«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τα παιδιά φώναξαν δυνατά «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό» για το Περιβάλλον - Μοίρασαν περισσότερες από 1.200 τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά

Περισσότεροι από 600 μαθητές από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια φώναξαν δυνατά το σύνθημα «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό», για την προστασία του Περιβάλλοντος, ζητώντας από τον κόσμο να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες με τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά.
Οι μαθητές από τα είκοσι σχολεία της Αχαΐας, ζωγράφισαν και μοίρασαν στους περαστικούς, περισσότερες από 1.200 υφασμάτινες τσάντες, με στόχο να τους ενεργοποιήσουν για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που είναι γνωστό σε όλους μας, πόσο κακό κάνει αυτή στο περιβάλλον μας.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική και εξωστρεφή εκδήλωση και θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο αυτό το αισιόδοξο μήνυμα της νεολαίας μας, των παιδιών μας. Η υπόθεση του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και είναι επιβεβλημένο η χώρα μας να περάσει σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Τα παιδιά στέλνουν ένα εναλλακτικό μήνυμα και αυτό θα πρέπει να περάσει στη συνείδηση μας και στην κοινωνία μας. Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν από κάτω προς τα πάνω, και σε αυτό συμβάλλει η εκπαίδευση».
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και την διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», συνεχίζοντας τις δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.
Έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων/ Αντιδημαρχία Καθαριότητας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Μπαρής, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, δάσκαλοι και καθηγητές, στελέχη της ΕΥΔ/ΕΠ κ.α.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια αποσπασματική δράση, αλλά συνδυάζεται με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που γίνονται στα σχολεία, στη θεματική της διαχείρισης των απορριμμάτων που συντονίζουν οι υπεύθυνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Ιωάννα Παπαϊωάννου και Πηνελόπη Σακοβέλη.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν εξάμηνη διάρκεια και έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο και όλοι οι μαθητές των σχολείων και των περιβαλλοντικών ομάδων που θα συμμετέχουν, υλοποιούν στα σχολεία τους σχετικά προγράμματα.
Τα παιδιά που έλαβαν μέρος, προέρχονται από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και συγκεκριμένα:
              1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ρίου
              16ο Νηπιαγωγείο Πατρών
              Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Αναγέννηση ΙΚΕ
              Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Το μικρό Γυρί
              4ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
              19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
              26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
              29ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
              50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
              Δημοτικό Σχολείο Αναγέννηση ΙΚΕ
              Δημοτικό Σχολείο Βραχνεΐκων
              1ο Δημοτικό Ακράτας
              4ο Γυμνάσιο Πάτρας
              9ο Γυμνάσιο Πάτρας
              13ο Γυμνάσιο Πάτρας
              15ο Γυμνάσιο
              16ο Γυμνάσιο
              Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου
              Γυμνάσιο Καστριτσίου
              Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας.

Βράβευση διαγωνισμού
Να υπενθυμίσουμε πως στις 25 Μαΐου το απόγευμα, στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση για την βράβευση των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την καλύτερα ζωγραφισμένη τσάντα.
Η δράση ουσιαστικά έγινε μέσα στα σχολεία και περιλαμβάνει κατασκευή τσαντών με επανάχρηση υλικών.
Οι νικητές θα βραβευθούν με πολλά δώρα.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας υψηλά στην ατζέντα των κοινωνικών της δράσεων τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος αλλά και μυελού των οστών στην κοινωνία, έχει εντάξει στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας για το έτος 2017, εθελοντικές αιμοδοσίες και ημερίδες.
Όλες οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και εκπολιτιστικούς συλλόγους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ επίσης περιλαμβάνεται και ενημέρωση πολιτών, φοιτητών και μαθητών μέσω διανομής έντυπου υλικού για όλους τους συλλόγους με τους οποίους θα υπάρξει συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με την Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου, το ερχόμενο Σάββατο 20 Μαΐου και ώρες από 10 π.μ. έως 1.30 μ.μ.
Στόχος αυτής της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της περιοχής σχετικά με την εθελοντική, μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και μυελού των οστών.

Κλείστε ραντεβού για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο
Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την στήριξη των Δήμων Αιγιαλείας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιούν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, η κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που δημιουργήθηκε με χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρίας καλλυντικών AVON και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα, θα περιοδεύει στην περιοχή μας.
H Μονάδα Μαστογράφου θα βρίσκεται:
Στο Αίγιο (Παλαιό Νοσοκομείο) 6 και 7 Ιουνίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 26910/29086  (9.00-14.00).
Στη Βάρδα (Πλατειά Ελευθερίας) 8 και 9 Ιουνίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 26233/60621  (9.00-14.00).
Στην Αρχαία Ολυμπία (Δημαρχείο) 10 και 11 Ιουνίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 26240/29087  (9.00-14.00).
Στο Κάστρο (Πλατειά Κάστρου) 12 και 13 Ιουνίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 6945661936  (9.00-14.00).
Είναι υποχρεωτικό να κλείσετε ραντεβού, τα οποία θα κλείνονται από 29 Μαΐου με σειρά προτεραιότητας.
Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο:
              Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
              Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
              Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
              Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.
Μαστογραφικός έλεγχος προσφέρεται μόνο σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Προσπάθειά όλων μας, είναι όλο και περισσότερες Ελληνίδες να εξετάζονται και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.