«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Νέο μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα για το λαό με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ

Την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί το 3ο μνημόνιο με τα νέα επωδυνα για το λαό μέτρα έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- στη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου την έχει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ερμήνευσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν εντολή για άμεση συμφωνία-μνημόνιο και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία, αν αυτή επιτευχθεί. Αυτό προκύπτει και...
από την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας (δείτε παρακάτω).
Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη δήλωση τόνισε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και πρόσθεσε ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά.
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγήσει -εν γνώσει τους- σε νέο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, αφήνοντας ωστόσο και κάποιες αιχμές για την ως τώρα στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο για τη συμφωνία και πως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά εξέφρασε τη στήριξη της ΝΔ στη διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με σαφή τρόπο έδειξε πως στη διαπραγμάτευση υπάρχουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας πως θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και πως αν τα πράγματα ηρεμήσουν, τότε θα κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο.
Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για νέο μνημόνιο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη και πως έπρεπε η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να γίνει νωρίτερα, ήρθε στο «και πέντε». 
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι η συμφωνία-μνημόνιο πλέον είναι μονόδρομος.  
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
· Ο μεταβατικός Αρχηγός της ΝΔ, υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
· Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σε ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί -με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
"Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. 
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».