«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ από το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, τον Δήμαρχο Αγρίνιου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγρινίου.
Κοιν.: Αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Μετά την επιστολή καταγγελία του κ. Γεωργίου Κανατσούλη κατοίκου Αγρινίου με ημερομηνία 25/6/15 και αρ. πρωτ. 40973 προς τον Δήμαρχο Αγρινίου, η οποία κοινοποιήθηκε και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επικοινωνήσαμε με τον κ. Κανατσούλη και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση την οποία περιγράφει σε αυτή...

Κατά την επιτόπια επίσκεψη μας σε όλα τα ρέματα που απολήγουν οι αγωγοί των λυμάτων της πόλης του Αγρινίου, διαπιστώσαμε, ότι το σύνολο τους καταλήγουν στην λίμνη Λυσιμαχεία με αποτέλεσμα την συνεχή και αδιάλειπτη μόλυνσή της.

 Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι στις όχθες όλων αυτών των ρεμάτων λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες βρίθουν από σωρούς μπαζών και πτώματα ζώων σε αποσύνθεση σε τέτοιο μέγεθος και βαθμό που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως μας διαβεβαίωσαν όσοι συμπολίτες μας κατοικούν πλησίον αυτών των ρεμάτων, είναι ανυπόφορη η διαμονή τους ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Σημειωτέον ότι καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα που πέρασε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, όλα τα παραπάνω ρέματα αποτελούσαν χώρους εναπόθεσης πληθώρας ψόφιων προβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό που την συγκεκριμένη περίοδο ήταν σε έξαρση.

Για όλα αυτά η ευθύνη της Δημοτικής αρχής είναι τεράστια. Όχι μόνο γιατί δεν γνώριζε το πρόβλημα (δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το γνώριζε και δεν έκανε τίποτα), αλλά και γιατί η παντελής άγνοια αυτής της κατάστασης θέτει την τοπική κοινωνία σε τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο.


 Η μεγαλύτερη όμως δυσάρεστη για μας έκπληξη ήταν κατά την επίσκεψη μας στο περιφραγμένο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, το οποίο αντλεί τα λήμματα που πέφτουν στο  ρέμα, το οποίο διέρχεται από τον κεντρικό αστικό ιστό του Αγρινίου και μεταφέρει των κύριο όγκο των λημμάτων της πόλης στο βιολογικό καθαρισμό, για τη λειτουργία του οποίου οι εξυπηρετούμενοι δημότες πληρώνουν αντισταθμιστικά 18,40 ευρώ ανά έτος και ανά υδρόμετρο.

 Το αντλιοστάσιο αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες δεν έχει δουλέψει ποτέ. Μας δείξανε μάλιστα την «χαλασμένη» αντλία, όπως μας είπαν, η οποία είναι ορατή και από το δρόμο. (Στη φωτογραφία μπορείτε να την δείτε σκεπασμένη με νάιλον).

 Ταυτόχρονα ο αγροτικός δρόμος ο οποίος ξεκινάει από το σημείο που βρίσκεται κατασκευασμένο το αντλιοστάσιο και καταλήγει στη Λίμνη Λυσιμαχεία αποτελεί την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ και πιο επικίνδυνη ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. (Δείτε τις φωτογραφίες)
Ερωτάται ο Δήμος Αγρινίου, και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


1ον Γνωρίζουν την έκταση και το βάθος του προβλήματος και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει ή σχεδιάζουν να δρομολογήσουν για την επίλυση του.

Ερωτάται η ΔΕΥΑ Αγρινίου.

1ον Είναι αλήθεια ή όχι ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει χρόνια να λειτουργήσει;
2ον Είναι αλήθεια ή όχι ότι η αντλία του συγκεκριμένου αντλιοστασίου είναι χαλασμένη και αν ναι, για ποιό χρονικό διάστημα;
3ον Εκτός από το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, με ποιούς άλλους τρόπους οδηγούνται λήμματα του Αγρινίου στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης;
4ον Ποια η κατανάλωση ρεύματος, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις αποδείξεις πληρωμής της ΔΕΗ, κατά την τελευταία δεκαετία και ανά έτος του συγκεκριμένου αντλιοστασίου;
5ον Γιατί η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν έχει συντάξει και δεν έχει αποστείλει στους καταναλωτές της τον περασμένο Ιούνιο, ως όφειλε σύμφωνα με το αρ. 19  του ν. 1069/80 το «Ενημερωτικό φυλλάδιο» στο οποίο πρέπει να αναγράφονται, «μεταξύ  άλλων,  τα  ουσιώδη και  αναγκαία  προς ενημέρωσιν επί της δραστηριότητος της επιχειρήσεως στοιχεία, τα οποία θα λαμβάνωνται εκ του ετησίου απολογισμού  και  των εκθέσεων  οικονομικής  καταστάσεως,  της απογραφής της περιουσίας της, του ετησίου Προγράμματος Επενδύσεων  μετά  των  πηγών  χρηματοδοτήσεώς του  εκ  του  αποτελέσματος  του  διαχειριστικού ελέγχου, των δαπανών διοικήσεως,  λειτουργίας  και  συντηρήσεως,  της  παραγωγικότητος  της Επιχειρήσεως,  της  καταστάσεως  του προσωπικού, των αμοιβών της διοικήσεως και του προσωπικού, ως και ετέρα στοιχεία επί των πάσης  φύσεως      δραστηριοτήτων της επιχειρήσεως».
6ον Γνωρίζει ο Πρόεδρος της επιχείρησης και ο Γενικός διευθυντής της, ότι «η μη  σύνταξις ή  η  μη  αποστολή  του ανωτέρω τεύχους συνιστά παράβασιν καθήκοντος»;


Για την Λαϊκή Συνέλευση
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Στέλιος Μερμίγκης