«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ενισχύουμε την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας – Τα έργα που γίνονται στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας – Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό δίκτυο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, καθώς και σημαντικά έργα για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας στην περιοχή αυτή, αποτελούν τα θέματα συζήτησης που βρίσκονται μεταξύ άλλων, στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που θα διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή, στην πόλη της Βόνιτσας.
Πρόκειται για σημαντικά έργα, όπως η συντήρηση της Εθνικής Οδού στα τμήματα Αμφιλοχίας – Βόνιτσας – Λευκάδας και Βόνιτσας – Άκτιο και Άγιος Νικόλαος – Άκτιο, που χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ, από τα 35,5 εκατ. που κατάφερε επιπλέον, να δεσμεύσει η Περιφέρεια από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο κατά το προηγούμενο ΠΕΠ 2007-2013, αλλά και...
σε αυτά που προγραμματίζονται με το ΠΕΠ 2014-2020, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση Ύδρευσης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Κοινότητας.
«Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί, αυτή την περίοδο, εργολαβία ύψους 2.800.000 ευρώ για τη συντήρηση του δρόμου Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα. Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες, την άρτια τεχνική προετοιμασία και ένα ρεαλιστικό σχέδιο, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το επιπλέον ποσό των 35,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην περιοχή, αφού έχουν ήδη καταγραφεί και οι επιπλέον ανάγκες του εθνικού οδικού δικτύου» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί π.μ. στη Βόνιτσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «SOZOS INN HOTEL» (2ο χλμ. Ε.Ο. Βόνιτσας-Λευκάδας).

 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό» - Αύριο η δράση με τα σχολεία για το Περιβάλλον


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», συνεχίζουν τις δράσεις που υλοποιούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.
Αύριο το πρωί, διοργανώνεται η εκδήλωση «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό» σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων/ Αντιδημαρχία Καθαριότητας.
Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, αύριο Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 10.00 – 13.00.
Πρόκειται για μία περιβαλλοντική εκδήλωση για την κατάργηση χρήσης πλαστικής σακούλας με τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές θα ζωγραφίζουν επάνω σε υφασμάτινες τσάντες, τις οποίες και θα μοιράσουν στη συνέχεια στους περαστικούς.
Στόχος να ενεργοποιήσουν όλους τους πολίτες για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που είναι γνωστό σε όλους μας, πόσο κακό κάνει αυτή στο περιβάλλον.
 «Πρόκειται για ένα εξωστρεφές πρόγραμμα που κάνουμε ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, και ιδίως οι νέοι μας, για την Ευρώπη, τις δράσεις, τα έργα, ιδίως σε τρεις κρίσιμους τομείς, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον και στην επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να είναι όλοι ενεργοί, να ακούμε τι πιστεύουν και τις επιθυμίες τους ώστε να τα ενσωματώνουμε και εμείς στις πολιτικές μας. Ιδίως το περιβάλλον, είναι ένας ευαίσθητος τομέας και θέλουμε τη συμμετοχή όλων» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας πως στις 5 Ιουνίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η αυριανή εκδήλωση δεν είναι μια αποσπασματική δράση, αλλά συνδυάζεται με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που γίνονται στα σχολεία, στη θεματική της διαχείρισης των απορριμμάτων που συντονίζουν οι υπεύθυνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Ιωάννα Παπαϊωάννου και Πηνελόπη Σακοβέλη.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν εξάμηνη διάρκεια και έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο και όλοι οι μαθητές των σχολείων και των περιβαλλοντικών ομάδων που θα συμμετέχουν, υλοποιούν στα σχολεία τους σχετικά προγράμματα.
Τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος, προέρχονται από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και συγκεκριμένα:
·         1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ρίου
·         16ο Νηπιαγωγείο Πατρών
·         Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Αναγέννηση ΙΚΕ
·         Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Το μικρό Γυρί
·         4ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
·         19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
·         26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
·         29ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
·         50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
·         Δημοτικό Σχολείο Αναγέννηση ΙΚΕ
·         Δημοτικό Σχολείο Βραχνεΐκων
·         1ο Δημοτικό Ακράτας
·         4ο Γυμνάσιο Πάτρας
·         9ο Γυμνάσιο Πάτρας
·         13ο Γυμνάσιο Πάτρας
·         15ο Γυμνάσιο
·         16ο Γυμνάσιο
·         Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου
·         Γυμνάσιο Καστριτσίου
·         Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας.

***
 Στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας


Ακόμα μία διαφορετική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας (Στρούμπειο) σε ρόλο Περιφερειακών Συμβούλων.
Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Αγγελόπουλος, οι οποίοι, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους, στη συνέχεια έλαβαν θέση στα έδρανα του Σώματος.
Οι μικροί Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρακολούθησαν το ενημερωτικό βίντεο «Η Περιφέρεια στο Κέντρο», με τον συμπατριώτη μας ηθοποιό, Γιάννη Τσιμιτσέλη σε σκηνοθεσία του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη, όπου εξηγεί σε στυλ τηλε-παιχνιδιού γνώσεων τον ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια συνεδρίασαν ,απευθύνοντας προς τον Περιφερειάρχη τις ερωτήσεις τους και τους προβληματισμούς τους για ζητήματα του σχολείου, της πόλης και της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών σχετικά με τους χώρους άθλησης και παιχνιδιού, τις πλατείες και τους χώρους πράσινου, τους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους, τις σχολικές εγκαταστάσεις, τους νέους αυτοκινητόδρομους, καθώς και θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ.
«Δίνουμε βήμα στους αυριανούς πολίτες. Αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, θέλοντας να αυξήσουμε το βαθμό ενεργής συμμετοχής των παιδιών μας, που αποτελούν το μέλλον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της χώρας μας» υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχία του εγχειρήματος για το «άνοιγμα» της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας, σημειώνοντας πως «είναι η δεύτερη επίσκεψη σχολείου και το εγχείρημά μας αγκαλιάζεται θερμά από όλους. Θα συνεχίσουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και την επόμενη σχολική χρονιά».
Εκτός από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Αγγελόπουλο, τους μαθητές υποδέχθηκαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τους μαθητές συνόδευαν η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Μαρκέτου, η Υποδιευθύντρια και δασκάλα του ΣΤ1 Εύη Πεσματζόγλου, ο δάσκαλος του ΣΤ2 Χρήστος Χαρμπίλας και η καθηγήτρια Αγγλικών Λένα Μαλωίνα.