«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τοποθέτηση σχετικά με την στρατηγική της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2015

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 έγινε η πρώτη παρουσίαση της Μελέτης για την «Καταγραφή αναγκών και διαμόρφωση στρατηγικής  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020» και συγκεκριμένα...
της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Τα στοιχεία της έρευνας αποδίδουν με αριθμούς τις συνέπειες της πενταετούς εφαρμογής των μνημονίων και των άγριων νεοφιλελεύθερων συνταγών της Τρόικας στη χώρα και ειδικά στην Δυτική Ελλάδα: καταγεγραμμένη πανελλαδική ανεργία 26,1%, 3,9 εκατομμύρια (35,7%) στα όρια της φτώχειας, 172.000 κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας κάτω από τα όρια της φτώχειας και μόλις 50,3% ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64. Η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, εντάθηκαν και γιγαντώθηκαν χάρη στις πολιτικές που στηρίχτηκαν και στηρίζονται λυσσαλέα από τα καθεστωτικά κόμματα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το αρραγές μπλοκ του ΝΑΙ.
Είναι οξύμωρο η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων να προσπαθεί να «πολεμήσει» την εξαθλίωση με την στρατηγική για την «Καταπολέμηση της Φτώχειας» και να θέτει με αυτήν στόχο να μειώσει τους φτωχούς στην Ελλάδα κατά 450.000 έως το 2020 (!). Τον στόχο αυτόν θέλει να πετύχει με ενέργειες φιλανθρωπίας όπως διανομή τροφίμων και παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης αλλά και το γνωστό σύστημα των σεμιναρίων, προγραμμάτων κατάρτισης, μελετών και ολιγόμηνων συμβάσεων εργασίας. Είναι εξοργιστικό. Η παροχή κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ελάχιστα θα φτάσουν πραγματικά στον εξαθλιωμένο λαό, μέσα από ένα σύστημα ελαστικής εργασίας, φιλανθρωπίας μέσω τοπικής αυτοδιοίκησης που πολλοί θα αξιοποιήσουν για πελατειακές σχέσεις, και συντήρησης του κυκλώματος «εκπαίδευσης και κατάρτισης», γίνεται όχημα νομιμοποίησης της πιο σκληρής λιτότητας, της διάλυσης υγείας, παιδείας, κοινωνικού κράτους, της υποθήκευσης και του ξεπουλήματος της γης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, της εξάλειψης κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, της αιώνιας πρόσδεσης στον φαύλο κύκλο του χρέους, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει όπως ξεκάθαρα φάνηκε στις 12 Ιουλίου. Για τους λόγους αυτούς η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση για το Στρατηγικό Πλαίσιο Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Επισήμανε ότι ο δρόμος της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας είναι διαφορετικός: Στα χρόνια των αγώνων ενάντια στα μνημόνια έχουν ξεπηδήσει πολλές δομές αλληλεγγύης και αυτοδιαχειριζόμενης παραγωγής χωρίς μεσάζοντες όχι ως φιλανθρωπία αλλά ως αναγκαιότητα για να επιβιώσει ο λαός, να πιστέψει στις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Η λύση για να ξεφύγουμε από την φτώχεια και την εξαθλίωση, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ισότητας με τους Ρομά, τους μετανάστες και όλους τους κοινωνικά αποκλεισμένους είναι ο αγώνας για μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση, η πλήρης και δωρεάν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, στέγη, πολιτισμό, η καταπολέμηση του ρατσισμού. Είναι ο αγώνας για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ και τους μηχανισμούς της, η παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου για τις ανάγκες του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών, η αλληλεγγύη των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του ΌΧΙ της ρήξης πρέπει αποφασιστικά να συντονιστούν για να αποτρέψουν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και να αλλάξουμε επιτέλους πορεία.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος
της Αριστερής Παρέμβασης-
Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στην Δυτική Ελλάδα
Κατερίνα Χαμηλάκη