«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού

Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών συνελήφθησαν (11) από τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου
Τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνέδραμαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Κατασχέθηκαν πάνω από (80) πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά τυφέκια και πυροκροτητές
Oι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με...
τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη προμηθευόταν κατά καιρούς για την κάλυψη των αναγκών της όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα

Οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει διεθνικό εγκληματικό δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού
Εξαρθρώθηκαν χθες (27-7-2015) μετά από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενέχονται σε παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Κορίνθου και της Ηλείας.
Η αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων επετεύχθη στο πλαίσιο ταυτόχρονων οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες στις προαναφερθείσες περιοχές.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον (10) ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα πέντε (5). Πρόκειται για ημεδαπούς άνδρες, ηλικίας 29, 46, 29, 45 και 56 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 34χρονος ημεδαπός, αγοραστής όπλου.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων και της κατοχής ναρκωτικών.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και ακόμη τρεις (3) ημεδαποί άνδρες συνεργοί τους ηλικίας 27, 60 και 65 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Επιπλέον, αναζητούνται δύο ακόμα άγνωστα άτομα.
Για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν χθες (27-7-2015) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στις οποίες συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου.
Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν παράνομα οπλισμό, που εισήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ειδικότερα, ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων -ανταλλακτικών, στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως προκάλυμμα - «βιτρίνα» των παράνομων δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Ο 45χρονος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν εργασίες μετασκευής - τροποποίησης αυτών των όπλων σε πυροβόλα όπλα,στο χώρο του καταστήματος.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων.
Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 27χρονος, που αναζητείται, ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων. Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων εισάγοντας τα από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως (μεσάζοντες) πωλητές.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες πώλησαν παράνομα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές όπλα και πυρομαχικά το τελευταίο πεντάμηνο.
Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των δραστών σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
  • (52) πιστόλια και περίστροφα
  • (15) σπρέι πιπεριού,
  • (2) συσκευές εκκένωσης (tazer),
  • (5.000) ευρώ και
  • (5) γραμμάρια κοκαΐνης.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον (19) ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά (7). Πρόκειται για ημεδαπούς άνδρες, ηλικίας 23,28,29,34,36,37,40, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ως συντηρητής/ τεχνικός μεταποίησης.
Επιπλέον, συνελήφθησαν και τρεις ημεδαποί αγοραστές όπλων ηλικίας 26, 39 και 67 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν ακόμα (3) ημεδαποί άνδρες ηλικίας 37,44 και 64 και (9) ακόμα άγνωστα άτομα, που αναζητούνται.
Για τη σύλληψη των μελών της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν, χθες (27-7-2015) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στις οποίες συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου.
Από τις πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εισήγαγαν από το εξωτερικό και κυρίως από τη Βουλγαρία γνήσια εργοστασιακά όπλα, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν παράνομα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατά κύριο λόγο στην Αττική, στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στην Ηλεία.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
  • (29) πιστόλια και περίστροφα,
  • (5) πολεμικά τυφέκια, μεταξύ των οποίων (3) τύπου καλάσνικοφ
  • (156) πυροκροτητές και (500) μέτρα φυτίλι,
  • (10.500) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (12.000) καψύλια φυσιγγίων,
  • (3) κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων,
  • (650) κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (27.555) ευρώ και (35) γραμμάρια κάνναβης.
Ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης που μετέβαιναν στη Βουλγαρία ή διαβιούσαν εκεί και παραλάμβαναν τα όπλα, ενώ ο ίδιος μετέβαινε αυτοπροσώπως σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.
Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν ο συντηρητής/ τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων, ο 28χρονος ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και η 29χρονη υπήκοος Βουλγαρίας ήταν βοηθός του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επαφές του στη Βουλγαρία.
Επιπλέον, (4) ημεδαποί (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας από 23 έως και 57 ετών, αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων, εισάγοντας τα όπλα από τη Βουλγαρία, ενώ (11) ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 37 έως και 63 ετών, αποτελούσαν τους πωλητές (μεσάζοντες) των όπλων.
Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τουλάχιστον (90) παράνομες αγοραπωλησίες όπλων, το τελευταίο πεντάμηνο.
Επίσης, ο 34χρονος αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης με δύο από τους προμηθευτές, ηλικίας 36 και 40 ετών, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά, η οποία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο 36χρονος είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του σε αυτή και είναι προφυλακισμένος σε κατάστημα κράτησης της Χώρας.
Επίσης, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους και οι ομάδες είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την ιεραρχική δομή και τη διαρκή δράση. Οι αρχηγοί των εγκληματικών ομάδων έδιναν εντολές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης σε ό,τι αφορά το ρόλο τους και έθεταν αυστηρούς κανόνες στη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη – συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές. Επιπλέον, για την μεταξύ τους επικοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.
Επισημαίνεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη οργάνωση προμηθευόταν κατά καιρούς, για την κάλυψη των αναγκών της, όπλα και πυρομαχικά από την δεύτερη οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα, ενώ διακριβώθηκε και η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγικών μελών των οργανώσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναδείχτηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν αναπτύξει διεθνικό εγκληματικό δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.
Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παράνομες ενέργειες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.