«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθησαν δυο ακόμα έμποροι ναρκωτικών στην Πάτρα

Πρόκειται για ζευγάρι ημεδαπών, οι οποίοι έκρυβαν τα ναρκωτικά σε οικία που χρησιμοποιούσαν ως καβάντζα

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 250 γραμμάρια ηρωίνης, ένα περίστροφο και το χρηματικό ποσό των 5.574 ευρώ

Δυο ακόμα εμπόρους ναρκωτικών συνέλαβαν χθες (3-5-2017) το βράδυ, στην Πάτρα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, σε αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσαν και υλοποίησαν, στην περιοχή των Προσφυγικών.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα (ζευγάρι), ηλικίας 23 και 37 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών εντόπισαν τους δυο δράστες έξω από οικία που χρησιμοποιούσαν ως καβάντζα και σε σωματική έρευνα που τους ενήργησαν, βρήκαν και κατέσχεσαν δυο αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες ηρωίνης, σε μορφή βράχου, συνολικού βάρους, είκοσι γραμμαρίων. 

Σε έρευνες που ακολούθησαν τόσο στην οικία που οι δυο ημεδαποί χρησιμοποιούσαν ως καβάντζα, όσο και στην μόνιμη κατοικία τους, στην Πάτρα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

    Επιπλέον εννέα ανισοβαρείς συσκευασίες ηρωίνης, συνολικού βάρους 239 γραμμαρίων,
    Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
    Το χρηματικό ποσό των (5.574) ευρώ συνολικά,
    Ένα περίστροφο και
    Ένα φυσίγγιο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ η αξία των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν, ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών. 


***
Εξιχνιάστηκε άμεσα η κλοπή φορητών υπολογιστών από σχολείο στο Αγρίνιο

Δράστης είναι ένας 19χρονος ημεδαπός, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί

Εξιχνιάστηκε, μετά από άμεση και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου κλοπή, που είχε συμβεί πριν πέντε ημέρες σε σχολείο στο Αγρίνιο.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός  19χρονου ημεδαπού, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται, ενώ συνελήφθη και ένας 14χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα...
ξημερώματα της 28-4-2017 ο 19χρονος είχε παραβιάσει παράθυρο σχολείου στο Αγρίνιο αφαιρώντας πέντε κλεμμένους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ από το κυλικείο.

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του 19χρονου δράστη, ενώ συνελήφθη και ένας 14χρονος, ο οποίος είχε αγοράσει ένα από τους πέντε κλεμμένους υπολογιστές.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένους κοντά στο Εθνικό Στάδιο Αγρινίου και τους υπόλοιπους τέσσερις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους κατέσχεσαν και απέδωσαν στον Διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο δραστών θα υποβληθεί άμεσα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου. 


***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ


Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράνομη διαμονή στη Χώρα
   
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στην Κάτω Αχαία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Μπαγκλαντές, ηλικίας 46, 31 και 32 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι διαμένουν παράνομα στη Χώρα. 


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 56χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ στην οικία του στο Ρίο, διαπιστώθηκε ότι την ρευματοδοτούσε παράνομα. 


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο ημεδαπών για ληστεία και παράνομη κατακράτηση κατά συναυτουργία
   
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράνομη κατακράτηση σε βάρος δυο ημεδαπών, οι οποίοι προχθές το βράδυ σε χωριό των Καλαβρύτων, ενεργώντας από κοινού, ακινητοποίησαν 88χρονο ημεδαπό έξω από την οικία του και αφού ερεύνησαν το σπίτι του αφαίρεσαν 1.000 ευρώ και το κινητό  του τηλέφωνο. Στην συνέχεια κλείδωσαν τον ηλικιωμένο στην οικία του και αποχώρησαν. Ο 88χρονος μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

   
Συνελήφθη, χθες το πρωί στη Ζαχάρω, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, 27χρονος ημεδαπός, διότι έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα πλαστικό δοχείο, που περιείχε μικροποσότητα κάνναβης.  


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, 41χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης. 

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, 47χρονος ημεδαπός, διότι από τον έλεγχο των εγγράφων του, διαπιστώθηκε ότι κατείχε δυο κυνηγετικά όπλα παράνομα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη δυο ημεδαπών    
Σήμερα τα ξημερώματα, στο πλαίσιο ερευνών αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, για διάπραξη κλοπής στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, εντοπίστηκε όχημα με δυο άτομα, το οποίο δεν έφερε κρατικές πινακίδες και συνελήφθη ένας 39χρονος ημεδαπός.
Αστυνομικοί ακολούθησαν το αυτοκίνητο των δραστών, στο οποίο επέβαινε ο 35χρονος συνεργός του συλληφθέντα και ταυτοποίησαν τα στοιχεία του. Στη περιοχή Αγιοβασιλιώτικα Αγρινίου, ο δράστης προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή του, καθότι αντιστάθηκε σθεναρά στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας τους όλως ελαφρά, συνεπικουρούμενος από μέλη της οικογένειας του και περιοίκους.
Σήμερα το πρωί, συνελήφθη η 35χρονη σύζυγος του δράστη, κατηγορούμενη για απειλή, εξύβριση και αντίσταση. Οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του 35χρονου και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, 36χρονος ημεδαπός, διότι, σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δυο ναρκωτικά δισκία, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.


Σύλληψη δυο ημεδαπών κλοπή
 
    
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 22 και 32 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού, αφαίρεσαν από περιφραγμένη οικία ιδιοκτησίας ημεδαπού, η οποία είχε καταστραφεί λόγω πυρκαγιάς πριν λίγες ημέρες και  δεν κατοικούνταν, τρείς κουλούρες καμένα χάλκινα καλώδια και το χάλκινο στοιχείο από ένα aicondition.


***
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 48χρονου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 48χρονου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α. σε συνδυασμό με ενδελεχή ψηφιακή ανάλυση αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη χρήστη, που κατείχε ή/και διαμοίραζε, μέσω διαδικτύου, υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία εκδόθηκε Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Ακολούθησε εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων από την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στην οικία του 48χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Άμεσα, ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και χθες (04 Μαΐου 2017) κλιμάκιο αστυνομικών διεξήγαγε έρευνα στην οικία του 48χρονου.
Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (8) φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, (1) tablet και (2) κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή διερεύνηση.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertG R

***
Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης δυο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης
Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
«Καλημέρα σας,
Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Η αποδόμηση των δύο αυτών οργανώσεων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και είναι αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα τις υποθέσεις χειρίστηκαν η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και την πληροφοριακή υποστήριξη των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας και της  EUROPOL.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη συνδυαστική έρευνα και αναζητήσεις κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα δεκαεπτά μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για δώδεκα υπηκόους Ιράκ, τρεις ημεδαπούς, ένα υπήκοο Ιράν και ένα υπήκοο Πολωνίας.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (10) άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι (4) αλλοδαποί έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, (2) ημεδαποί και υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και (3) άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε στον Προμαχώνα φορτηγό όχημα, το οποίο οδηγούσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν, σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων, πέντε αλλοδαποί, τη διακίνηση των οποίων είχε συντονίσει-προγραμματίσει η μια από τις εγκληματικές οργανώσεις, με τελικό προορισμό την Ιταλία. Σημειώνεται ότι, η ατμόσφαιρα στις κρύπτες ήταν αποπνικτική και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη τη διαδρομή για τους διακινούμενους.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών αλλά και στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και 14.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν (3) αυτοκίνητα και φορτηγό ρυμουλκό (τράκτορας).
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρωινές ώρες της 03/05/2017, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων δραστών συνεχίζονται.
Για την πλήρη διακρίβωση όλου του εύρους των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα, ενώ αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.
Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων, με κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης, που διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.


Οι δύο ομάδες συστήθηκαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, με προορισμό την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό (100) αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Αναφορικά με τη δομή, τη διασύνδεση, τις συνεργασίες και τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο εγκληματικών οργανώσεων, προέκυψαν τα ακόλουθα:
1η Εγκληματική Οργάνωση
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εφάρμοζαν τη μέθοδο της απόκρυψης των διακινούμενων σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες φορτηγών οχημάτων και επεδίωξαν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον (29) αλλοδαπών, με προορισμό την Ιταλία.

Αναφορικά με τους ειδικότερους ρόλους των μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι ορισμένα μέλη ήταν  «μεσολαβητές» των διακινήσεων, καθώς εντόπιζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και «μεσολαβούσαν» μεταξύ των ηγετικών μελών της οργάνωσης και των διακινούμενων.

Για τον εντοπισμό και την επιλογή των υπό διακίνηση αλλοδαπών, οι «μεσολαβητές» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ «κοινωνικό δίκτυο» σε καταστήματα (καφετέρια, εστιατόριο και περίπτερο) που διατηρούσαν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούμενο τόσο από ομοεθνείς, όσο και από αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων.
Η εγκληματική οργάνωση για κάθε διακινούμενο λάμβανε περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.
Η καταβολή των χρημάτων, πραγματοποιούνταν με κατάθεση των χρηματικών ποσών σε επαγγελματικούς χώρους, που διατηρούσαν άλλα μέλη της οργάνωσης (καφετέρια, εστιατόριο περίπτερο κ.λπ.).
Μάλιστα, τα χρήματα παρέμεναν στους προαναφερόμενους χώρους με τη μορφή «εγγυητηρίων», ενώ τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα ανάληψής τους μόνο μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των χρημάτων, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην «περισυλλογή» των διακινούμενων από προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και τους μετέφεραν σε οικίες που διατηρούσε η οργάνωση για το σκοπό αυτό.
Με την ολοκλήρωση της διακίνησης και την άφιξη στην Ιταλία, οι «μεσολαβητές» επικοινωνούσαν με τους «εγγυητές», οι οποίοι είχαν το διακριτό ρόλο να κρατάνε τα χρήματα, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για την «απελευθέρωση» τους. Εν συνεχεία, οι «εγγυητές» ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή των χρημάτων.

Τις λεπτομέρειες για την εξάρθρωση της 2ης εγκληματικής οργάνωσης θα σας παρουσιάσει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός. Παρακαλώ κ. Εκπρόσωπε.»

Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός:
«Καλημέρα σας,
Αναφορικά με τη 2η Εγκληματική Οργάνωση:
Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών μέσω θαλάσσης, με τη χρήση πλωτών μέσων, από τις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ενέχεται σε υπόθεση διακίνησης συνολικά (92) αλλοδαπών υπηκόων, από το ελληνικό έδαφος, με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Ειδικότερα, την 23-04-2017, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας στην περιοχή  “Αϊ-Γιαννάκης” Πάργας, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. το Ι/Φ “CHLOE” σημαίας Μάλτας να έχει αποπλεύσει, αφού είχε επιβιβαστεί σταδιακά σε αυτό, ο προαναφερόμενος αριθμός αλλοδαπών, με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.
Στη συνέχεια, το Ι/Φ σκάφος ακινητοποιήθηκε και συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  κατέπλευσε ασφαλώς στο λιμένα Πάργας, όπου οι δύο (02) αλλοδαποί χειριστές του, ηλικίας 31 και 22 ετών συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν μαζί με τους ενενήντα δύο (92) αλλοδαπούς επιβαίνοντες του (40 άντρες, 22 γυναίκες και 30 παιδιά) στην  Ηγουμενίτσα.
Παράλληλα, μετά την επιβίβαση των ανωτέρω αλλοδαπών στο εν λόγω Ι/Φ σκάφος,  εντοπίστηκε από στελέχη  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί  επαρχιακής οδού της Πάργας, Ι.Χ. όχημα  με οδηγό έναν 32χρονο αλλοδαπό να κινείται προς παραλαβή έτερου 43χρονου αλλοδαπού, οι οποίοι κατόπιν καταδίωξης ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.
Ο εντοπισμός των υπό διακίνηση αλλοδαπών καθώς και η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιούνταν με όμοιο τρόπο με της 1ης οργάνωσης.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεριμνούσαν τόσο για τη διαμονή των διακινούμενων αλλοδαπών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, όσο και για τη σίτιση τους, σε περίπτωση καθυστέρησης της διακίνησης.
Μετά την είσπραξη της αμοιβής, που κυμαινόταν από 3.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε άτομο, οι διακινούμενοι οδηγούνταν σε μη διακριβωμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου επιβιβάζονταν σε λεωφορείο, που μίσθωνε η εγκληματική οργάνωση και μεταφέρονταν οδικώς στην παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, όπου επιβιβάζονταν σε πλωτά σκάφη, με προορισμό την Ιταλία.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση θα ήθελα να αναφέρω ότι, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι η διυπηρεσιακή συνεργασία αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο των αρχών επιβολής του νόμου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος, που δρουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, πολλές φορές, επίπεδο.
Σας ευχαριστούμε.»

***
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»)
Πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται "Blue Whale Challenge” (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών - πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία - πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

***
Ακόμη 1.665 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τον μήνα Απρίλιο
Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.665 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, τον μήνα Απρίλιο.
Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (971 άτομα), το Πακιστάν (212 άτομα), την Αλγερία (120 άτομα), το Ιράκ (61 άτομα), το Μπανγκλαντές (47 άτομα), τη Γεωργία (42 άτομα) και το Αφγανιστάν (29 άτομα).
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 6.269 άτομα.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη δύο ημεδαπών γυναικών για κλοπή κατά συναυτουργία
   
Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, δυο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 44 και 12 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού, με ακόμα τρεις γυναίκες συνεργούς τους, οι οποίες αναζητούνται, προσέγγισαν σε λαϊκή αγορά, 55χρονη ημεδαπή και με τη  μέθοδο της απασχόλησης, της αφαίρεσαν από την ατομική της τσάντα, ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και διάφορα προσωπικά της έγγραφα.  


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, 41χρονος ημεδαπός, διότι εισήλθε σε εστιατόριο ιδιοκτησίας 39χρονου ημεδαπού, που βρισκόταν σε λειτουργία και αφαίρεσε από πορτοφόλι που ήταν πάνω σε πάγκο, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους παθόντες και συνελήφθη από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για κλοπή    
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας για τον εντοπισμό δυο αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα στο Κράθιο Ακράτας,  έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους φορώντας κουκούλες (τύπου full face) και γάντια, αποπειράθηκαν με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου, να παραβιάσουν ΑΤΜ  χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
   

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Κορακοχώρι Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, 63χρονος ημεδαπός, διότι έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα γυάλινο βάζο που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης αποξηραμένης κάνναβης (φούντες) συνολικού βάρους  (26,5) γραμμαρίων.


Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

   
Συνελήφθη, χθες το πρωί στην Αμαλιάδα, από  αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, 31χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης είκοσι μηνών για ανθρωποκτονία εξ΄ αμελείας.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για νομοθεσία περί όπλων - παραβίαση ορών ασφαλούς φύλαξης
    
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, 32χρονος ημεδαπός, διότι άγνωστος δράστης παραβίασε μπαλκονόπορτα οικίας του και του αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ και ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε νόμιμα.


Εξιχνίαση  κλοπής

   
Από του αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου εξιχνιάστηκε κλοπή που έλαβε χώρα, πριν πέντε μήνες περίπου, στο Αγρίνιο. Δράστης είναι ένας 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα ο 26χρονος, τα ξημερώματα της 28-12-2016 παραβίασε κεντρική είσοδο φροντιστηρίου, στο Αγρίνιο και αφαίρεσε δύο κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση  του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, 41χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, υπό την επήρεια μέθης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, 26χρονος ημεδαπός, διότι  έσπασε κλειδαριά εξωτερικής πόρτας περιφραγμένου ελαιοστασίου  στον Άγιο Θωμά, ιδιοκτησίας 63χρονου ημεδαπού, εισήλθε στο εσωτερικό του και αποπειράθηκε να αφαιρέσει δύο καζάνια χάλκινα, αξίας 2000 ευρώ.

***

Επιτυχημένη ημερίδα για την προστασία μαρτύρων πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία στην Πατρα
Η ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό Δικαστές, Εισαγγελείς και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς για τις δικονομικές ενέργειες και την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου
Οι προληπτικές και ενημερωτικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, θα συνεχιστούν αμείωτα

Με ιδιαίτερη επιτυχία, η Ελληνική Αστυνομία διοργάνωσε και πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, ακόμα μια ενημερωτική Ημερίδα, αντικείμενο της οποίας ήταν η «Προστασία Μαρτύρων ».
Την ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής,  με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) στην Πάτρα και την παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί – Ανακριτικοί Υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, από διάφορες περιοχές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς, για τις δικονομικές ενέργειες και την πρακτική εφαρμογή του θέματος.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Αντιεισαγγελέας Εφετών. κ. Δημήτριος ΓΚΥΖΗΣ, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Περικλής ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ και οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Σπυρίδων ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ και Βασίλειος ΠΛΕΞΙΔΑΣ, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Α΄, Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΟΣ. 
Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες :
·                                 Παρουσίαση υπόθεσης εισαγωγής και διακίνησης μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στην Ελλάδα από μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών  - ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της δικονομικής κάλυψης.
·                                 Προϋποθέσεις διενέργειας ανακριτικής διείσδυσης και υποβολής συνεργαζόμενου σε μέτρα επιείκειας,
·                                 Παρουσίαση πεδίου εφαρμογής μέτρων προστασίας μαρτύρων – ανάλυση διαδικασιών και εντύπων.
Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των Δικαστικών Λειτουργών και των Ανακριτικών Υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις δικονομικές ενέργειες που απαιτούνται, κατά την  πρακτική εφαρμογή του εξειδικευμένου αντικειμένου της Προστασίας Μαρτύρων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος Εφετών Πατρών κα. Στεφανία ΚΑΡΑΤΖΑ, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών κ. Γεώργιος ΣΚΛΗΡΗΣ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Υποστράτηγος Αδαμάντιος ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Γεώργιος ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, κ. Παναγιώτης ΜΕΙΔΑΝΗΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νικόλαος ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ,  οι βοηθοί του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Αστυνομικοί Διευθυντές Βασίλειος ΤΣΟΥΡΑΣ και Αθανάσιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Την Ημερίδα επίσης παρακολούθησαν πολλοί Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, από διάφορες περιοχές, καθώς και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως Διοικητές Υπηρεσιών Ασφαλείας, που υπηρετούν στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, οι οποίοι συμμετείχαν  διαδραστικά στην συζήτηση μετά το τέλος κάθε παρουσίασης.
O Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Υποστράτηγος Αδαμάντιος ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης όλων όσων συμμετέχουν προανακριτικά σε μια ποινική δίκη και στην προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η  συνεχής επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων σε μια ποινική δίκη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση της αλήθειας και για την αντικειμενική κρίση της κάθε υπόθεσης. Όπως λοιπόν η νομοθεσία εξελίσσεται, έτσι και εμείς οφείλουμε να εκπαιδευόμαστε συνεχώς, προκειμένου να συμβαδίζουμε με τις επιταγές της.

Η προστασία μαρτύρων αποτελεί εργαλείο άντλησης μαρτυριών, που αποκαλύπτουν εγκληματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η σοβαρή οργανωμένη εγκληματικότητα και η τρομοκρατία».
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πέραν των άλλων εκδηλώσεων και των συνεχών συμβουλών προς τους πολίτες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τρεις ακόμα ημερίδες στην Πάτρα αποσκοπώντας :
Επισημαίνεται ότι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες ενημερωτικές – προληπτικές δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς και τις Αρχές για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση επαγγελματικών κλάδων, καθώς και για την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας και εξωστρέφειας προς τους πολίτες.