«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 13 Ιούλη 2016

Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για όλο τον Ιούλιο


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συμμετέχει στη μεγάλη προσπάθεια της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Οι δράσεις συνεχίζονται και από σήμερα και κάθε Τρίτη και Πέμπτη, για όλο τον μήνα Ιούλιο, θα διενεργείται εθελοντική αιμοδοσία στον ισόγειο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που βρίσκεται επί της οδού Ακτή Δυμαίων 5, στην Πάτρα.
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μία σημαντική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών...

«Καλούμε τους πολίτες να συνεισφέρουν μέσω της προσφοράς αίματος, καθώς η αναγκαιότητά είναι πολύ μεγάλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ειδικά κατά την θερινή περίοδο όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις. Θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας δωρίζοντας αίμα, ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία» υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Ώρες λειτουργίας
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη για όλο τον Ιούλιο
Πρωί: 10 π.μ. – 1.30 μ.
Απόγευμα: 6 – 8.30 μ.μ.

***

Συνολικά 36 έργα και δράσεις ύψους πάνω από 64 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 – Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για υποβολή νέων προτάσεων

Συνάντηση εργασίας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με την Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου και τους προϊσταμένους των οργανικών Μονάδων της ΕΥΔ/ΕΠ.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ 2014-2020 συνολικά 36 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 64.660.271 ευρώ και με συνολικές πληρωμές 24.693.119 ευρώ.
Από αυτά 29 έργα συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο ΕΤΠΑ και αφορούν έργα κατασκευής σχολικών μονάδων, κτιρίων πρόνοιας και αστικών αναπλάσεων (συνολικό προϋπολογισμό 55.520.692 ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους ανέρχονται στα 20.393.845 ευρώ), ενώ επτά έργα συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο ΕΚΤ και αφορούν δράσεις εξειδικευμένης σχολικής υποστήριξης για το σχολικό έτος 2015-2016, Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής για το σχολικό έτος 2015-2016 και Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής για ΑμεΑ, λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας κλ.π. (τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 9.139.579 ευρώ ενώ οι δαπάνες τους ανέρχονται στα 4.299.274 ευρώ).
Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί πλήθος προσκλήσεων του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 για την υποβολή προτάσεων ανέρχεται σε 38 με τον συνολικό προϋπολογισμό  δημόσιας δαπάνης των προσκλήσεων (ενεργοποίηση του προγράμματος) να ανέρχεται σε 166.857.074,15 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 33,98% της συνολικής Δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
«Στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα. Είμαστε εδώ για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μεθοδικά, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «μείζονος σημασίας για να το πετύχουμε αυτό είναι η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Στη συνάντηση εκτός του Απ. Κατσιφάρα και της κ. Σταθοπούλου, συμμετείχαν οι: Βαγγέλης Γεωργίου, προϊστάμενος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, Νίκος Θωμόπουλος προϊστάμενος της Μονάδας Β1: Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Ε.Π. 2014-2020, Ιωάννα Φαναριώτου, προϊσταμένη της Μονάδας Β2: Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 2,5,6,7 του Ε.Π. 2014-2020, Ελένη Πουλιάση, προϊσταμένη της Μονάδας Γ: Οργάνωσης – Υποστήριξης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου και ο Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών.



***

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής Πατρών

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στη Μικρή Περιμετρική Πατρών προκειμένου το μείζονος σημασίας αυτό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αναβολών και επαναδημοπρατήσεων, να παραδοθεί λειτουργικό στους πολίτες της και έτσι να «ανασάνει» η Πάτρα από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες, στελέχη και Διευθυντές της Περιφέρειας επισκέφθηκαν το έργο προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία των εργασιών.
Πρόκειται για το έργο προϋπολογισμού 26.094.341,65 ευρώ με τίτλο «Ολοκλήρωση Κατασκευής Μικρής Περιμετρικής Οδού Πατρών και Κατασκευή Αγωγού Ομβρίων Σ1 περιοχής Αρόης» και όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί μια οδική αρτηρία μήκους 3,2 χιλιομέτρων με σύγχρονες προδιαγραφές.
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, καθώς ξεπεράσαμε και τα τελευταία εμπόδια με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Πιστέψαμε σε αυτό το σημαντικό έργο. Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο υλοποίησης και είμαστε πολύ κοντά στο να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας ένα έργο “κόσμημα”, ένα έργο που αναμένουμε για περισσότερα από 15 χρόνια. Ένα έργο που είχε τελματώσει και ως Περιφέρεια μετά από πολλά χρόνια να το βάλουμε σε μια ροή» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Δούλεψαν μεθοδικά όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δώσαμε μάχη με την αδράνεια, την παθογένεια, με την κακή προετοιμασία που είχε το έργο, αλλά σήμερα βλέπουμε την ελπίδα, μπορούμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας. Είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα και θα το παρακολουθούμε στενά μέχρι την ολοκλήρωσή του».
Μόλις ολοκληρωθεί η Μικρή Περιμετρική Πατρών θα μπορέσει να συνδέσει την είσοδο της Πάτρας και συγκεκριμένα την Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου με τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, την Κανακάρη, την Κορίνθου, τη Γούναρη, την Καλαβρύτων, καθώς επίσης θα συνδέσει τις νότιες με τις ανατολικές περιοχές.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Δυτική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), ενώ φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας βρέθηκαν στο σημείο οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος
Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε. Διονυσία Μαράτου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε Τρύφωνας Φωτόπουλος, η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π.  Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Μπεσαράτ Φάρες κ.α.


***

Συνάντηση με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Η ενίσχυση του Τουρισμού στην περιοχή μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος με το προεδρείο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εκτιμήσεις για τη μέχρι τώρα ροή τουριστών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μία πλήρη παρουσίαση του σχεδιασμού που έχει κάνει η Περιφέρεια για την υλοποίηση των δράσεων κατά την περίοδο 2016-2017, ενώ ενημέρωσε τόσο για το αεροδρόμιο του Αράξου, όσο και για την προσπάθεια δημιουργίαε branding της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.
Παράλληλα, τους ζήτησε τη συμμετοχή στα περίπτερα των εκθέσεων που θα συμμετάσχει η Περιφέρειά μας, ενώ το προεδρείο του Οργανισμού ζήτησε στενότερη συνεργασία.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας και αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής μας» σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Πολλάλης και τα μέλη Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Χρήστος Κανελλής Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, Ένωση Ξενοδόχων Πύργου.
«Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων για τον τουρισμό, όπου και θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα καθώς και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα για την τουριστική προβολή» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

***

Πρώτη συνάντηση του «Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»

Συνάντηση των φορέων υποστήριξης, η πρώτη του «Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα», πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής).
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού της Επιτροπής των Περιφερειών η οποία έτυχε θετικής αποδοχής στην διαδικασία αξιολόγησης και έλαβε ένα από τα τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το έτος 2017 και αφορά στην επιδοκιμασία του σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Δυτική  Ελλάδα, έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δικτύωσης.
Για την θετική έκβαση της πρότασης καταλυτικής σημασίας ήταν η υποστήριξη των φορέων με την παροχή σχετικής επιστολής υποστήριξης, προσδίδοντας την απαραίτητη δυναμική  μιας ευρείας συμμαχίας για την από κοινού ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού - Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιμελητήριο Ηλείας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ.
Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια παρουσίαση του περιεχομένου της πρότασης της ΠΔΕ και ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων δράσεων.