«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Νίκη των πολιτών ενάντια στο χαράτσι η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης»


Δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη για την ψήφιση τροπολογίας για το ΕΕΤΗΔΕ – «Νίκη των πολιτών ενάντια στο χαράτσι η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης»

Σε σύγχυση, χάος με τις επαναληπτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και στην ύπαρξη προηγούμενων απλήρωτων λογαριασμών και όχι στη μη πληρωμή του «χαρατσιού» απέδωσε τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη σχετικά με περιπτώσεις όπου υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης, που του απηύθυνε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου...

Η βουλευτής επεσήμανε ότι «η Δ.Ε.Η. προχώρησε σε διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Μεταμόρφωση ή το κέντρο της Αθήνας, παρ’ όλο που είχαν πληρώσει το ρεύμα και τα τέλη υπέρ Δήμου και ΕΡΤ, πολύ απλά γιατί δεν είχε δημοσιευθεί ακόμα σε ΦΕΚ η νομοθετική ρύθμιση για το ΕΕΤΗΔΕ και δεν έχει σταλεί φυσικά καμία εσωτερική εγκύκλιος για να μην κόβουν οι εργολάβοι το ρεύμα».
«Εμείς δεν προχωρούμε σε διακοπές λόγω του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία γενική σύγχυση ως προς αυτό. Εμείς είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο πού κόβουμε το ρεύμα και γιατί το κόβουμε και μην ξεχνάτε ότι η Δ.Ε.Η. το έκοβε πάντα σ’ αυτούς που δεν την πλήρωναν. Δηλαδή, εάν είναι απλήρωτοι 6 λογαριασμοί και ο έβδομος εμπεριέχει το ΕΕΤΗΔΕ, το ρεύμα δεν κόβεται επειδή ο έβδομος περιέχει το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά το ρεύμα κόβεται επειδή οι προηγούμενοι 6 δεν έχουν πληρωθεί. Δεν αποκλείω το γεγονός θα έχουν γίνει και λάθη. Πάντως, αυτή τη στιγμή, η πολιτική δεν είναι αυτή.
Πραγματικά, υπάρχει ένα χάος με τις επαναληπτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Μέχρι να καταλάβουμε την νομοθετική ρύθμιση που μας έρχεται, έχει έρθει η επόμενη. Χρειάζεται ένα συνολικότερο ξεκαθάρισμα σε αυτό το θέμα και στο πώς πρέπει να το δούμε στη συνέχεια».
Σχολιάζοντας αργότερα την απάντηση του κ. Ζερβού, η βουλευτής δήλωσε:
«Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε να μην κόβεται από τη ΔΕΗ το ρεύμα σε όσους πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν το άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Οφείλεται στη μαζική αντίσταση και στη συλλογική οργάνωση των πολιτών σε γειτονιές και συνοικίες όλης της χώρας, που παρά την τρομοκρατία που επιχείρησαν να ασκήσουν πολλά κεντρικά ΜΜΕ, αντέδρασαν και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες και κάνοντας χρήση και όλων των θεσμικών νομικών μέσων (εξώδικα, αγωγές ασφαλιστικά μέτρα), πέτυχαν την πρώτη μεγάλη νίκη.
Νίκη που δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς δείχνει ότι η συντονισμένη αντίδραση και αντίσταση από μέρους της κοινωνίας μπορεί να μπει εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης-δοτού πρωθυπουργού και τρόικα, και να τα ανατρέψει».
To Γραφείο Τύπου