«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 23-7-2015

 Άμεσα η πληρωμή δικαιούχων από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων περιόδου 2014-2015 στην Π.Ε. Αχαΐας ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ήδη συντάχθηκαν οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων αμπελουργών που πραγματοποίησαν δράσεις αναδιάρθρωσης καθώς και νέες φυτεύσεις αμπελιών, οι οποίες και έχουν αποσταλεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τον τελικό έλεγχο και πληρωμή των δικαιούχων, σε σύντομο χρονικό διάστημα....


 «Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στον προγραμματισμένο χρόνο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα παραγωγούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων.

 «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των αμπελοκαλλιεργητών της Αχαΐας για το έτος 2015, αφού εντάχθηκαν σ’ αυτό 231 παραγωγοί, απορροφώνται 4.233.971 ευρώ από κοινοτικούς πόρους και κάλυψε 2.800 στρέμματα» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ήδη υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την ενίσχυσή του, διεκδικώντας ακόμα περισσότερους πόρους για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Παράλληλα, η αμπελουργία είναι για εμάς ένας κλάδος με ιδιαίτερη σημασία, αφού ιδίως η Αχαΐα διαθέτει το 12% των αμπελώνων σε ολόκληρη τη χώρα και για αυτό προσπαθούμε και τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο».

 Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε νέες καλλιέργειες αμπελιών που δημιουργήθηκαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην περιοχή του Δ.Δ. Φαρρών Αχαΐας και συζήτησε, τόσο με παραγωγούς όσο και με κτηνοτρόφους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ μαζί του βρίσκονταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Μαυρόγιαννης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Αναστάσιος Βαγενάς, καθώς και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Π.Δ.Ε.

 Επιπλέον, έγινε περιήγηση στο σύγχρονο οινοποιείο «Ι. Κοτρώτσος» στο Βασιλικό, το οποίο έχει επιδοτηθεί από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γίνεται γνωστό ότι και για την επόμενη αμπελουργική περίοδο 2015-2016, ήδη έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις και θα υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης ενός όμοιου προγράμματος, που κύριο στόχο έχει την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής μας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου αμπελώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

***
Επικαιροποιήθηκε το Καλλιεργητικό Πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Δ.Ε. προχώρησε στην πρώτη (1η) επικαιροποίηση του Καλλιεργητικού Πλάνου, που αφορά στην αναβάθμιση των στοιχείων Φυτικής Παραγωγής και συγκεκριμένα του τομέα της Αμπελουργίας.
Η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας, με σκοπό την αναζήτηση στοιχείων και καινοτομιών που θα εμπλουτίσουν με νέα πληροφορία και γνώση όλους τους εμπλεκόμενους και απασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαχειρίζεται το Καλλιεργητικό Πλάνο ως μια «διαδραστική σχέση» μεταξύ γνώσης, πληροφορίας, καινοτομίας με την πράξη και την εφαρμογή. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα προκύπτει κάτι αξιόλογο προς διερεύνηση για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, αυτό θα προβάλλεται από το Καλλιεργητικό Πλάνο.
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των αρμόδιων Υπηρεσιών της, είναι η αμέριστη στήριξη του πρωτογενή τομέα οδηγώντας τον - με όσα κατάλληλα εργαλεία διαθέτει - στο δρόμο της ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια.  
Το Καλλιεργητικό Πλάνο βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/epixeirisiakos-sxediasmos-protogeni-tomea/item/1326-kalliergitiko-plano-perifereias-dytikis-elladas.html
***

Στα εργοστάσια μεταποίησης Ηλείας οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Γεωργιόπουλος και Π. Πλατανιάς, εν όψει της έναρξης συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας
Με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας συναντήθηκαν στην περιοχή της Αμαλιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ενόψει της έναρξης συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή της Ηλείας.
Η ενημέρωση περιλάμβανε στοιχεία τόσο για το ύψος παραγωγής του προϊόντος που φέτος αναμένεται αυξημένο σε σχέση με την περσινή περίοδο, όσο και για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμβολαιακής γεωργίας με τα εργοστάσια μεταποίησης του προϊόντος ΚΥΚΝΟΣ και UNILEVER.
Ακολούθως οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γεωργιόπουλος και Πλατανιάς, συνοδευόμενοι από τον εκπρόσωπο της ομάδας παραγωγών Χρήστο Βαλιανάτο, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλη Μιχαλόπουλο, τη Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και την αναπληρώτρια Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κωνσταντίνα Τσόλκα, επισκέφθηκαν τα εργοστάσια ντοματοπολτού της Ηλείας, όπου είχαν αναλυτική ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και μεγαλομέτοχο της ΚΥΚΝΟΣ κ. Μανουσάκη και τη Διευθύντρια της PUMARO UNILEVER Στέλλα Γεωργανά.
Οι δύο εκπρόσωποι των εργοστασίων παραγωγής ντοματοπολτού τόνισαν την άψογη συνεργασία που έχουν με τους παραγωγούς, όχι μόνο στη διαδικασία παραλαβής και πληρωμής του προϊόντος, αλλά και στη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξή τους στην παραγωγική διαδικασία που συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
«Η βιομηχανική ντομάτα της Ηλείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μεγάλων εργοστασίων ντοματοπολτού της περιοχής μας, αποτελεί το ποιοτικότερο παγκοσμίως προϊόν στο είδος του, ενώ η πιστοποίησή του καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των μεγάλων αγροδιατροφικών αλυσίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος και συνέχισε:
«Φέτος πάνω από 100.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας αναμένεται να παραδοθούν στα δύο εργοστάσια ενώ βάσει της συμβολαιακής γεωργίας η σταδιακή πληρωμή των παραγωγών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Μάλιστα φέτος οι παραγωγοί με παραδοτέα ποσότητα άνω των 5 τόνων, θα λάβουν επιπρόσθετα της τιμής και τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τον πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της είναι πάντα αρωγός των παραγωγών, των μεταποιητών και των φορέων εμπορίας των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας προκειμένου αυτά να προβληθούν, να προωθηθούν και να κατακτήσουν τις εγχώριες και διεθνείς αγορές».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πλατανιάς σημείωσε ότι: «Δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία για πρώτη φορά στην Περιφέρεια να εφαρμόσει και να διαχειριστεί μέτρα και δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προτεραιότητα τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και τη στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας που περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της μεταποίησης και της εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων. Και φυσικά η βιομηχανική ντομάτα και ο παραγόμενος από αυτή ντοματοπολτός αποτελούν ένα από τα προϊόντα σημαίες της Ηλείας που η Περιφέρειά μας θα κάνει τα πάντα για να τα στηρίξει».
 ***

Σύσκεψη αύριο για τα απορρίμματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Στην Πάτρα ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Σύσκεψη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πραγματοποιεί αύριο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελου Καπετάνιου, ο οποίος καταφθάνει αύριο στην Πάτρα, με στόχο τη διαμόρφωση του γενικότερου πλαισίου του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), σε συνέχεια των συσκέψεων με τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.
Συγκεκριμένα, η σύσκεψη στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 και ώρα 11  π.μ. στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 28, 1ος όροφος).
Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα τεθούν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς και η υποχρέωση των Δήμων να συνδράμουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισής τους, την ενσωμάτωση τους στον ΠΕΣΔΑ που εκπονεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται, βάσει των προτάσεων που θα κατατεθούν και θα εγκριθούν.