«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσε αίτημα να συζητηθούν, στην επόμενη συνεδρίαση  του Περιφερειακoύ Συμβουλίου, τα προβλημάτα που προέκυψαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιφέρειά μας, την άσκηση πίεσης εκ μέρους της περιφέρειας για αποκατάσταση των πληγέντων, την ικανοποίηση των αιτημάτων των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ, την λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, εκ μέρους της Περιφερειακού Συμβουλίου για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον. Το κείμενο που κατατέθηκε είναι το ακόλουθο:

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Θέμα:”Για την αποκατάσταση των πληγέντων στους δήμους Δυτικής Αχαίας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού από τις βροχοπτώσεις της 26ης Ιουνίου 2016”.

«Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες καρπουζιού, πεπονιού, ντομάτας και άλλων οπωροκηπευτικών, προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις της 26ης Ιουνίου 2016 σε δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι αγρότες ενώ κατέθεσαν αίτηση προς τον ΕΛΓΑ για να εξεταστούν οι καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, οι έλεγχοι αυτοί καθυστερούν, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως....
η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και η προηγούμενη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 παρότι υποχρεούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού του. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν καλύπτει τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για μια σειρά από ζημιές και να μην αποζημιώνονται οι αγρότες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που συνολικά οι αγρότες πληρώνουν 144 εκ. Ευρώ το χρόνο στον ΕΛΓΑ (4εκ. οι πληγέντες, 140εκ.όλοι μαζί), ούτε εκτιμήσεις γίνονται ούτε αποζημιώσεις λαμβάνονται. Είναι χαρακτηριστικό, πως με τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, αποζημιώνονται μόνο μερικώς, αφού δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και το πάγιο κεφάλαιο.  Η κυβέρνηση συνειδητά απαξιώνει τον ΕΛΓΑ ώστε να ανοίξει το δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν την παραγωγή ενισχύοντας τα κέρδη τους.

Oι συγκεκριμένες καταστροφές, αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν σχεδιάζουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για την θωράκιση της χώρας και του λαού, ακριβώς επειδή η επιλογή των έργων, γίνεται με βάση την κερδοφορία που αυτά θα επιφέρουν στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.   

Η έτσι και αλλιώς δραματική κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία, τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ κλπ. γίνεται ακόμα πιο δραματική από τις πρόσφατες καταστροφές.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση, το ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

•    Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
•    Να γίνει άμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες.
•    Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100% της ζημιάς.
•    Έγκυρη - άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των παραπάνω περιοχών (καθαρισμός ρεμάτων, αποστραγγιστικά έργα) γιατί αν μείνει έτσι η κατάσταση, τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν.»

                           
                                        Κοτοπούλης Σπύρος
                                        Κοτσιλιάνος Κώστας