«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να διατηρηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας»


Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη στο ενδεχόμενο να καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Γιώργο Κουτρουμάνη. Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής υπογραμμίζει την πολυετή κοινωνική προσφορά των συγκεκριμένων Οργανισμών που πρέπει να συνεχιστεί καθώς και ότι δεν πρέπει να καταργηθούν αφού δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής: «Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931. Όλα τα χρόνια λειτουργίας του επιτελεί έργο κοινωνικής προσφοράς....
  Οι παροχές του αποτελούν κοινωνικό μισθό για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας . Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνει αυτόν ούτε με 1 ευρώ. Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών ισόποσα 0,35% και 0,35% .Η κατάργηση της εισφοράς των εργοδοτών 0,35% δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ,αντίθετα θα επιφέρει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα . Η Εργατική Εστία διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά ύψους 220.000.000 ευρώ  και 200 ιδιόκτητα κτήρια πανελλαδικά που αποτιμώνται σε 1 δις  ευρώ περίπου.
Με την κατάργηση της  Εργατικής Εστίας  παύουν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί  στους  οποίους φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν 2000 παιδιά στα οποία προσφέρονται ποιοτικές  εκπαιδευτικές υπηρεσίες και πλήρη διατροφή , πράγμα που αποτελεί ουσιαστική στήριξη στην εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτήρια, με υπερσύγχρονες προδιαγραφές, ανεγέρθησαν και λειτουργούν  με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων.
Με το πρόγραμμα του  κοινωνικού τουρισμού ενισχύονται γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του τουρισμού. Συγκεκριμένα 2700 τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών οφείλουν την λειτουργία τους στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Από τα εκδρομικά προγράμματα του Οργανισμού χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού παίρνουν ανάσα ζωής και ανάπτυξης .
Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας οφείλουν την επιβίωση τους  τα θέατρα, οι εργαζόμενοι, σε αυτά και οι καλλιτέχνες και το κλείσιμο της είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει πολιτιστικό-καλλιτεχνικό  μαρασμό, κύρια στην Περιφέρεια. Συνεπώς το κλείσιμο του Οργανισμού  Εργατικής Εστίας αποτελεί ενέργεια σε βάρος των δικαιούχων των παροχών του ,των εργαζόμενων στον Οργανισμό και γενικότερα του τόπου.
Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας  ιδρύθηκε το 1954 με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι είναι αυτοί που τον χρηματοδοτούν με την εισφορά τους, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πρόκειται λοιπόν για μία σχέση αμφίδρομη, που στηρίζεται στον κοινωνικό αυτό πόρο και του δίνει την δυνατότητα να τον διαχειρίζεται επ’ ωφελεία των εργαζομένων που τον παρέχουν αχρεωστήτως,  προκειμένου να επιστρέψει και πάλι σ’ αυτούς.
Ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, απλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών αφού στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής.
Με το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα καταργηθεί το κατασκευαστικό του πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, η επιδότηση ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών και η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος  για αγορά και επισκευή κατοικίας. Κατόπιν των ανωτέρω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

·         Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία και να συνεχίσουν την κοινωνική προσφορά τους οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας;»