«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 19 Ιούνη 2016

Τεράστια ευκαιρία για τη Δυτική Ελλάδα η έλευση του φυσικού αερίου – Επίσπευση διαδικασιών για υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μέσα στο φθινόπωρο


Η πορεία υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το ΤΕΕ (τμήματα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την ΔΕΠΑ Α.Ε. βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Π.Δ.Ε» που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόοδος των εργασιών της Ομάδας Εργασίας που έχουν συστήσει τα δύο τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η οποία έχει επιφορτιστεί με τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των ενεργειακών καταναλώσεων για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και την προκαταρκτική τεκμηρίωση για την μελέτη κόστους οφέλους για τη δημιουργία των συστημάτων τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην περιοχή μας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος ώστε η ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης να προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής σημείωσε πως «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων στη Δυτική Ελλάδα, σε μία περίοδο όπου η ανάσχεση της ύφεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».
 «Έχουμε έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο: Την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου ώστε να θέσουμε την Περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Καρπέτας.
Στη συνεδρίαση εκτός των κ. Υφαντή και κ. Καρπέτα συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπαλαμπάνης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ Α.Ε. Γιώργος Κωστόπουλος, Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Γεώργιος Αλεξανδρής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

***

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο Καλαβρύτων


Αυτοψία στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους του Δήμου Καλαβρύτων έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Πρόκειται για εργολαβίες, ύψους πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ που αφορούν έργα συντήρησης οδοστρώματος, αποκαταστάσεις, άρση επικινδυνότητας λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων, διαγραμμίσεις, σήμανση κ.α. σε όλο το δίκτυο των Καλαβρύτων και ειδικότερα στα τμήματα Πούντα – Καλάβρυτα, Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα και στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο.
«Η ασφαλής διέλευση και μετακίνηση των συμπολιτών μας στα ορεινά της Αχαΐας είναι μείζονος σημασίας για εμάς. Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθούμε να θωρακίσουμε την οδική ασφάλεια, διεκδικώντας παράλληλα περισσότερους πόρους για να συντηρήσουμε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των οδικών αρτηριών» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία που έχει ο Δήμος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως σήμερα ανακοινώθηκε και η διακήρυξη της δημοπρασίας ενός ακόμα έργου «Συντηρήσεις, αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Καλαβρύτων 2016» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. 

***

Σύσκεψη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για  τους Απόρους (ΤΕΒΑ) Π.Ε. Αχαΐας

Σύσκεψη για την πορεία διανομής τροφίμων του 2016 και τη διαμόρφωση δράσεων των «Κοινωνικών Συμπράξεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)» πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου προς τους κοινωνικούς εταίρους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας: ο Πρωτοσύγκελος Αρτέμιος Αργυρόπουλος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, ο Πρωτοσύγκελος Ιωακείμ Βενιανάκης της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) Θεόδωρος Τουλγαρίδης και εκπρόσωποι Δήμου Πατρέων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Τομέα Δήμου Αιγιαλείας κα Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ερυμάνθου (Δ.Η.Κ.Ε.Ε.Ρ.) Ιωάννης Μανέττας, εκπρόσωπος του Δήμου Καλαβρύτων και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εταίρων για την πορεία υλοποίησης του Ε.Π. ΤΕΒΑ, καθώς και για την εξέλιξη της διαδικασίας της διακήρυξης των αποκεντρωμένων προμηθειών.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη διανομή τροφίμων προς τους Δήμους της Αχαΐας και προς τους υπόλοιπους εταίρους και προχωρεί στην υλοποίηση της δεύτερης διανομής, όποτε και εταίροι θα πρέπει σύντομα να ειδοποιήσουν τους ωφελούμενους άπορους συμπολίτες μας.
Επισημαίνεται ότι παρά τα σοβαρά συντονιστικά προβλήματα από τις κεντρικές προμήθειες του Υπουργείου, κυρίως όσον αφόρα ότι η αποστολή τροφίμων και βασικών ειδών από το Υπουργείο γίνεται αποσπασματικά και  εγείρει παράπονα των ωφελουμένων προς την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους εταίρους, η Κοινωνική Σύμπραξη καταβάλλει αδιάλειπτες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο, αλλά ανθρώπινο έργο της.  

***

Ανάδειξη της παγκόσμιας ταυτότητας του άξονα «Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο» - Υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασία για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της και του άξονα σύνδεσης Κατακόλου και Πύργου, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι το αναπτυξιακό όραμα που τίθεται στο επίκεντρο διαμόρφωσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Π.Ε. Ηλείας.
Σήμερα υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τους Δημάρχους Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζά, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, το Σύμφωνο Συνεργασίας για την ΟΧΕ για άλλες χωρικές στρατηγικές με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλου και Περιφερειακών Συμβούλων της Ηλείας.
Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σημαντικού εργαλείου διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χρηματοδότηση της ΟΧΕ θα γίνει από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι δίπλα στους πολίτες της. “Ακούμε” τις ανάγκες τους, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε έργα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους. Είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «με την ΟΧΕ στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και ενισχύουμε το τουριστικό προϊόν».
«Συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε την περιοχή μας, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για το καλό της περιοχής μας» σημείωσε ο κ. Λιατσής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κοτζάς τόνισε πως «θέλουμε να δώσουμε άλλη πνοή στην περιοχή με επίκεντρο πάντα στους πολίτες».

«Άξονας Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία»
Η χωρική οργάνωση της επανεκκίνησης της ανάπτυξης συνδέεται με τη στροφή στο νέο πρότυπο που επιβάλλει το ΠΕΠ, ενισχύοντας μεν τις υφιστάμενες παραγωγικές δομές, αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες ανασυγκρότησής του προς αύξηση της προστιθέμενης αξίας και συνέργια των επιμέρους παραγωγικών δομών. Η χωρική διάσταση του αναπτυξιακού πρότυπου αντανακλάται στην ΟΧΕ της Ηλείας στον Άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.
Ο αναπτυξιακός πόλος της ευρύτερης περιοχής Πύργου – Αμαλιάδας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό (διεθνούς σημασίας μνημεία, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα), στον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό, στον αθλητισμό, με σημαντικά λιμάνια (Κατάκολο στην κρουαζιέρα και Κυλλήνη), διεθνούς σημασίας υγροτόπους, με προστατευόμενα τοπία διεθνούς και εθνικής σημασίας, ιαματικές πηγές, στη γεωργία και με δυνατότητες εξειδίκευσης στη βιολογική γεωργία και στην παραγωγή ενέργειας.
Το όραμα λοιπόν την στρατηγικής αυτής είναι:
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Δύο είναι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι (με τους ειδικούς τους στόχους) που θα επιτευχθούν με την ΟΧΕ:
1. Συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας ως προορισμού, μέσω της διαμόρφωσης ενός συνολικού προϊόντος εμπειρίας υψηλού επίπεδου για τον επισκέπτη.
Μέσω αύξησης της ελκυστικότητας της περιοχής
Ο στόχος της αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής αφορά τη διασφάλιση και διεύρυνση των προϋποθέσεων επισκεψιμότητας και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, συμπεριλαμβανομένου και του Πύργου. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η ελκυστικότητα της περιοχής συνδέεται άμεσα με τη συνολική διαμόρφωση μιας ενιαίας ταυτότητας της περιοχής η οποία θα μπορεί να εκφραστεί στα μέσα και κανάλια προώθησης (ηλεκτρονικά μέσα, άλλα εμπορικά και τουριστικά κανάλια) αλλά και στον ίδιο το χώρο της περιοχής παρέμβασης (γεγονότα και εκδηλώσεις, σημάνσεις , διαμόρφωση διαδρομών κλπ.). Σε ότι αφορά την ταυτότητα, επισημαίνεται ιδιαιτέρως η προστιθέμενη αξία για το σύνολο της Περιφέρειας από την ύπαρξη ενός «σήματος» (brand) της εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας της Αρχαίας Ολυμπίας.
Μέσω αξιοποίηση του πολιτισμού ως στοιχείου κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Η στρατηγική ΟΧΕ επιδιώκει να αναδείξει τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ενσωμάτωση αντί για παράγοντες αποκλεισμού, όπως μπορεί να έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα.
2. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος στους τομείς προτεραιότητας της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης, για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης άξιας.
Μέσω στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σε τομείς προτεραιότητας για την περιοχή, ειδικά μέσω συνεργατικών σχηματισμών.
Η στρατηγική ΟΧΕ σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση και στήριξη τοπικών και‐υπό προϋποθέσεις‐ υπερτοπικών επιχειρηματικών δικτυώσεων. Η επιδιωκόμενη στήριξη επιχειρηματικών διασυνδέσεων (clusters) επικεντρώνεται σε διασυνδέσεις με απτό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία της περιοχής.
Μέσω Βελτίωσης της απασχολησιμότητας.
Ενίσχυσης, δηλαδή της απασχόλησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για στήριξη των δυναμικών και αναδυόμενων τομέων της οικονομίας της περιοχής, οι οποίοι και αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Οι τομείς αυτοί Εφαρμογή ΟΧΕ αναφέρονται σε όλο το εύρος του αγροδιατροφικού τομέα και στην αξιοποίηση ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται.

***

Εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Π.Ε. Αχαΐας – Έκτακτα μέτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι επιβεβαιώθηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα στην ορεινή Αιγιάλεια.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε, πριν ακόμη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά το κρούσμα, σε περιορισμό της εκτροφής και στη λήψη μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ και αφορά ορισμό ζώνης προστασίας (σε ακτίνα 3 χλμ. γύρω από την μολυσμένη εκτροφή) και ζώνης επιτήρησης (σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από την μολυσμένη εκτροφή - περιλαμβάνεται όλος ο Δήμος Καλαβρύτων και από τον Δήμο Αιγιάλειας οι Δ.Ε. Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού και Ερινεού).
Στις περιοχές αυτές έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην μετακίνηση των βοοειδών.
Επίσης, η Υπηρεσία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άδεια για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών των βοοειδών με εμβόλιο που εισάγεται κατ’ εξαίρεση στη χώρα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια  νόσος των βοοειδών, η οποία οφείλεται σε ιό του γένους Capripoxvirus της οικογένειας των Poxviridae  (περιλαμβάνει ιούς της ευλογιάς όπως του προβάτου).
Πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.
Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.
Καλούμε όλους τους εκτροφείς βοοειδών της Περιφέρειας να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να μην μετακινούν τα ζώα τους χωρίς αντίστοιχη άδεια από αυτές, να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικά στα ζώα τους και να δηλώνουν άμεσα τυχόν ύποπτα συμπτώματα στα παρακάτω τηλέφωνα:
Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613725, 2613613726, 2613613728
Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182
Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360157, 2621360158.