«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Απ. Κατσιφάρας: Χρειαζόμαστε έμπρακτη υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια δίκαιη ανακατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη». Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της.
«Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των ποσοστώσεων και κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την ψηφοφορία.
Στο ψήφισμά της, η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει ότι...
η κρίση αυτή επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης, και όχι μόνο τη Μεσόγειο, και ότι οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποδοχή και στην ενσωμάτωση των μεταναστών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει με κεφάλαια τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Μετά την πρωτοβουλία μας ‘Είμαστε όλοι Μεσόγειοι’ μέσω της CPMR, πλέον και μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και να ευαισθητοποιήσουμε θεσμούς και πολίτες της ΕΕ ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους οι χώρες που αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ, πολλώ δε μάλλον οι Περιφέρειες και Πόλεις στις χώρες αυτές».
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για μια βιώσιμη ενωσιακή προσέγγιση της μετανάστευσης επρόκειτο να συζητηθεί κατά την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕτΠ, του Ιουνίου, αλλά η συζήτησή του είχε αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατόπιν αντιδράσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και αυτή τη φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα προσπάθεια ενός μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης να αναβάλει την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της Ολομέλειας του Ιουνίου και αυτής του Ιουλίου, εργαστήκαμε σκληρά και ομαδικά, τόσο με τις Εθνικές Αντιπροσωπείες των άλλων χωρών και ιδίως αυτές της Μεσογείου, όσο μέσα στις Πολιτικές Ομάδες της ΕτΠ που συμμετέχει ο καθένας μας. Έτσι επιτύχαμε ένα διακομματικό ψήφισμα της ΕτΠ, που κάνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, πέρα από ιδεολογικές φοβίες».
***

Σύμβαση για τη συντήρηση Οδοποιίας του Εθνικού Οδικού  Δικτύου Αχαΐας
Υπεγράφη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Λύτρα, η σύμβαση  του έργου «Εργασίες Συντήρησης Οδοποιίας του Εθνικού Οδικού  Δικτύου Αχαΐας», παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μπεσαράτ Φάρες και της αναδόχου Εταιρείας.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 850.000  Ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από την έλλειψη ρευστότητας  η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ήδη προγραμματισθεί.
Εκφράζοντας και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ζήτησε από την ανάδοχο Εταιρεία να είναι έτοιμη, μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, να ξεκινήσει τις εργασίες συντήρησης.
***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας
Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πανεπιστημίου 254) στην Πάτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και η Ένωση Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων Διπλ. Αν. Σχολών Δυτικής Ελλάδας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: Τη δωρεάν παροχή αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Η προσέλευση των εθελοντών-αιμοδοτών, στην πρώτη αυτή κοινή προσπάθεια, ήταν ικανοποιητική.
Ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαμορφώσει χώρο αποκλειστικά για την εθελοντική αιμοδοσία, στην οποία θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της τοπικής κοινωνίας με στόχο τη συνειδητοποίηση της σημασίας αυτής της προσφοράς και την  διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού για την προσφορά αίματος.