«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πολιτών – Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας


Με την ανακοίνωση ενός μείζονος σημασίας έργου για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών, ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή συνεδρίαση που έγινε στην πόλη της Βόνιτσας.
Πρόκειται για την υπογραφή της ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του εθνικού οδικού δικτύου που ενώνει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, σε δύο καίρια σημεία από Βόνιτσα προς Λευκάδα και από Άκτιο προς Άγιο Νικόλαο...

Συνολικά, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, έχουμε στην περιοχή 24 έργα, προϋπολογισμού πάνω από 110 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί στους πολίτες, ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο, ή είναι υπό δημοπράτηση ή έχουν ενταχθεί ήδη προς χρηματοδότηση και θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
 «Μέσα σε πολύ δυσχερείς συνθήκες και πολύπλευρη κρίση, κατορθώσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για έναν ισχυρό θεσμό, αυτόν της αιρετής Περιφέρειας και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Γιατί ό,τι λέμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το κάνουμε πράξη. Δεν είναι απλές υποσχέσεις. Με αξιοπιστία, συνέπεια και διάρκεια στο λόγο μας, βάζουμε κάθε φορά τον πήχη όλο και ψηλότερα, χαράσσοντας καθημερινά νέες αναπτυξιακές στρατηγικές», υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας.
Και συνέχισε, λέγοντας πως «ό,τι είχαμε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε κάνει πάλι στη Βόνιτσα, πλέον έχει γίνει πραγματικότητα και προχωράμε στην υλοποίηση και νέων έργων, σημαντικών για την αναβάθμιση της περιοχής».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό δίκτυο ολόκληρης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στην περιοχή αυτή, καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Τα έργα αυτά γίνονται ή προγραμματίζονται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το προηγούμενο Π.Ε.Π. 2007-2013 και το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
«Η Περιφερειακή Αρχή σηκώνει το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης από ένα μικρό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σωστά, οργανωμένα και με ρεαλιστικό σχέδιο στις ανάγκες των συμπολιτών και των κοινωνιών μας. Η πολιτική της Περιφέρειάς μας για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, απαιτεί να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τέτοιου είδους έργα, αναπτυξιακά, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προστατεύουν το περιβάλλον, ενισχύουν την οδική ασφάλεια, δημιουργούν υποδομές κατάλληλες για τους επισκέπτες και τον τουρισμό», κατέληξε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη για τη στενή συνεργασία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια.
Η σημερινή συνεδρίαση στην πόλη της Βόνιτσας, εκτός από το Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη, έγινε και με την παρουσία αντιδημάρχων, συμβούλων, και εκπροσώπων φορέων από την περιοχή.

Τα έργα μέσω ΠΔΕ ή ΠΑΑ
Αυτή τη χρονική περίοδο, δύο έργα συντήρησης βρίσκονται υπό εκτέλεση και συγκεκριμένα η συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Μοναστηράκι – Πάλαιρος – Μύτικα, αλλά και ολόκληρου του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Τα συνεχιζόμενα - υλοποιούμενα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι η αγροτική οδοποιία Βάρκου προς Μέγα Κάμπο Τ.Κ. Αετού, η αποκατάσταση στατικής επάρκειας 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και η διαμόρφωση ανατολικής και δυτικής εισόδου στην Βόνιτσα.
Οι συνεχιζόμενες και υλοποιούμενες μελέτες στο ΠΔΕ είναι η αισθητική ανάδειξη και αξιοποίηση υδατορέματος Μοναστηρακίου και η αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ανακτορίου, ενώ τα έργα υπό δημοπράτηση είναι η βελτίωση του δρόμου Κατούνα – Λουτράκι, η συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχιών Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου και η συντήρηση, αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. 42 «Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα» και των οδικών τμημάτων «Βόνιτσα – Άκτιο» και «Άγιος Νικόλαος – Άκτιο».
Τα έργα υπό χρηματοδότηση είναι η οδοποιία οδού Πογωνιά – Πλαγιά (α’ φάση) και η βελτίωση του αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου Πλαγιάς.

Τα ολοκληρωμένα έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013
Τα έργα που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες είναι το Αποχετευτικό Δίκτυο και ο Βιολογικός Καθαρισμός Παλαίρου, η ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, και το Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Βόνιτσας Δήμου Ανακτορίου.
Επιπλέον, υλοποιήθηκε το έργο αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Κατούνα, καθώς και η αποκατάσταση στατικής επάρκειας του Γυμνασίου – Λυκείου Βόνιτσας.
Ένα ακόμη έργο, είναι η «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)», συνολικού προϋπολογισμού 16.366.115,70 ευρώ το οποίο έχει περάσει ως συνεχιζόμενο έργο.

Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει στην ένταξη έργων σημαντικών για την περιοχή, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας και η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση της υδροδότησης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και η κατασκευή – αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».
Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο κατά το προηγούμενο ΠΕΠ 2007-2013, αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται με το ΠΕΠ 2014-2020, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση Ύδρευσης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Κοινότητας.


***
Μεγάλο αναπτυξιακό έργο η σύνδεση του οδικού άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» με τη Λευκάδα – Εντάχθηκε στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»


Η κατασκευή και η αναβάθμιση του δρόμου που συνδέει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα σε δύο σημαντικά τμήματα, από Βόνιτσα μέχρι και την είσοδο του νησιού και από Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την ένταξη της Πράξης με Κωδικό ΟΠΣ 5007570 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό κόστος 52.449.600 ευρώ.
Το έργο αφορά στην κατασκευή της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων. Το πρώτο από τη Βόνιτσα έως τη Λευκάδα, μήκους 16 χιλιομέτρων περίπου και το δεύτερο από το Άκτιο έως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου.
«Θέτουμε προτεραιότητες και ιδίως για τα μεγάλα οδικά δίκτυα, ώστε να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας που κινούνται στους δρόμους αυτούς. Αυτό το έργο επιβάλλεται ιδίως λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών που χρησιμοποιούν αυτές τις οδικές αρτηρίες προς και από το αεροδρόμιο του Ακτίου, αλλά και προς και από τη Λευκάδα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Οι δρόμοι αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα και εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους κατοίκους που διαμένουν πέριξ αυτών των δρόμων. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για την οδική ασφάλεια, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους».

Τι προβλέπει το έργο
Δικαιούχος που θα υλοποιήσει και το έργο, είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών και ημερομηνία λήξης της Πράξης, βάσει του χρονοδιαγράμματος, ορίζεται η 31-12-2021.
Τα δύο νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.
Ο άξονας στο πρώτο τμήμα ξεκινά από την περιοχή της Βόνιτσας και συνεχίζει για 6 χιλιόμετρα περίπου στην υπάρχουσα οδό, μέχρι τον οικισμό του Αγίου Νικολάου, όπου και τον παρακάμπτει, ακολουθώντας νέα χάραξη για περίπου 3,5 χλμ. και στη συνέχεια ακολουθώντας την υπάρχουσα οδό καταλήγει στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας.
Το δεύτερο τμήμα ξεκινά από την περιοχή του Ακτίου με νέα χάραξη σε μήκος περίπου 2 χλμ. και στη συνέχεια σε μήκος περίπου 2,3 χλμ. ακολουθεί την υπάρχουσα οδό, την οποία κατά το μεγαλύτερο τμήμα αντικαθίσταται. Τέλος από το σημείο αυτό συνεχίζει με νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτδα – Λευκάδα, όπου και ολοκληρώνεται.
Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοποιίας, οδοστρωσίας – ασφαλτικών, εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων, αποχέτευσης – αποστράγγισης της οδού, σήμανσης – ασφάλισης, οδοφωτισμού, πρασίνου κλπ.

***

Υδρογονάνθρακες και ενίσχυση του οδικού δικτύου σε Πατρών – Τριπόλεως και Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δύο έργα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που αφορούν στη συντήρηση, την αποκατάσταση και στην άρση της επικινδυνότητας του εθνικού οδικού δικτύου σε δύο σημαντικά σημεία της Περιφέρειάς μας που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις λόγω των επικίνδυνων σημείων που έχουν καταγραφεί, θα τεθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για την έγκριση δημοπράτησης των έργων «Συντήρηση- βελτίωση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο.33 Πάτρα – Τρίπολη (έως όρια Ν. Αρκαδίας) και των κλάδων της», προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ και «Συντήρηση- Αποκατάσταση και Άρση της Επικινδυνότητας της Ε.Ο. Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας-Όρια Νομού», προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα 35,5 εκατ. που κατάφερε επιπλέον, να δεσμεύσει η Περιφέρεια από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Προχωράμε στη δημοπράτηση των έργων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Περιφέρειά μας, έχοντας ήδη καταγράψει τις ανάγκες που έχει το δίκτυό μας και αφού μέσα από τη σωστή και άρτια προετοιμασία, εξασφαλίσαμε επιπλέον το σημαντικό ποσό των 35,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας σχετικά με τις δύο εισηγήσεις που θα κάνει στο Σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας.
Παράλληλα, θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση με εισήγηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη, η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου και ώρα 15.00΄ στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής, Πάτρα).

***

Στην 4η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας

Στην 4η Συνάντηση Εργασίας των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης στην Πρέβεζα, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.
Κατά την ομιλία του ο κ. Καρπέτας, αρχικά παρουσίασε το νέο βίντεο για την τουριστική προώθηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ στη συνέχεια ανέλυσε το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Περιφέρειες, αλλά και τα νέα δεδομένα της περιοχής, όπως διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.
Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών και για αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι εμπλουτισμού του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
«Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και ο συντονισμό των δράσεων των περιφερειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.
Προς τούτο, ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής ψηφιακής εργαλειοθήκης στο διαδίκτυο με σκοπό αφενός την ενημέρωση του τελικού καταναλωτή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, αφετέρου την ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού (και όχι μόνο) για δράσεις τουρισμού των Περιφερειών από τα Προγράμματα Τουριστικής Προβολής, το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ, τις συνεργασίες με τον ΕΟΤ και τα υλοποιούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (εταιρικά σχήματα, budget, κτλ).
Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη θέρμη, από το σύνολο των συμμετεχόντων και αποφασίστηκε να μελετηθούν τα επόμενα βήματα της ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη τουριστική περίοδο.