«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σύλληψη δύο αλλοδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Αγρίνιο 

Παρουσίαση από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας, για τη σύλληψη δύο αλλοδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Αγρίνιο


Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Παπαευθυμίου:
«Καλή σας ημέρα,
Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε υπόθεση σύλληψης δύο αλλοδαπών, υπηκόων Βουλγαρίας, μελών εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών και κυρίως ηλικιωμένων, σε περιοχές του Αγρινίου.
Μέσα από στοχευμένες ενέργειες ενάντια στο φαινόμενο εξαπάτησης πολιτών από επιτηδείους, εξακριβώσαμε πλήρως τον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήσαμε τη διάπραξη από τα μέλη της, τουλάχιστον τριάντα τεσσάρων (34) περιστατικών απάτης.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τριήμερο, στην περιοχή μας, είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός περιστατικών απόπειρας απάτης σε βάρος συμπολιτών μας, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις μας, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, είχαν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με σκοπό την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας και τη συλλογή στοιχείων η οποία θα βοηθούσε στον εντοπισμό των απατεώνων.
Η σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας προέκυψε ως αποτέλεσμα της άμεσης και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσσού.

Ο Διευθυντής και το αστυνομικό προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, καθώς και όλοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέβαλαν στην εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, εργάστηκαν σκληρά για το επιθυμητό αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό, τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ.
Επιπλέον, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη σημαντική συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προέβαλαν εκτενώς τις συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους πολίτες, προσφέροντας σημαντικά στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.
Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμο Α΄ Σφέτσο Χαράλαμπο».
Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Α΄ Σφέτσος Χαράλαμπος:
«Καλή σας μέρα,
Για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών εξαπάτησης ηλικιωμένων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Αγρίνιο, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο περιλάμβανε δύο άξονες:
- πρώτον, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω παροχής συμβουλών προς αυτούς, για την αποφυγή εξαπάτησης τους, η οποία εντάσσεται και στον ευρύτερο επιχειρησιακό προληπτικό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και
- δεύτερον, τη συλλογή στοιχείων, πληροφοριών και την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων για την εξιχνίαση των υποθέσεων και τη σύλληψη των δραστών.
Όπως σας ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, οι τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες, κατάφεραν να συλλάβουν δύο μέλη εγκληματικής ομάδας, τα οποία ενέχονται σε πληθώρα εξαπατήσεων ηλικιωμένων στο Αγρίνιο.
Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 48 και 42 ετών, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.
Σε βάρος όλων εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της διάπραξης απάτης κατ΄ εξακολούθηση και της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, χθες 20 Ιουλίου 2016, το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, συνεργός των δύο δραστών κάλεσε στο τηλέφωνο 69χρονο ημεδαπό, συγγενή αστυνομικού, στον οποίο παρουσιάστηκε ως αστυνομικός και επικαλούμενος το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό του πρόσωπο, απαίτησε από αυτόν το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ.
Άμεσα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, μετέβη στο σπίτι του 69χρονου, όπου συνέλαβε έξω από αυτή, επ΄αυτοφώρω τον 48χρονο, τη στιγμή που μετέβαινε πεζός για να παραλάβει τα χρήματα.
Ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση, από το σπίτι του 69χρονου, άλλη ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, συνέλαβε τον 42χρονο, ο οποίος ανέμενε μέσα σε αυτοκίνητο, εποπτεύοντας από απόσταση το χώρο.
Στην κατοχή και μέσα στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έξι κινητά τηλέφωνα.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 48χρονου στο Αγρίνιο, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συσκευασία με οχτακόσια (800) γραμμάρια λαθραίου καπνού, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει ακόμη τριάντα τρεις (33) περιπτώσεις απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, στην περιοχή του Αγρινίου, τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Σε μια μάλιστα από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν ηλικιωμένη γυναίκα, στην περιοχή της Καμαρούλας Αγρινίου και να της αφαιρέσουν (800) ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη διάπραξη των εξαπατήσεων. Αρχικά, πληροφορούνταν από τηλεφωνικό κατάλογο, δηλωτικά στοιχεία των πιθανών παθόντων, όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια, τηλεφωνούσαν ως αστυνομικοί, ιατροί ή δικηγόροι, επικαλούμενοι μια άμεση ανάγκη, η οποία έπρεπε να ικανοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κοντινοί συγγενείς των ηλικιωμένων, κυρίως παιδιά, είτε έχουν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητη η καταβολή χρηματικού ποσού για να αποφευχθούν οι περαιτέρω νομικές συνέπειες σε βάρος τους, είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες μέσω των απατηλών τους προφάσεων, από τους ηλικιωμένους ξεπερνά τις (285.000) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του Ανακριτή Αγρινίου.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας και ιδίως τους ηλικιωμένους, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν ή εμφανίζονται ενώπιον τους και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα θανατηφόρο ή μη) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
Παράλληλα, οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων οι δράστες επικαλούνται.
Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα».


***

Συνελήφθη 56χρονος ημεδαπός για ανθρωποκτονία στο Σκουροχώρι Ηλείας

Ο δράστης πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, στο θώρακα, 20χρονο ημεδαπό

Συνελήφθη, σήμερα (21-7-2016) τα ξημερώματα, στο Σκουροχώρι Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, 56χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία.

Ειδικότερα, σήμερα νωρίς το πρωί, μετέβησαν, στην οικία του 56χρονου, στο Σκουροχώρι Ηλείας, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 23 και 20 ετών, με σκοπό τη διευθέτηση προσωπικών διαφορών που είχαν με τον 27χρονο υιό του δράστη.

Ο 23χρονος διαπληκτίστηκε με τον 27χρονο, στην αυλή της οικίας, γεγονός το οποίο αντιλήφθηκε ο 56χρονος, ο οποίος πήρε το κυνηγετικό του όπλο και πυροβόλησε εναντίον του 20χρονου, που ήταν παρών στο περιστατικό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον θώρακα.

Ο δράστης συνελήφθη άμεσα στην οικία του από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, στους οποίους παρέδωσε το κυνηγετικό του όπλο, το οποίο κατείχε νόμιμα.

 Ο 20χρονος μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, ενώ κατά την εξερεύνηση του τόπου του περιστατικού οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν ένα κάλυκα φυσιγγίου κυνηγετικού όπλου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.


***

Συνελήφθησαν δύο καλλιεργητές ναρκωτικών στο Βαρθολομιό Ηλείας
Εκριζώθηκαν περισσότερα από εκατό δενδρύλλια κάνναβης σε πλήρη ανάπτυξη
Κατασχέθηκαν (530) γραμμάρια κάνναβης και το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ
Συνελήφθησαν, σήμερα (20-7-2016) το πρωί, στο Βαρθολομιό Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ένας 56χρονος ημεδαπός και ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε - κακουργηματικού χαρακτήρα - δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της κατοχής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, σε θαμνώδη περιοχή, στον Βρανά Βαρθολομιού, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας, κατά την οποία οι αστυνομικοί εντόπισαν φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και συνέλαβαν επ΄αυτοφώρω μέσα στο χώρο της, τους δύο δράστες.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και εκρίζωσαν 109 δενδρύλλια κάνναβης, το  ύψος των οποίων έφτανε μέχρι τα 2 μέτρα και 80 εκατοστά, ενώ κατασχέθηκαν και γεωργικά εργαλεία που βρέθηκαν στο χώρο της φυτείας και συγκεκριμένα αξίνα, ψαλίδα, σκαλιστήρι, πλαστικά βαρέλια, λάστιχα ποτίσματος και ψεκαστήρας
Επιπλέον, σε σωματικές έρευνες που πραγματοποίησαν στους δύο δράστες βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.
Σε έρευνα που ακολούθησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία των δύο δραστών στον Βρανά Βαρθολομιού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 500 γραμμάρια χλωρής κάνναβης και ακόμη 30 γραμμάρια αποξηραμένης, καθώς και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Σημειώνεται ότι, ο  δράστης είχε διαμορφώσει ειδικά τον χώρο της φυτείας σε δύσβατη θαμνώδη περιοχή, με πυκνή βλάστηση, σε πέντε διαφορετικά τμήματα, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην είναι περιμετρικά ορατή, ενώ για την συστηματική περιποίηση των δενδρυλλίων  χρησιμοποιούσε λίπασμα και είχε εγκαταστήσει αυτοσχέδιο σύστημα ύδρευσης αποτελούμενο από πλαστικά βαρέλια και λάστιχα ποτίσματος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.
Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.


***

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας για διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν τριακόσια περίπου γραμμάρια κάνναβης, τα οποία είχαν διαμοιράσει σε πενήντα μικρά σακουλάκια (δόσεις), ενώ είχαν αποκρύψει την υπόλοιπη ουσία σε τρείς ακόμη μεγαλύτερες συσκευασίες

Συνελήφθησαν, σήμερα (20-7-2016) νωρίς το πρωί, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας, δύο αλλοδαποί άνδρες, υπήκοοι Μπανγκλαντές, ηλικίας 44 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα τους, εντόπισαν τους δύο δράστες σε περιοχή της Νέας Μανωλάδας και σε έλεγχο που τους πραγματοποίησαν βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν πενήντα συσκευασίες με κάνναβη (δόσεις), καθώς και ακόμη τρείς μεγαλύτερες συσκευασίες ( οι δύο ήταν περιτυλίγματα από κρουασάν), με την ίδια ναρκωτική ουσία, συνολικού βάρους (298,2) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.



***

Εξιχνιάστηκαν επτά διαρρήξεις σε οικίες στο Αγρίνιο και στην Αμφιλοχία

Ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ενός 38χρονου δράστη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του

Η συνολική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις (17.000) ευρώ


Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, επτά διαρρήξεις που είχαν συμβεί σε οικίες στο Αγρίνιο και στην Αμφιλοχία και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 38χρονου ημεδαπού για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Ειδικότερα, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 38χρονος ενεργώντας από κοινού με συνεργούς του που αναζητούνται, στις (24-6-2016) διέπραξε τρείς διαρρήξεις σε οικίες στο Αγρίνιο και μια στην Αμφιλοχία, κατά τις οποίες αφαίρεσε συνολικά κοσμήματα αξίας (12.000) ευρώ και το χρηματικό ποσό των (250) ευρώ.

Επιπλέον, ο ίδιος δράστης, διέπραξε στις (7-9-2015) στο Αγρίνιο, ακόμη τρεις διαρρήξεις σε οικίες, κατά τις οποίες αφαίρεσε κοσμήματα συνολικής αξίας (5.500) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 38χρονου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των συνεργών του συνεχίζονται.


***

Δήλωση του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμου Α΄ Χαράλαμπου Σφέτσου  με αφορμή τον εξαμηνιαίο απολογισμό των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

« Η Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, έχει αναπτύξει συγκριμένο σχέδιο δράσης, πραγματοποιώντας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τις μέρες που παρατηρείται αυξημένη μετακίνηση εκδρομέων,  στοχευμένες αστυνομικές ενέργειες, τόσο στο Εθνικό όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Χώρας.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια μας, το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρατηρείται σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων,  η οποία αγγίζει το 23%, ενώ και ο συνολικός αριθμός των τροχαίων είναι μειωμένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους τους οδηγούς να συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να τους υπενθυμίσω ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι υπόθεση μόνο της Αστυνομίας αλλά υπόθεση όλων μας ».

***


Σημαντική μείωση καταγράφεται στα θανατηφόρα τροχαία στη Δυτική Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016

Η μείωση ξεπερνά το 20% ενώ μειωμένος είναι και ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 συγκροτήθηκαν 1.438 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 36.613 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν ότι 1.253 άτομα οδηγούσαν υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς ότι, η ασφαλή οδήγηση και η οδική ασφάλεια, είναι υπόθεση όλων μας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους 2016, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των εξαμηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με συγκριτικά στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Α. Τροχαία ατυχήματα
Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, το πρώτο εξάμηνο του 2016, σημειώθηκαν 228 τροχαία ατυχήματα έναντι 235 που είχαν συμβεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα σημειώθηκαν :
  • 27 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 35 το α΄ εξάμηνο του 2015.
  • 32 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 29 το α΄ εξάμηνο του 2015.
  • 169 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 171 το α΄ εξάμηνο του 2015.


Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Περιφερείας μας, το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφηκαν συνολικά 328 παθόντες έναντι 332, το αντίστοιχο περσινό διάστημα :
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
  • 28 νεκροί έναντι 36 το α΄ εξάμηνο του 2015.
  • 36 σοβαρά τραυματίες έναντι 34 το α΄ εξάμηνο του 2015.
  • 264 ελαφρά τραυματίες έναντι 262 το α΄ εξάμηνο του 2015.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση προτεραιότητας
  • Έλλειψη προσοχής
  • Αντικανονικό προσπέρασμα
Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.
Ενδεικτικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 1.438 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 36.613 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 1.253 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 24.774 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
·        13.031
για υπερβολική ταχύτητα,
·        2587
για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση,
·        3024
για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση,
·        905
για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
·        767
για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
·        294
για την παραβίαση προτεραιότητας,
·        328
για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
·        2187
για αντικανονικό προσπέρασμα,
·        60
για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
·        629
για Κ.Τ.Ε.Ο.,
·        661
για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά,
·        301
για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση.

Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :
  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.