«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου πρέπει να λειτουργήσει σύντομα»


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, με την οποία ζητάει την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Μουσείου Θέρμου.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Το Θέρμο ήταν ή σημαντικότερη πόλη της Αρχαίας Αιτωλίας, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας...
Ο Αρχαιολογικός χώρος, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη σημερινή κωμόπολη, είναι κατάμεστος από μνημεία που υποδηλώνουν την πλούσια ιστορία της περιοχής, όπως οι αρχαϊκοί ναοί του Θερμίου Απόλλωνα, του «Λυσείου» Απόλλωνα και της «Λαφρίας» Αρτέμιδος, το βουλευτήριο, τα μέγαρα, οι στοές, η κρήνη και τα προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτίρια.
Στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου βρίσκονται ευρήματα που καλύπτουν διάστημα 2500 χρόνων. Στο Μουσείο φυλάσσονται επίσης πλήθος ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασσικής ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία σε βάσεις, εντυπωσιακά ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού, όπως υδρορροές, ακροκέραμα, τρίγλυφα. Επίσης σε ειδικό χώρο φυλάσσονται πλήθος επιγραφών με τα ψηφίσματα της δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας.
Σήμερα, μετά την παράδοση το έτος 2010 της καλαίσθητης κτιριακής υποδομής του νέου Μουσείου Θέρμου, δεν έχει προχωρήσει η εκπλήρωση του κύριου στόχου του, που είναι η στέγαση των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα ο ολοκληρωμένος αυτός χώρος να μένει αναξιοποίητος.
Για να αναδειχθεί αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος απαιτούνται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και να υπάρξει συνεχής ροή της ήδη εγκεκριμένης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευαστούν σύντομα οι προθήκες όπου θα τοποθετηθούν τα ευρήματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται κλεισμένα στο παλαιό κτίριο καθώς και σε αποθήκες. Τέλος απαιτείται το νέο Μουσείο να στελεχωθεί με το αναγκαίο εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Επειδή το νέο Μουσείο Θέρμου θα συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και κατ’επέκταση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
·        Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Μουσείου Θέρμου;
·        Σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να επισπευτεί το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του έργου;»