«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Επιπλέον 150.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


Ενισχύονται με επιπλέον 150.000 ευρώ οι συνολικοί πόροι για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με συμπληρωματική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, και πλέον ο συνολικός προϋπολογισμός του έτους 2017 για Δακοκτονία αυξάνεται σε 1,25 εκατ. ευρώ.

«Έπιασαν τόπο οι προσπάθειές μας» σχολίασε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος και συμπλήρωσε: «Ως Περιφερειακή Αρχή βασική μας πεποίθηση είναι ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, τόσο για την Περιφέρειά μας όσο και για τη χώρα μας, δεν μπορεί να κερδηθεί, αν πρωτίστως δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο. Δίνουμε καθημερινά αγώνα για να διασφαλίσουμε πολύτιμους πόρους για τον πρωτογενή τομέα μας. Έτσι και τώρα, κατορθώσαμε και πείσαμε την Πολιτεία να μας διαθέσει περισσότερα χρήματα για την καλύτερη προστασία των ελαιοκαλλιεργειών της Περιφέρειάς μας».
Συγκεκριμένα, με την νέα κατανομή ο προϋπολογισμός για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας έτους 2017, για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας αυξάνεται από 390.000 ευρώ σε 440.000 ευρώ, και για την Π.Ε. Ηλείας αυξάνεται από 530.000 ευρώ σε 630.000 ευρώ, ενώ για την Π.Ε. Αχαΐας ο προϋπολογισμός παραμένει 180.000 ευρώ

***

Ξεκίνησε η συντήρηση της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου στο τμήμα Παραλία Πατρών - Κ. Αχαΐα – Επιθεώρηση των εργασιών από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα

Τις εργασίες συντήρησης και αποκτάστασης στο τμήμα από Παραλία Πατρών έως Κάτω Αχαΐα της Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όπου και ενημερώθηκε από τον ανάδοχο για την πορεία των εργασιών.
«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ύψους 3,2 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης, σήμανσης, καθαρισμού, κατασκευής πεζοδρομίων, σε ένα πολύ σημαντικό άξονα του οδικού δικτύου της Περιφέρειάς μας, που διασχίζει και αστικό ιστό» ανέφερε από το έργο ο κ. Κατιφάρας και συμπλήρωσε: «Είναι μια συνεχής και τιτάνια προσπάθεια, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε όσους περισσότερους πόρους γίνεται για τη συντήρηση των δρόμων της Δυτικής Ελλάδας και τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των πολιτών που κινούνται τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειάς μας.».
Το έργο της συντήρησης της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου στο τμήμα από Παραλία Πατρών έως Κάτω Αχαΐα, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ.
Προβλέπεται να γίνει ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, σε μήκος περίπου 11 χλμ., συμπεριλαμβανομένου του τμήματος εντός του οικιστικού ιστού της Κάτω Αχαΐας, στα σημεία που χρήζουν επέμβασης για την βελτίωση της βατότητας και την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών.
Επίσης, θα γίνει κοπή χόρτων, θάμνων και παρόδιας βλάστησης και καθαρισμός τάφρων σε όλο το μήκος της οδού.
Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση πινακίδων σήμανσης, και επισκευή και αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας.
Ακόμα, θα υλοποιηθεί διαγράμμιση στον άξονα και στις οριογραμμές του δρόμου, σε όλο το έργο.
Τέλος, στην Παραλία Πατρών θα γίνει επέκταση του υφιστάμενου πεζοδρομίου, σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης Παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και έργων ανάπλασης της περιοχής (ηλεκτροφωτισμός, έργα πρασίνου κλπ.).
Κατά την επίσκεψη στο έργο τον Περιφερειάρχη πλαισίωναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Δημήτρης Δριβίλας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, Σάκης Μαυρόγιαννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας, Κώστας Πετρόπουλος, και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ παρών στο έργο ήταν και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου.

***
 Το οικολογικό μήνυμα των μαθητών στις ανακυκλώσιμες τσάντες – Βραβεία σε σχολεία για τη δράση «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό»


Ζωγράφισαν οικολογικές τσάντες, αποτύπωσαν τις σκέψεις τους για το περιβάλλον, μας μετέδωσαν το μήνυμα να κόψουμε πια το πλαστικό και βραβεύτηκαν για τις ιδέες που είχαν σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» της Πάτρας.
Πάνινες οικολογικές τσάντες, που κατασκεύασαν και ζωγράφισαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αχαΐας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό» και ξεχώρισαν για τη δημιουργικότητά τους, εκτέθηκαν στο χώρο της Αγορά Αργύρη κλέβοντας τις εντυπώσεις του κοινού, ενώ βραβεύτηκαν και οι δημιουργίες τεσσάρων σχολείων, και συγκεκριμένα του 16ου Γυμνασίου Πάτρας, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, του 2ου Νηπιαγωγείου Ρίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), ενώ υποστήριζε ο Δήμος Πατρέων (Αντιδημαρχία Καθαριότητας).
«Αντικαθιστούμε το πλαστικό με οικολογικό υλικό. Προσπαθούμε μαζί με τα παιδιά μας να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα. Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες και οι μαθητές είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία στην κοινωνία μας, ξεκινώντας από τα σχολεία, τις οικογένειές τους, τους φίλους και τους συγγενείς τους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας πως από τις αρχές του επόμενου χρόνου, του 2018 σταματά η χρήση της πλαστικής σακούλας.
«Μαζί με τη νεολαία μας διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την ποιότητα ζωής μας, την καθημερινότητα μας. Πρέπει να ξαναδούμε πολλά πράγματα από τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Να μάθουμε επιτέλους για το τι βλάπτει το περιβάλλον μας και να αλλάξουμε προς το καλύτερο» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.
Από το προεδρείο της εκδήλωσης – που αποτελούσαν οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πηνελόπη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου, και η προϊσταμένη της Μονάδας Γ’ (Οργάνωσης – Υποστήριξης) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ελένη Πουλιάση – τονίστηκε ότι οι πλαστικές σακούλες αποτελούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς χρειάζονται από 15 έως 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν, ενώ ακόμη και όταν αποσυντίθενται, δεν βιοδιασπώνται, αλλά αντίθετα γίνονται πολύ μικρά κομμάτια, δηλαδή πολυμερή τοξικά σωματίδια, επικίνδυνα για την υγεία μας και το περιβάλλον.
Να επισημάνουμε πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία ακόμη δράση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, κατά την οποία περισσότεροι από 600 μαθητές από 20 σχολεία ζωγράφισαν και μοίρασαν στους περαστικούς, περισσότερες από 1.200 υφασμάτινες τσάντες, με στόχο να τους ενεργοποιήσουν για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που είναι γνωστό σε όλους μας, πόσο κακό κάνει αυτή στο περιβάλλον μας.
Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.
Στην χθεσινή εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη, εκτός του Περιφερειάρχη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Δημήτρης Δριβίλας, η Εκτελεστική Γραμματέας ΠΔΕ, Διονυσία Μαράτου, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθοπούλου, και η προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Σοφία Χριστοπούλου.\