«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Σε επιφυλακή η Αχαΐα για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών

Εκτάκτως συνεκλήθη το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουλίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)  Αχαΐας, λόγω δυνητικών κινδύνων δασικών πυρκαγιών στην Αχαΐα, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλου, όπου  και παρευρέθησαν...
οι εκπρόσωποι των πέντε Δήμων της Π.Ε. Αχαΐας, οι διοικητές των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών Αρχών και Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού, καθώς και οι προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Αλεξόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα αυξημένης ετοιμότητας σε όλες τους εμπλεκόμενους φορείς και ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την άμεση ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ των φορέων, ώστε να υπάρχει γρήγορη κινητοποίηση, σύμφωνα με το ισχύον επιχειρησιακό σχέδιο.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε η λήψη των κάτωθι έκτακτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας:
1. Να τεθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό σε μέγιστη ετοιμότητα προς υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.
2. Να γίνει ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
3. Άμεση συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας, Αστυνομίας και Δημοτικές αρχές για ενημέρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
4. Επικοινωνία με υπευθύνους λειτουργία εξοχών - παιδικών κατασκηνώσεων.
5. Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς δάση και ευπαθείς περιοχές.
6. Ενημέρωση των εθελοντικών οργανώσεων και συμμετοχή στην επιτήρηση δασών.
7. Συνεργασία και συντονισμένη δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όσον αναφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.