«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 15 Ιούλη 2016

Στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Μπράμος


Συνάντηση είχε στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος με τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Αθανάσιο Ζαννιά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η καθυστέρηση των εκτιμήσεων των ζημιών στην φυτική παραγωγή διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και οι αποζημιώσεις περασμένων ετών που ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί στους δικαιούχους παραγωγούς.
«Οι παραγωγοί μας ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες βρέθηκαν στο “μάτι του κυκλώνα” και υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις έντονες χαλαζοπτώσεις ιδίως στα οπωροκηπευτικά και στις πρώιμες καλλιέργειές τους. Μέχρι στιγμής παρότι ως όφειλαν, προέβησαν εγκαίρως σε αναγγελίες και δηλώσεις των ζημιών τους προς τον ΕΛΓΑ, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εκτίμηση και διαπίστωση των ζημιών» σημείωσε ο κ. Μπράμος.
Και κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης σημειώνοντας πως «θα πρέπει σύντομα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εκτιμήσεων, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων, παράλληλα, όμως διαμέσου του κ. Μπράμου δήλωσε διαθέσιμη αν χρειαστεί να γίνει χρήση οχημάτων και των γεωπόνων της, προκειμένου να προχωρήσει η εκτίμηση της ζημιάς και η αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται διαρκώς εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Κατά τη συνάντηση παραδόθηκε ενημερωτικό σημείωμα με τις καταγραφές που έκαναν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών, με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να σημειώνει ότι έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που οφείλεται από το έτος 2015.
Επιπλέον, ο κ. Μπράμος έθεσε και τον προβληματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός μεν ισχύει από το 2011, αφετέρου δε, δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και προς τούτο απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και την επικαιροποίησή του.
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Μπράμος απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να επισκεφθεί η ηγεσία του Οργανισμού την περιοχή, ώστε να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.


***

Δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ» για το μελάνωμα


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάντοτε ευαισθητοποιημένη σε θέματα Δημόσιας Υγείας, καθώς και συναισθανόμενη τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών της σε παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας συνεργάζεται με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Αχαΐας «ΑγκαλιάΖΩ» και Ιατρούς Δερματολόγους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Στόχος είναι να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός και οι λουόμενοι για την υπερέκθεση  στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί και κατ’ επέκταση για το μελάνωμα.
Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραχωρεί την Κινητή Μονάδα Υγείας «Χρίστος Φραγκίδης» για την εξής δράση:
Την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, η Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται στην παραλία της Κουρούτας στην Αμαλιάδα από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ. με Ιατρό Δερματολόγο του Π.Γ.Ν.Π., ο οποίος θα παρέχει συμβουλές στους λουόμενους για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Επιπλέον, εθελοντές του «ΑγκαλιάΖΩ» θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό για το μελάνωμα.
Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την προηγούμενη Κυριακή στην παραλία της Ψανής στη Ναύπακτο.


***

Αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Προτάσεις μέχρι 11 Αυγούστου

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Σε δημόσιο διάλογο τίθενται οι προτεραιότητες και οι στόχοι μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης διαχείρισης, το ζήτημα της διακυβέρνησης ως βασικής παραμέτρου, καθώς και των φορέων διαχείρισης. Νέες προτάσεις κατατίθενται προς συζήτηση, στη βάση των όσων σχεδίασαν και εισηγήθηκαν οι Δήμοι και οι ΦοΔΣΑ της περιοχής, που για πρώτη φορά κλήθηκαν να εκπονήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισής των αποβλήτων τους, η σύνθεση των οποίων αποτυπώνεται και στο υπό έγκριση Σχέδιο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν στη εν λόγω δημόσια διαβούλευση (μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας στον σύνδεσμο http://www.pde.gov.gr/smpe-pesda/), προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέχρι και τις 11 Αυγούστου 2016 και ώρα 15:00.
Η εκ νέου αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ προκύπτει από την ανάγκη εναρμόνισης του σχεδιασμού με το σύνολο των θεσμικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, την ανάγκη αξιολόγησης της μέχρι σήμερα υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων και δράσεων, αλλά και της διαμόρφωσης προτάσεων για την επίτευξη τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
Οι προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται:
1. Προς την ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ (Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 11, 114 73 Αθήνα, email: sec.dipa@prv.ypeka.gr) και
2. Προς τη Διεύθυνση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση: Αλ. Παπαδιαμάντη 14 και Αρέθα, email: pesda@pde.gov.gr, periv.energy@pde.gov.gr),
«Η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση, επέκταση και αναπροσδιορισμό των διαδικασιών της διαχείρισης αποβλήτων στη Περιφέρειά μας. Μία ευκαιρία, στην οποία προσκαλούμε να πάρουν μέρος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες και οι εξειδικευμένοι φορείς του τόπου, τα πανεπιστήμια και οι πολίτες, των οποίων την ενεργή συμμετοχή προσδοκούμε, στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που μόλις ξεκίνησε» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής σημειώνει πως «οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στις 27 Ιουλίου η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Επιπλέον, σήμερα απεστάλη η σχετική πρόσκληση για την σύγκλιση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2016 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).