«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβάλλει  νέο χαράτσι στο νερό, πλήττοντας διπλά τους αγρότες, αφού θα το πληρώσουμε τόσο για την ύδρευση του αγροτικού νοικοκυριού,  όσο και για άρδευση των καλλιεργειών μας. 
 Πρόκειται  για το πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος  που επιβάλλεται  με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στα πλαίσια εφαρμογής από τη χώρα μας  της Οδηγίας – Πλαίσιο της ΕΕ 2000/60 για τα νερά κι έρχεται να προστεθεί στα υψηλό ποσό που, ήδη, πληρώνουμε  και για το πόσιμο, αλλά, μέσω των ΤΟΕΒ και για το νερό άρδευσης. Το τέλος  θα το εισπράττει ο δήμος, ο οποίος θα μετρά την κατανάλωση στις ιδιωτικές αγροτικές γεωτρήσεις και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της ΕΕ, κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού.
     Στις πλάτες των αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών,  θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση και το  λογαριασμό των έργων για το νερό που...
είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων.
 Η επιβάρυνση από το νέο «περιβαλλοντικό» χαράτσι για το νερό  θα είναι πολύ μεγάλη  για τους παραγωγούς  αγρότες καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάνει σε εκατοντάδες ευρώ κι έρχεται να προστεθεί στα άλλα πολλά  και δυσβάστακτα  βάρη με τα οποία μας έχει φορτώσει η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως:
* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά, μέχρι το 2022, που αυξάνονται κι άλλο με την απόφαση που πάρθηκε, στα πλαίσια του 4ου Μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, να υπολογίζονται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος του προηγουμένου έτους και χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 *  Η φορολόγηση με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και με  τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος  που θα εφαρμοστεί μετά από  5 χρόνια, ενώ στα πλαίσια του 4ου μνημονίου πετσοκόβεται το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει με τους πολυήμερους σκληρούς  αγώνες μας στα μπλόκα. 
  * Τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ο αναχρονιστικός κανονισμός του οποίου δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει όλων των ειδών τις ζημιές, ούτε και στο 100% της καταστροφής.
 * Ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τις αγροτικές αποθήκες και  τους στάβλους, τα οικόπεδα και τα χωράφια .
*  Η πολύ  αυξημένη τιμή του αγροτικού ρεύματος και ο υψηλός  ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια .
* Ο επιπλέον φόρος στο κρασί και η κατάργηση των διήμερων στο τσίπουρο.
 * Τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,  τις  αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων,  την πιστοποίηση  ψεκαστικών,  το  ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α. 
* Τις περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015 – 2020, που συνολικά θα ξεπεράσουν το 60%, ενώ με  βάση τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ και με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών  σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη»,  αποκλείονται, εντελώς, από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροκαλλιεργητές, στην πλειοψηφία τους  φτωχοί αγρότες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα δε φτάνει για να ζήσουν τη οικογένειά τους, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά.
 Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι τάχα δεν θα επιβαρυνθούν «όσοι εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην κατανάλωση του νερού» - χωρίς να διευκρινίζει τι ορίζει ως καλές πρακτικές -  καθόλου δεν μας καθησυχάζει, ενώ κοροϊδεύει κατάμουτρα τους  μικρομεσαίους αγρότες, υποστηρίζοντας  ότι  «θέτει σε προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας, του αγροτικού εισοδήματος, εισάγει κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, δίνει έμφαση στη μείωση κόστους λειτουργίας και θέτει περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης της κατανάλωσης».
 Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, θα πολεμήσουμε κι αυτό το μέτρο της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως πολεμάμε την γενικότερη πολιτική τους, η οποία, με όλα τα μέτρα που παίρνει για τον αγροτικό τομέα, στοχεύει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα στήσουμε αγωνιστικά μπλόκα παντού ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και θα περάσουμε στην αντεπίθεση  με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που μας οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των  μονοπωλίων και προς όφελος του ελληνικού λαού.    

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των ΜΠΛΟΚΩΝ