«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέχει χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και παιδιά σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χρήση του διαδικτύου, τόσο μέσω υπολογιστών, όσο και μέσω έξυπνων συσκευών (κινητών τηλεφώνων και tablets) αυξάνεται ραγδαία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να προστατεύσει τους γονείς και τα παιδιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αποδράσεων, ελαχιστοποιώντας τα περιστατικά κακόβουλης χρήσης του διαδικτύου, συνιστά τα ακόλουθα:

·        Βάλτε τα απαραίτητα όρια στη χρήση του διαδικτύου. Η αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα, όπως διατροφικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους.
·        Μην παραμελείτε τις δραστηριότητες σας και τον κοινωνικό σας περίγυρο για χάρη του διαδικτύου. Θυμηθείτε ότι ο προτεινόμενος καθημερινός χρόνος στο διαδίκτυο δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά.
·        Δώστε κίνητρα στα παιδιά να ασχολούνται με νέες δραστηριότητες και χόμπι, που δεν περιλαμβάνουν το διαδίκτυο και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θα βοηθήσει στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και δημιουργικού τρόπου ζωής.
·        Μην εμπιστεύεστε τα στοιχεία που δηλώνει κάποιος κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε chat room. Το όνομα, η ηλικία, ακόμη και οι φωτογραφίες που ενδεχομένως σας στείλει μπορεί να μην είναι αληθινά.
·        Όταν σας προσεγγίζει κάποιος χρήστης σε ένα chat room, ο οποίος παρουσιάζεται σαν φίλος ή γνωστός σας, επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί του και ρωτήστε αν είναι όντως ο ίδιος.
·        Μη δέχεστε να στείλετε φωτογραφίες σας ή να ενεργοποιήσετε την κάμερα του υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια συνομιλίας με αγνώστους. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό εν αγνοία σας.
·        Αν μία συνομιλία σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, μπορείτε να τη σταματήσετε με το πάτημα ενός πλήκτρου.
·        Μη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως ημερολόγιο. Το προφίλ σας δεν είναι απαραίτητο να περιέχει όλες τις πληροφορίες για την καθημερινή σας δραστηριότητα.
·        Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου για το προφίλ σας. Ρυθμίστε τις έτσι ώστε οι πληροφορίες σας να είναι ορατές μόνο στους φίλους σας.
·        Μην επιτρέπετε σε εφαρμογές (applications) που δε γνωρίζετε να δημοσιεύουν σχόλια στο λογαριασμό σας ή να χρησιμοποιούν τα στοιχεία του λογαριασμού σας, πέρα από το ονοματεπώνυμό σας, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την παρεχόμενη υπηρεσία.
·        Πριν δημοσιεύσετε μια πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκεφτείτε ότι δε σβήνεται ποτέ από το διαδίκτυο. Μήπως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική σας ζωή;
·        Εάν αντιληφθείς ότι κάποιος προσπαθεί σε εκφοβίσει στο διαδίκτυο, ανέφερε τον εκφοβισμό στους γονείς σου. Μη μείνεις σιωπηλός!
·        Η απάντηση με τον ίδιο τρόπο δεν είναι λύση! Μην απαντάτε σε περίπτωση που κάποιος σας συμπεριφερθεί άσχημα στο Διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα!
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλέστε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μη φοβηθείτε - Δεν είστε μόνοι!
*** 


Διερεύνηση απάτης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αφορούσε στην εγκατάσταση απατηλού λογισμικού σε τερματικά εταιρείας  ηλεκτρονικών συναλλαγών
Τα τερματικά λειτουργούσαν σε κατάστημα εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων και αποτέλεσμα ήταν η απατηλή χρέωση πιστωτικών καρτών πελατών
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκδηλώθηκαν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για τη συγκέντρωση του προανακριτικού υλικού και την ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών
 Η εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών δεσμεύτηκε για την οικονομική αποκατάσταση (186) ζημιωθέντων πελατών, των οποίων απατηλά χρησιμοποιήθηκε η πιστωτική τους κάρτα
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που αφορούσε στην εγκατάσταση ειδικού λογισμικού σε τερματικά χρέωσης πιστωτικών καρτών, που λειτουργούσαν σε κατάστημα  εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Αποτέλεσμα ήταν η απατηλή χρέωση  τραπεζικών καρτών πελατών της εταιρείας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τον Ιούνιο του 2015, εγκαταστάθηκε πιλοτικά από εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε τέσσερα τερματικά χρέωσης πιστωτικών καρτών της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων ειδικό λογισμικό, το οποίο επέτρεπε την παράλληλη σύνδεση των τερματικών με υπολογιστή της εν λόγω εταιρείας.
Κατά την ψηφιακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω ειδικό λογισμικό χρέωνε άλλον ιδιοκτήτη κάρτας από αυτόν που έπρεπε να χρεωθεί, παρά το γεγονός ότι είχε τοποθετηθεί η πιστωτική κάρτα του οφειλέτη στο τερματικό χρέωσης.                                                                        
Οι απατηλές χρεώσεις διαπιστώθηκαν από πελάτες της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Επιπλέον, από έρευνα που έγινε σε όλες τις πραγματοποιηθείσες συναλλαγές προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 186 απατηλές συναλλαγές σε πελάτες της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, η αξία των οποίων ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική και δικτυακή κίνηση των ψηφιακών δεδομένων είναι υπό διερεύνηση από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για να διαπιστωθούν τυχόν εμπλεκόμενοι στην εν λόγω δικτυακή εφαρμογή και να διακριβωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στην εν λόγω απάτη.
Η οικονομική ζημιά των προαναφερόμενων πελατών θα αποκατασταθεί σύμφωνα με δέσμευση της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών μετά τον τελικό εντοπισμό της.
Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
 ***

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Πατρών- Τριπόλεως

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο εργασιών αποκατάστασης της κατολίσθησης που υφίσταται στο 11 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Τριπόλεως, στην περιοχή Καλλιθέα και προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας και αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο προαναφερόμενο σημείο η κυκλοφορία θα διακοπή και θα εκτρέπεται από παράπλευρη παρακαμπτήρια οδό η οποία έχει κατασκευαστεί και στην οποία θα λειτουργεί εκ περιτροπής εργοταξιακή φωτεινή σηματοδότηση και σήμανση.

Οι εργασίες θα ισχύσουν από αύριο (11/7/2105) και διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στην Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως.

Το Τμήμα Τροχαίας Πατρών συνιστά στους οδηγούς να τηρούν τις ρυθμιστικές πινακίδες και να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.