«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Το ΚΚΕ Κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ την ομόφωνη απόφαση των Φορέων των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδας για το Υποκατάστημα του ΙΚΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την ομόφωνη απόφαση των Φορέων των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδας, με την οποία καλούνται η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας να μην υποβαθμίσουν το Υποκατάστημα του ΙΚΑ σε γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και να προβλέψουν για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τη δημιουργία τριών Διευθύνσεων.


Αθήνα 10/5/2017
Οι καταθέτοντες βουλευτές

***

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ
Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν τις προβλέψεις του νέου οργανογράμματος του Ε.Φ.Κ.Α και κατέληξαν στις παρακάτω διαπιστώσεις:
1.      Η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α με το προτεινόμενο οργανόγραμμα μετατρέπει το μέχρι σήμερα Υποκατάστημα του ΙΚΑ σε γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπογραμμίζουμε ότι το 2012 η τότε Διοίκηση του ΙΚΑ είχε αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και διατήρησε το Υποκατάστημα μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε και σήμερα υποβαθμίζεται σε γραφείο ;
2.      Η πρόβλεψη του προτεινόμενου Οργανογράμματος για δύο Δ/νσεις στο Νομό Αιτ/νίας  πρέπει να επανεξετασθεί και να προβλεφθεί Δ/νση στη Ναύπακτο διότι:

α) Το κατάστημα Ναυπάκτου εξυπηρετεί τον ίδιο περίπου αριθμό ασφαλισμένων  και εργοδοτών με το κατάστημα Μεσολογγίου.
β) Οι αποστάσεις των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων από την Ναύπακτο φθάνουν μέχρι 90 χιλ/τρα και με προβληματικό οδικό δίκτυο. Κατά συνέπεια η ταλαιπωρία και το κόστος για μετάβαση στο Μεσολόγγι, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι τεράστιο.
γ) Το ανάγλυφο του εδάφους και η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής Ναυπακτίας - Δωρίδας  συνηγορεί στη δημιουργία Δ/νσης στη Ναύπακτο και όχι στη μεταφορά των ασφαλισμένων του Δήμου Δωρίδας στην Άμφισσα. Η μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση των Δωριέων στη Ναύπακτο, οι προοπτικές ανάπτυξης στο παράλιο μέτωπο και τον ορεινό όγκο των δύο δήμων, και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδας να παραμείνουν με το νέο οργανόγραμμα στο κατάστημα Ναυπάκτου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. 
δ) Για τα αποκεντρωμένα τμήματα δεν περιγράφονται οι λειτουργίες τους και με πιο τρόπο θα εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι στους οποίους πρέπει να προστεθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α
ε) Το υποκατάστημα Ναυπάκτου διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο που μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες αυτές χωρίς καμιά επιβάρυνση του Φορέα. Συνεπώς δεν γίνεται καμιά εξοικονόμηση πόρων, αντίθετα θα επιφορτισθούν οι πολίτες πρόσθετα οικονομικά βάρη και αναίτια ταλαιπωρία.
στ) Οι ασφαλιστικές Υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες. Αναιτιολόγητες αλλαγές που οδηγούν στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων χωρίς να εξασφαλίζουν κανένα όφελος για τον ασφαλιστικό φορέα δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες και φουντώνουν την αγανάκτησή τους.
Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προβλέψουν για το Νομό Αιτ/νίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, τη δημιουργία τριών Δ/νσεων  ώστε  να εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι.
Καλούμε τους βουλευτές των Νομών Αιτ/νίας και Φωκίδας να υιοθετήσουν το Ψήφισμα και να στρατευθούν μαζί μας για τον κοινό στόχο.