«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου πενήντα κιλά κάνναβης σε τριάντα μία συσκευασίες

Οι δράστες είχαν παραλάβει τα ναρκωτικά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα την ίδια ημέρα
Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ, στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 20, 21 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εισαγωγή και μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στη χώρα μας.

Η σύλληψη των τριών δραστών είναι απότοκος στοχευμένων ελέγχων των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που ακολούθησε με τη συνδρομή των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος, του Τμήματος Τροχαίας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Ναυπάκτου.

Ειδικότερα...


οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή, εντόπισαν το όχημα των τριών δραστών, στο 27ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, να κινείται με κατεύθυνση προς Αντίρριο και επιχείρησαν να το ελέγξουν.

Οι δράστες στην θέα των αστυνομικών ανέπτυξαν ταχύτητα και τράπηκαν σε φυγή, ενώ για την ακινητοποίηση τους οργανώθηκε άμεσα συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τους, μετά από απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου.

Σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στο όχημα των δραστών βρήκαν και κατέσχεσαν τριάντα μια ανισοβαρείς συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους 49.575 γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι τρεις δράστες ξεκίνησαν το πρωί της ίδιας ημέρας από την Πάτρα και μετέβησαν σε άγνωστη δασώδη περιοχή, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου παρέλαβαν τα ναρκωτικά.

Επίσης, κατασχέθηκε το όχημα των δραστών, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών και ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως μέσο επικοινωνίας για την διευκόλυνση της μεταφοράς τους.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων, προέκυψε ότι ο 25χρονος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου.   

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για ανθρωποκτονία από αμέλεια  και σωματικές βλάβες και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας από αστυνομικούς του Σταθμού Τροχαίας Αμφιλοχίας, 19χρονος ημεδαπός, διότι χθες το βράδυ στο 3,5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αμφιλοχίας – Εμπεσού,  κινούμενος με κατεύθυνση από Αμφιλοχία προς Εμπεσό, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παρέσυρε δυο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 73 και 56 ετών, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 73χρονης και τον ελαφρύ τραυματισμό της 56χρονης. Ο οδηγός εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος, ενώ το όχημα του βρέθηκε αργότερα από τους αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και κατασχέθηκε. Ενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος. 
 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπής για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών, στο Ρίο από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαίας, 33χρονη ημεδαπή, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που της διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν, είκοσι ναρκωτικά δισκία και μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα βουπρενορφίνης.


Σύλληψη δύο ημεδαπών για υφαίρεση
   
Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, δυο ημεδαποί, ηλικίας  35 και 29 ετών, διότι προχθές το βράδυ, αφού παραβίασαν παράθυρο οικίας 53χρονης ημεδαπής, στην Πάτρα, η οποία είναι μητέρα του 35χρονου, εισήλθαν στο εσωτερικό της οικίας και αφαίρεσαν το  χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, δύο τηλεοράσεις και κοσμήματα συνολικής αξίας 1500 ευρώ.


Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Νόμου περί  ζώων συντροφιάς και σωματική βλάβη από αμέλεια

   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Ε΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών,  68χρονος ημεδαπός, διότι σκύλος ιδιοκτησίας του επιτέθηκε και δάγκωσε στο πόδι 35χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει απλές σωματικές βλάβες.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για κλοπή και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς


Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βαρθολομιού σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι από 03-03-2017 έως 06-03-2017, διέρρηξαν Νηπιαγωγείο στο Βαρθολομιό Ηλείας, εισήλθαν στο εσωτερικό του, ερεύνησαν τους χώρους και αφαίρεσαν από δεξαμενή πετρελαίου ένα τόνο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική  απόφαση
  
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, 25χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
  
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, 32χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών και του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης εννέα ετών και επτά μηνών, για ληστεία, σωματικές βλάβες, παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών και παράνομη διακίνηση μεταναστών.


***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΑΥΡΙΟ,  8 Μάρτη 2017 ΣΤΙΣ 17.30 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 19.00, ΣΤΟ Α΄ ΚΑΙ ΣΤΟ Γ΄ ΚΑΠΗ ΠΑΤΡΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

***
Συνελήφθη 24χρονη στην Πάτρα που εξωθούσε τα ανίψια της στην επαιτεία

Τα παιδιά ζητούσαν χρήματα από διερχόμενους οδηγούς σε διασταύρωση της πόλης

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, μια 24χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο και παραμέληση αποτροπής τους από επαιτεία ή αλητεία.

Ειδικότερα, η 24χρονη εξωθούσε στην επαιτεία τρία ανίψια της, δυο κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας 8,9 και 11 ετών, τα οποία κινούμενα ανάμεσα στα οχήματα, σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας στην Πάτρα, ζητούσαν χρήματα από τους διερχόμενους οδηγούς.

Η 24χρονη επιτηρούσε τα ανήλικα παιδιά από κοντινό πάρκο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτά την προσέγγιζαν και της παρέδιδαν τα χρήματα που είχαν συλλέξει.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ τα παιδιά παραδόθηκαν σε συγγενικό τους πρόσωπο.

Την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ενώ οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της εξώθησης ανηλίκων στην επαιτεία θα συνεχιστούν αμείωτα. 

***
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε ηλεκτρονικό ίχνος χρήστη, που κατείχε ή/και διαμοίραζε, μέσω διαδικτύου, υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στην οικία του 34χρονου.
Σε έρευνα που έγινε προχθές (05-03-2017), στην οικία του 34χρονου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί και δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, στους οποίους εντοπίστηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο 34χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

***
Ακόμη 1.687 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τον μήνα Φεβρουάριο
Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.687 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, το μήνα Φεβρουάριο.
Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (867 άτομα), το Πακιστάν (327 άτομα), την Αλγερία (119 άτομα), το Ιράκ (69 άτομα), ), το Αφγανιστάν (47 άτομα), τη Γεωργία (45 άτομα), το Μαρόκο (27 άτομα) και το Ιράν (25 άτομα).
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος (2016) επεστράφησαν συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 19.151 άτομα και από τις αρχές του χρόνου, 2.836 άτομα.

***
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε ηλεκτρονικό ίχνος χρήστη, που κατείχε ή/και διαμοίραζε, μέσω διαδικτύου, υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στην οικία του 24χρονου στην Αργολίδα.
Σε έρευνα που έγινε προχθές (02-03-2017), με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, στην οικία του 24χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος, στον οποίο εντοπίστηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο 24χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστου δράστη για κλοπή

  
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστου δράστη, ο οποίος από 04/03/2017 έως 05/03/2017, αφού παραβίασε γκαραζόπορτα οικίας 63χρονου ημεδαπού στο Ακταίο Ρίου, αφαίρεσε ένα φουσκωτό σκάφος μαζί με τρέιλερ αξίας 12.000 ευρώ. Ο δράστης αναζητείται.


Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων
   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, 26χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα αεροβόλο όπλο, καθώς και ένα κουτί με μεταλλικά σφαιρίδια.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών  για απλή σωματική  βλάβη
  
Από τους αστυνομικούς του Δ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 18, 19, 26 και 27 ετών,  οι οποίοι χθες το μεσημέρι στην Πάτρα χτύπησαν με γροθιές στην πλάτη ένα 26χρονο ημεδαπό έξω από την οικία του λόγω προσωπικών τους διαφορών.  Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ιδία μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο  Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι δράστες αναζητούνται.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών  
Συνελήφθη, χθες, σε προαύλιο χώρο σχολικού συγκροτήματος στον Πύργο και σε ώρα μη λειτουργίας (απόγευμα), από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος στη θέα των αστυνομικών που επιχείρησαν να τον ελέγξουν, έριξε στο έδαφος μια αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, ενώ απέκρυψε σε χόρτα ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι, που περιείχε ποσότητα μίγματος καπνού-κάνναβης.


Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Λευκοχώρι Ηλείας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, 49χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι, καθώς και ένας γεμιστήρας με οκτώ φυσίγγια. 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, 14χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής  Κυκλοφορίας
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο 68,500ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, 35χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο χωρίς να κατέχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο και άδεια ικανότητας οδήγησης, ενώ είχε εφοδιάσει το όχημά του με καύσιμα χωρίς να καταβάλλει το αντίτιμο στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου. Επίσης, σε έλεγχο αλκοολομέτρησης που υπεβλήθη από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, 20χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, χωρίς να κατέχει άδεια ικανότητας οδήγησης.

***
Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου του έτους 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Α. Τροχαία ατυχήματα
Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας  σημειώθηκαν 42 τροχαία ατυχήματα έναντι 27 που είχαν συμβεί τον Φεβρουάριο του 2016. Ειδικότερα σημειώθηκαν :
  • 8 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 4 τον Φεβρουάριο του 2016.
  • 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 2 τον Φεβρουάριο του 2016.
  • 31 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 21 τον Φεβρουάριο του 2016.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 56 παθόντες έναντι 42 τον Φεβρουάριο του 2016:
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
  • 9 νεκροί έναντι 4 τον Φεβρουάριο του 2016.
  • 3 σοβαρά τραυματίες έναντι 3 τον Φεβρουάριο του 2016.
  • 44 ελαφρά τραυματίες έναντι 35 τον Φεβρουάριο του 2016.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση προτεραιότητας
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.
Ενδεικτικά το μήνα Φεβρουάριο του 2017 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 212 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 4758 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 205 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 2668 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
  • 1581
για υπερβολική ταχύτητα
  • 245
για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 236
για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 112
για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 52
για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • 49
για την παραβίαση προτεραιότητας
  • 38
για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 151
για αντικανονικό προσπέρασμα
  • 5
για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  • 86
για Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 68
για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
  • 45
για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :
  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.