«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγρινίου
 Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και η τρόικα, βρήκαν τον τρόπο να βάλουν «ταφόπλακα» στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Εργατικής Κατοικίας  (Ο.Ε.Κ.) και παράλληλα να στερήσουν από τους εργαζόμενους μια σειρά παροχές που τις έχουν πληρώσει.
Το ενδεχόμενο «λουκέτο» στους δυο Οργανισμούς θα σημάνουν το τέλος:
Του (ήδη κουτσουρεμένου) κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ.
Της επιδότησης ενοικίου 60.000 οικογενειών.
Της παροχής 10.000 δανείων που ανά έτος χορηγεί ο ΟΕΚ για...
την αποπεράτωση και την επισκευή κατοικίας.
Της επιδότησης επιτοκίου για όσους έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες.
Των υπό εξέλιξη κατασκευαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού (20 οικισμοί πανελλαδικά - περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες - εκ των οποίων 5 οικισμοί με 200 κατοικίες που μόλις ξεκίνησαν).
Των ολοκληρωμένων οικισμών για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους να στεγαστούν.
25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού που φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργαζομένων, μεταξύ αυτών και του Αγρινίου, στα οποία παρέχονται δωρεάν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια.
Του κοινωνικού τουρισμού.
Των δελτίων θεάτρου και βιβλίων.
Των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων.

Α. Το «λουκέτο»: γράφει την απαίτηση των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών για: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.
Δεν δεχόμαστε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία. Οι οργανισμοί και οι παροχές τους είναι κοινωνικά αναγκαίοι. Επομένως, δεν υπάρχει κόστος. Όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Είναι 2 κόσμοι σε σύγκρουση, με αντιδιαμετρικά συμφέροντα. Ή αυτοί , ή εμείς! Δεν μπορεί να υπάρχουν αμύθητα κέρδη από την δουλειά των πολλών, και αυτά να συσσωρεύονται σε μια χούφτα κεφαλαιοκρατών ενώ η λαϊκή οικογένεια υποφέρει! Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του "μισθολογικού κόστους".  Αυτό που υπάρχει  για αυτούς ,είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη, υπό το φόβο της ανεργίας που καλπάζει.

Β. Το «λουκέτο» επίσης γράφει:  απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση της καταβολής εισφορών για τον Ο.Ε.Ε. και τον Ο.Ε.Κ. Είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού ανατροπής των εργατικών κατακτήσεων για να αυξηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας. Ωφελημένοι  θα βγουν ξανά οι επιχειρηματίες. Πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα ταμεία των επιχειρηματιών το 2012 καθώς με το κλείσιμο των δυο Οργανισμών οι εργοδότες απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές τους (2% συνολικά και στους δυο Οργανισμούς) που αποτελούν χρήματα από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων που παρακρατούνται από την εργοδοσία και αποδίδονται στους Οργανισμούς.
Σε κίνδυνο μπαίνουν τα αποθεματικά των δυο Οργανισμών που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 630 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως και η ακίνητη περιουσία τους. Αυτή τη στιγμή ο ΟΕΚ διαθέτει 1.259 καταστήματα, 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του σε όλη τη χώρα, καθώς και 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί στους «κοινωνικούς διαλόγους» απάτη με το ΣΕΒ, συνομολόγησε και συνέβαλε στην απόφαση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Συνέβαλε για να απαλλαγούν οι εργοδότες από τις εισφορές στους οργανισμούς και τη μείωση τους στο ΙΚΑ. Έχει εγκληματικές ευθύνες για το κλείσιμο του Ο.Ε.Κ. και του Ο.Ε.Ε.
Μια τέτοια εξέλιξη κατάργησης των οργανισμών θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τους δικαιούχους του ΟΕΚ που χρόνια κατέβαλαν εισφορές για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι, αυτούς που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ, τους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας στον κοινωνικό τουρισμό, τους 1400 εργαζόμενους των δύο οργανισμών. Προκύπτει τεράστιο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση και λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η κυβέρνηση κάθε διαδικασία κατάργησης των Οργανισμών, και σε αυτή και μόνο την κατεύθυνση, να πιέσει και να παλέψει το Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και οι οργανισμοί, ικανοποιούν άμεσες ανάγκες και είναι απολύτως αναγκαίοι σε όλους τους δήμους!     
Το ΙΚΑ να αποδώσει άμεσα τα 3 δις στον Ο.Ε.Κ. και 1 δις στον Ο.Ε.Ε. από τη συνείσπραξη που παράνομα παρακρατεί και να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές που εισπράττει.
Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του Ο.Ε.Κ., για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους.
Άμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, γρήγορη αποπεράτωση των οικισμών που βρίσκονται υπό κατασκευή, δάνεια στους δικαιούχους στο ύψος της αξίας της κατοικίας από κεφάλαια του ΟΕΚ.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού και τις άλλες παροχές, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.
Καλούμε τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους των οργανισμών σε συντονισμένο αγώνα για να αποκτήσουν οι Οργανισμοί πραγματικό περιεχόμενο.
• Δουλειά με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους,
• μισθοί στο ύψος των σύγχρονων αναγκών,
• καμιά απόλυση, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης,
• πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
•Να σταματήσει η απαξίωση του προσωπικού του Ο.Ε.Κ. που διαθέτει εμπειρία και επιστημονική επάρκεια και μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναπτυχθεί έργο για τις ανάγκες των δικαιούχων.
•Επαρκείς παροχές στο ύψος των αναγκών των δικαιούχων από τον Ο.Ε.Κ. και τον Ο.Ε.Ε.
Καλούμε τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους των Οργανισμών να παλέψουμε από κοινού, συνολικά ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόικας - (Ε.Ε.). Όσο οξύνεται η ανεργία, όσο οξύνεται η εισφοροδιαφυγή, όσο μειώνονται μισθοί και μεροκάματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα έσοδα των Οργανισμών θα μειώνονται.
Η κυβέρνηση θα το αξιοποιεί για να μειώνει τις παροχές στους δικαιούχους και τελικά θα βάλει λουκέτο με αυτό τον τρόπο.
Να απαιτήσουμε να μη μπει λουκέτο στους Οργανισμούς, να μην επιχειρήσουν συνένωση, γιατί από άλλο δρόμο θα απολύσουν τους εργαζόμενους και θα απαξιώσουν τους Οργανισμούς.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να συσπειρωθούν με το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, υπέρ του ταξικού εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Το κλείσιμο αυτών των δύο οργανισμών, συνιστά ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων των εργατικών λαϊκών οικογενειών, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους  δύο οργανισμούς, αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν τους εργαζόμενους και του νομού μας, σε ενιαίο ταξικό αταλάντευτο αγώνα, για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα που συντελείται από τις ενιαίες δυνάμεις της βαρβαρότητας, κυβέρνησης – τρόϊκας – πλουτοκρατίας-Ε.Ε. και εργατοπατέρων.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε και αυτούς και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική τους. Έχουμε την δύναμη! Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου! Εδώ και τώρα χρειάζεται να υψωθεί κυρίως στους χώρους δουλειάς και στις συνοικίες πανεργατικό - παλλαϊκό μέτωπο παρεμπόδισης και αντεπίθεσης. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με το ΠΑΜΕ. Καμιά αναμονή. Οργάνωση στα σωματεία. Αγώνας συντονισμένος και ρήξη τώρα πριν είναι αργά». KAΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγρινίου της « Λαϊκής Συσπείρωσης»:
Νικάκης Βασίλης
Σιδέρης Κώστας
Δήμας Δημήτρης

ΑΓΡΙΝΙΟ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2012