«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία που είχε συμβεί πριν ένα χρόνο περίπου σε διανομέα στην Αιτωλοακαρνανία

Οι δράστες τον είχαν ακινητοποιήσει με την απειλή όπλων και του είχαν αφαιρέσει περίπου 18.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα, των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η ένοπλη ληστεία που είχε συμβεί, πριν ένα χρόνο περίπου, σε διανομέα τσιγάρων στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ενός 50χρονου ημεδαπού για διάπραξη ληστείας κατά συναυτουργία.

Η ίδια κατηγορία βαρύνει δυο ακόμα συνεργούς του 50χρονου των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Ειδικότερα...
την 8-7-2015 το μεσημέρι, στην Επαρχιακή Οδό Αστακού – Αγρινίου, στο ύψος της Σκουρτού, τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν σε επιβατηγό αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, ανέκοψαν την πορεία φορτηγού αυτοκινήτου που οδηγούσε 54χρονος διανομέας και με την απειλή όπλων τον ανάγκασαν να κατέβει από το όχημα.

Στη συνέχεια οι δράστες αφαίρεσαν από τον 50χρονο διανομέα το κινητό του τηλέφωνο καθώς και το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων ευρώ, ενώ ένας από αυτούς επιβιβάστηκε στο όχημα που οδηγούσε ο παθόντας και τράπηκε σε φυγή ακολουθούμενος από τους συνεργούς του.

Το επαγγελματικό όχημα που οδηγούσε ο 50χρονος διανομέας, βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε μικρή απόσταση από τον ίδιο, ενώ οι δράστες είχαν αφαιρέσει από μεταλλικό κουτί στο εσωτερικό του οχήματος περίπου 17.000 ευρώ τα οποία αποτελούσαν εισπράξεις από τις παραγγελίες τσιγάρων.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού διενεργήθηκε πολύμηνη  έρευνα από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού, οι οποίοι αξιοποιώντας στοιχεία τα οποία προέκυψαν με επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους ταυτοποίησαν τη συμμετοχή του 50χρονου στη ληστεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου ενώ οι έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται.


***

Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συναντήθηκε χθες, 4 Ιουλίου 2016, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που ανάγονται στην υλοποίηση αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος σχετικά με δύο δωρεές προς το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πρώτη δωρεά, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του σκοπευτηρίου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου είναι και η έδρα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, ενώ η δεύτερη, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, προορίζεται για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις Υπηρεσίες του Σώματος. Η όλη διαδικασία υλοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.).
Ο κ. Αρχηγός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και με την ευκαιρία της συνάντησης δήλωσε: «Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί, πέραν της αναγνώρισης του έργου και του κοινωνικού ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, μας δίνουν τη δυνατότητα, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα μας, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

***
Ακόμη 1.302 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το μήνα Ιούνιο
Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία
Από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 9.454 άτομα
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.302 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, τον Ιούνιο.
Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (737 άτομα), το Αφγανιστάν (119 άτομα), το Ιράκ (105 άτομα), το Πακιστάν (89 άτομα), το Ιράν (44 άτομα), τη Γεωργία (55 άτομα) και τη Βουλγαρία (25 άτομα).
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 9.454 άτομα.


***
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Βορείου Ελλάδος συνελήφθη 21χρονος ημεδαπός, για παιδική πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις σε βάρος ανήλικης

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 21χρονου ημεδαπού, για τα αδικήματα της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου και προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία μητέρας, ότι η ανήλικη κόρη της, μετά από προτροπή άλλων χρηστών του διαδικτύου, τους απέστειλε γυμνές φωτογραφίες της.
Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθη ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων και ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 21χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Ακολούθως αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διεξήγαγαν έρευνα στην οικία του και στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα που διαχειριζόταν. Βρέθηκε και κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο μαζί με κάρτα SIM, ενώ από την επιτόπια ερεύνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στις καταγγελλόμενες πράξεις.
Το κινητό τηλέφωνο θα αποσταλεί για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·      Τηλεφωνικά: 111 88
·      Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·      Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
·      Μέσω twitter: @CyberAlertGR