετοχή μας, πέρα όλων των άλλων θετικών αποτελεσμάτων, στην έκθεση αυτή θα έχουμε δικό μας περίπτερο, θα συμμετέχουμε στα workshops γαστρονομίας, καθώς και στο συνέδριο, κατά το οποίο θα προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, στον τουρισμό, ειδικότερα στον εναλλακτικό κ.α.», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καρπέτας.