«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δίνουμε ελπίδα μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία – Βραβεία σε 13 σχολεία, 9 Συλλόγους Γονέων και 4 Συλλόγους Εθελοντών


«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω που κάνετε πράξη το όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να την μετατρέψουμε σε πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας. Γιατί όλοι εσείς είστε η ψυχή της κοινωνίας μας που στηρίζετε αυτή τη σημαντική μας προσπάθεια και ιδίως τα νέα παιδιά, οι μαθητές μας είναι αυτοί που αύριο θα είναι ενεργοί αιμοδότες».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα μέλη των εθελοντικών συλλόγων που συμμετέχουν στην προσπάθεια της Περιφέρειας για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Συνολικά 13 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, εννέα (9) Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και τέσσερις (4) Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών βραβεύτηκαν σήμερα στη διάρκεια της εκδήλωσης που υλοποιήθηκε...
από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στην αίθουσα Αίγλη της Βέσο Μάρε.
«Με το να δώσεις λίγο αίμα δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα με μια καλή πράξη, δίνεις ελπίδα, στο συνάνθρωπό σου. Μπορούμε πραγματικά να είμαστε η Περιφέρεια πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας και αυτό κάνουμε με τη βοήθεια όλων. Πάρτε επάνω σας όλοι, μικροί και μεγάλοι, την υπόθεση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ανοίξτε τις καρδιές σας και στηρίξτε αυτή την προσπάθεια» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.
Κλείνοντας ο Απ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Γιαννόπουλο, για την ουσιαστική συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με την Εκπαίδευση σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως το περιβάλλον, το περιφερειακό συμβούλιο, η αιμοδοσία κ.α.
Τα βραβεία στα σχολεία που συμμετείχαν και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων έδωσαν εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος και ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Τα βραβεία
Δράσεις παρουσίασαν και βραβεύτηκαν τα σχολεία:
15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Άνω Αλισσού, 21ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 6ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Ρίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 16ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Επίσης βραβεύτηκαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: Νηπιαγωγείου Λουσικών, 6ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, 15ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 21ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 16ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, 50ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, καθώς και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Ο Αγ. Στυλιανός», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας «Ο Δεσμός», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας «Ο Αγ. Χαράλαμπος».

Το πρόγραμμα
 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας οργάνωσε και υλοποίησε, σε διάρκεια 4 μηνών, ένα πρόγραμμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε 13 Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα οφέλη και τη διαδικασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με ενημέρωση που πραγματοποίησαν στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και μέλη Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που έχουν αναπτύξει σημαντική προσφορά στον συνάνθρωπο δίνοντας αίμα.
Ο συντονισμός των σχολείων έγινε από το Τμήμα της Αγωγής Υγείας και σε συνεργασία με τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς –υπευθύνους Αγωγής Υγείας στα 13 σχολεία. Τα παιδιά ενημερώθηκαν, ενώ παρακολούθησαν και δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης εθελοντής αιμοδότης».
Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παραστήσουν την ιδέα της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο με ζωγραφιές, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα και συγγραφή στίχων, ενώ παράλληλα οδήγησαν στον δρόμο της αιμοδοσίας τους ίδιους τους γονείς τους, κάνοντας πράξη όσα έμαθαν.

***

Χρυσό βραβείο γεύσης σε παραγωγό βιολογικού ελαιολάδου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μια ακόμα υψηλή διάκριση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς το βιολογικό ελαιόλαδο εταιρίας που δραστηριοποιείται και λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, κατέλαβε το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην Κατηγορία χαμηλής έντασης φρουτώδους.
Πρόκειται για το προϊόν της «Mythocia Olympia PGI Organic», της εταιρίας Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος και ΣΙΑ Ε.Ε., με διακριτικό τίτλο «Παπαδόπουλος Έλαια».
Το βραβείο παρέδωσε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στον Κώστα Παπαδόπουλο, πρόεδρο της εταιρίας και μέλος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο 5ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχει σε ένα κοινό εκθεσιακό χώρο – ομαδικό περίπτερο μαζί με παραγωγούς προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς της Περιφέρειάς μας.
«Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση για την Περιφέρειά μας και ιδίως για τα προϊόντα που παράγουμε, καθώς τα διαφοροποιεί αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους. Ιδίως για τον καταναλωτή που είναι αυτός στον οποίο καταλήγει το προϊόν αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη «σφραγίδα» ποιότητας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «το βασικότερο προϊόν μας είναι το ελαιόλαδο, καθώς είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κώστας Μητρόπουλος επεσήμανε πως «είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας και τους στηρίζουμε σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την εξωστρέφεια των παραγόμενων προϊόντων της Περιφέρειάς μας. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για εμάς και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

***

Πρωτοβουλία των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων για την επανεκκίνηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη

Την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας των δύο Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την επανεκκίνηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Πάτρας με την Σάμη και την Ιθάκη, μιας κρίσιμης τουριστικής γραμμής για την ανάπτυξη και των δύο περιοχών, αποφάσισαν οι Περιφερειάρχες Απόστολος Κατσιφάρας και Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, οι δύο Περιφερειάρχες συζήτησαν για κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν τόσο τη Δυτική Ελλάδα όσο και τα Ιόνια Νησιά και επεσήμαναν την ανάγκη για στενότερη διαπεριφερειακή συνεργασία, ιδίως στον τομέα του Τουρισμού, μείζονος σημασίας και για τις δύο περιοχές.
Παράλληλα, οι κύριοι Κατσιφάρας και Γαλιατσάτος εξέφρασαν τη μεγάλη σημασία που έχει να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία που έχουν οι δύο Περιφέρειες στα ευρωπαϊκά Όργανα, στα Δίκτυα Περιφερειών και στα θέματα Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση που είναι μια γραμμή με μεγάλη και «ταλαιπωρημένη» ιστορία, η οποία όμως συνδέει την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με δύο από τα ωραιότερα νησιά μας την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο πρώτος ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά ούτε και ο δεύτερος καρποφόρησε.
«Η σύνδεση της Πάτρας με τα Ιόνια Νησιά είναι κρίσιμη για όλους μας και μόνο να προσφέρει έχει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, που θα συμβάλλει και στις δυο πλευτές. Συνολικά τρία λιμάνια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα, Κυλλήνη, Αστακός και Μύτικας, μας συνδέουν με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» επεσήμανε ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Η Περιφέρειά μας ολοκλήρωσε το έργο της σύνδεσης του λιμένα της Κυλλήνης με την Εθνική Οδό, όμως τώρα δίνουμε τον αγώνα μας για το μεγάλο έργο τους αυτοκινητοδρόμου της Πατρών Πύργου, που την ευθύνη έχει το Υπουργείο Υποδομών. Αυτός ο δρόμος είναι μείζονος σημασίας και για τις δύο Περιφέρειες και θα πρέπει σύντομα να γίνει, κυρίως για την ασφάλεια των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη».