«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός στο Αίγιο που συμμετείχε σε αγοραπωλησία ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν πάνω από (1.000) γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη, χθες στο Αίγιο από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, ένας 33χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για αγοραπωλησία κάνναβης.

Ειδικότερα...

 ο 33χρονος ημεδαπός συναντήθηκε, χθες το απόγευμα, στο Αίγιο, σε προσυμφωνημένο ραντεβού με άγνωστο δράστη, ο οποίος είχε προσέλθει με αυτοκίνητο, προκειμένου  να προβούν σε μεταξύ τους αγοραπωλησία κάνναβης.

Οι δράστες στη θέα των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 33χρονο στο Αίγιο και τον συνέλαβαν, καθώς και το αυτοκίνητο του άγνωστου δράστη το οποίο κατέσχεσαν.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο βρήκαν και κατέσχεσαν στο εσωτερικό της ρεζέρβας του, επιμελώς κρυμμένη μια συσκευασία που περιείχε (1.064) γραμμάρια κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.
***
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί σε περιοχή της Αμαλιάδας που είχαν καταδικαστεί για ληστεία

Συνελήφθησαν, χθες (31-7-2015) το βράδυ σε περιοχή της Αμαλιάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 29 και 34 ετών σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

Ειδικότερα, οι δράστες είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ο καθένας για ληστεία κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

***
Συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός στα Σαγαίικα Δυτικής Αχαΐας, για κατοχή ναρκωτικών,  λαθραίου καπνού και παράνομη οπλοκατοχή

Κατασχέθηκαν (7,6) γραμμάρια ηρωίνης και (155) γραμμάρια λαθραίου καπνού

Συνελήφθη, χθες (29-7-2015), το βράδυ, στα Σαγαϊικα Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.)  της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ένας 46χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών, παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί χθες το βράδυ, στα Σαγαϊικα, πραγματοποίησαν έλεγχο στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 46χρονος, κατά τον οποίο βρήκαν και κατέσχεσαν:

•    (7,6) γραμμάρια ηρωίνης,
•    (155) γραμμάρια λαθραίου καπνού,
•    (1) αναδιπλούμενο μαχαίρι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Την προανάκριση ενήργησαν οι αστυνομικοί  του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας.

***
Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα στοχευμένες αστυνομικές εξορμήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας
Ελέχθησαν (678) άτομα και συνελήφθησαν (30) δράστες
Βεβαιώθηκαν (136 ) τροχονομικές παραβάσεις
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης, και των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από τις (28-7-2015) έως και τις (30-7-2015), στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε περιοχές της Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας.
Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων και των Υπηρεσιών Ασφαλείας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν τα εξής αποτελέσματα :
Ελέχθησαν: (678) άτομα και (398) οχήματα.
Προσήχθησαν: (69) άτομα στις αστυνομικές υπηρεσίες.
Συνελήφθησαν : (30) άτομα, από τα οποία:
•    (7) άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
•    (5) άτομα για παράβαση διατάξεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
•    (6) ημεδαποί για κλοπή ρεύματος,
•    (4) άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις,
•    (3) αλλοδαποί για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών,
•    (3) ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών,
•    (2) άτομα για στέρηση άδειας υπαίθριου εμπορίου.
Κατασχέθηκαν:
•    (3,5) γραμμάρια ηρωίνης,
•    μικροποσότητα κάνναβης
Βεβαιώθηκαν :
•    (136) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Υπογραμμίζεται ότι, οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
***
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στη Πάτρα

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά στελέχη της

Είχαν διακινήσει περισσότερα από (300) γραμμάρια κοκαΐνης και (140) γραμμάρια κάνναβης τους τελευταίους εννέα μήνες σε περισσότερους από (100) τοξικομανείς

Η πλειοψηφία των τοξικομανών ήταν άτομα νεαρής ηλικίας και ανήλικοι

Κατασχέθηκαν (140) περίπου γραμμάρια κάνναβης, δύο πιστόλια, περίστροφο κρότου, ένα πιστόλι (replica) και πέντε δενδρύλλια κάνναβης

Εξαρθρώθηκε, χθες (30-7-2015) μετά από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της  Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στη Πάτρα, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους εννέα μήνες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς τρείς ημεδαποί άνδρες ηλικίας 34,27 και 19 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε -  κακουργηματικού χαρακτήρα -δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, μεταφορά, αποθήκευση, διακίνηση, καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν ακόμη ένας 27χρονος ημεδαπός και ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 30 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Σημειώνεται, ότι ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε και ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος βαρύνεται με τις ίδιες κατηγορίες και εκτίει ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στη Πάτρα.

Για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, χθες (30-7-2015) το απόγευμα, σε περιοχές της Πάτρας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της  Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Όπως προέκυψε κατά το προανακριτικό έργο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν τις ναρκωτικές ουσίες από την Αλβανία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τις διέθεταν σε τοξικομανείς στη Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε η πώληση (320) γραμμαρίων κοκαΐνης και (140) γραμμαρίων ινδικής κάνναβης σε περισσότερους από (100) τοξικομανείς στη Πάτρα από το Νοέμβριο του έτους 2014 μέχρι και χθες.

Η πλειοψηφία των τοξικομανών που προμηθεύονταν ναρκωτικά από την εγκληματική οργάνωση ήταν άτομα νεαρή ηλικίας και ανήλικοι.

Ως προς τους ρόλους των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι τρείς υπήκοοι Αλβανίας ( 21,23 και 30 ετών), μαζί με ακόμη ένα ομοεθνή τους που αναζητείται,  κατείχαν τους ηγετικούς ρόλους της οργάνωσης και μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή και μεταφορά από την Αλβανία των ναρκωτικών ουσιών και την αποθήκευση και απόκρυψης  τους  σε διαμερίσματα στη Πάτρα.

Σημαντικό ρόλο έπαιζε ο 23χρονος κατάδικος, ο οποίος πραγματοποιούσε όλες τις επαφές με εγκληματικές ομάδες τις Αλβανίας για την εισαγωγή στη Χώρα, των ναρκωτικών ουσιών.

Οι τέσσερις ημεδαποί (34,19 και δύο 27χρονοι ) ήταν υπεύθυνοι για την διακίνηση και τη πώληση των ναρκωτικών ουσιών σε μικρότερες ποσότητες σε τοξικομανείς της Πάτρας.

Σε έρευνες που ακολούθησαν σε τρία διαμερίσματα που διατηρεί στη Πάτρα, ο  21χρονος υπήκοος Αλβανίας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

•    (137,8) γραμμάρια κάνναβης,
•    (5) δενδρύλλια κάνναβης που καλλιεργούσε σε γλάστρες,
•    (2) πιστόλια με τρείς γεμιστήρες,
•    (1) περίστροφο κρότου,
•    (2.185) ευρώ,
•    (5) κινητά τηλέφωνα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των υπόλοιπων συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης   οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

•    ένα πιστό αντίγραφο (REPLICA) πιστολιού, με (1) γεμιστήρα και ένα φυσίγγιο,
•    ένα πτυσσόμενο μαχαίρι,
•    μικροποσότητα κάνναβης,
•    μια μοτοσικλέτα,
•    δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Την προανάκριση και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

***
Σύμφωνο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης και ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος υπέγραψαν σήμερα (30.7.2015) Σύμφωνο Συνεργασίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και άλλοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη και διαχείριση:
•    υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο (παιδιά – θύματα κακοποίησης – παραμέλησης, παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης  - ηλεκτρονικού εγκλήματος) και,
•    υποθέσεων εξαφανισθέντων παιδιών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει σειρά συντονισμένων ενεργειών, με στόχο τόσο την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για το χειρισμό υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο και υποθέσεων εξαφάνισης παιδιών, όσο και για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να συμβάλλουν στην πρόληψη περιπτώσεων κατά τις οποίες παιδιά είναι θύματα ή θύτες παραβατικών συμπεριφορών ή εξαφανίζονται.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, βασικός μας στόχος είναι η συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία. Η συμφιλίωση επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και με «άνοιγμα» σε κοινωνικούς φορείς, που έχουν ήδη καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και της Πολιτείας, και που στόχο έχουν, σε συνεργασία με την Αστυνομία, να αντιμετωπίσουν τρέχοντα προβλήματα. Στην περίπτωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», τα προβλήματα αφορούν στα πλέον ευαίσθητα πλάσματα, τα παιδιά. Παιδιά που είναι θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εγκατάλειψης, εκτεθειμένα σε ενδοοικογενειακή βία, ηλεκτρονικό έγκλημα, σε μια κοινωνία με έωλο το αξιακό της σύστημα.
Γνωριζόμαστε χρόνια με τον κ. Γιαννόπουλο σε επίπεδο επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων. Χαίρομαι που στο εξάμηνο της ευθύνης μου σε αυτό το Υπουργείο επικαιροποιούμε τη συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Θα στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία. Σκοπεύουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις για να φτιάξουμε θεσμούς που θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν. 
Η Αστυνομία, ο Αρχηγός, το Επιτελείο θα είναι κοντά στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού, κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είναι μεγάλη τιμή το ότι επικαιροποιούμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο, αυτή την στιγμή, είναι μοναδικό στην Ευρώπη. Όμως πέραν του πρωτοκόλλου συνεργασίας, έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να κάνουμε πολύ περισσότερα. Σας δίνω το χέρι  στον καθένα ξεχωριστά και σας λέω ότι είμαστε εδώ, κόντρα στους καιρούς, κόντρα στις δυσκολίες, για να υπηρετήσουμε έναν σκοπό, για να υπηρετήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες. Για να υπηρετήσουμε την κοινωνία.
Και είναι ιδιαίτερη τιμή το ότι ο Υπουργός μας έδωσε αυτή την δυνατότητα.»
Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία Αστυνομίας και του συλλόγου, που αφορά σε όλα τα επίπεδα. «Δεν μιλάμε μόνο για μια θυματοποίηση των παιδιών. Μιλάμε για το μέλλον της χώρας ουσιαστικά. Και να είστε βέβαιος κύριε Πρόεδρε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο. Να είστε καλά.»
***
Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος Ειδικού Φρουρού και ιδιώτη για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών
Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονου Ειδικού Φρουρού, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και 33χρονού ημεδαπού ιδιώτη για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες (29-07-2015), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας σε όχημα ιδιοκτησίας του Ειδικού Φρουρού, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο ανωτέρω ιδιώτης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους (1,8) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ημαθίας.
Σε βάρος του συλληφθέντα Ειδικού Φρουρού κινείται ήδη η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.
***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τα γεγονότα στο Σύνταγμα στις 15/7/2015 αναφέρει τα εξής:
1.    Οι συλλήψεις έγιναν διότι η απρόκλητη ρήψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν.
2.    Οι συλληφθέντες δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 μήνες έως 3 χρόνια με αναστολή, ενώ για τους άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
3.    Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί για τους οποίους η δικαιοσύνη θα αποφανθεί στις 25-9-2015.
4.    Το Υπουργείο έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις.
5.    Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθείς έχει τραυματισθεί όλη την αποκατάσταση της υγείας του θα αναλάβει το Υπουργείο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ούτε για τους δύο που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι ή να καταγγελθεί από τους προσαχθέντες βίαιη συμπεριφορά.
Το Υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων αλλά περιμένει και από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία.