«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στις καμένες περιοχές της Δυτ. Αχαϊας ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε προ ημερών σε περιοχές της Δυτικής Αχαϊας είδαν από κοντά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, οι οποίοι ενωρίτερα μετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Συνοδευόμενοι από...
τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπολο, όπου μαζί με πληγέντες κατοίκους τους έδειξαν τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν.

***
Εβδομάδα προληπτικών εξετάσεων ενηλίκων και εμβολιασμοί σε παιδιά ΡΟΜΑ
    
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοστατώντας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας , σε συνεργασία με την 6η Υ.Π.Ε., τον Δήμο Δυτικής Αχαίας το Δίκτυο Μαιών και την Εταιρεία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας « Υγεία για όλους» πραγματοποίησε σε διάστημα (6) έξι ημερών δράσεις απευθυνόμενες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (ενηλίκους και παιδιά ρομά) , κυρίως σε περιοχές με οικονομική δυσχέρεια και δύσκολη προσβασιμότητα.
Πιο συγκεκριμένα:

Στις 14-09-2017 & 15-09-2017  στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρύων Ιτεών πραγματοποιήθηκαν καρδιολογικοί , ενδοκρινολογικοί, γυναικολογικού έλεγχοι και test-pap.

Στις 16-09-2017& 17-09-2017 στο Πολιτιστικό Σύλλογο-Περιφερειακό Ιατρείο Κ. Βελιτσών και στο Κοινοτικό Ιατρείο Σαντομερίου αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν καρδιολογικοί, γυναικολογικοί έλεγχοι και test- pap.
Τέλος στις 19-09-2017 & 20-09-2017 διενεργήθηκαν εμβολιασμοί σε παιδιά ΡΟΜΑ ,κυρίως έναντι της ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας και της ηπατίτιδας Β΄ , στο Δημοτικό Σχολείο Σαγεϊκων , στους καταυλισμούς των Σαγεϊκων και της Πισωσυκιάς.

  Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ διέθεσε το επιστημονικό προσωπικό της και την κινητή μονάδα. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας συμμετείχαν ιατροί από το ΠΓΝΠ, το ΓΝΠ ¨Αγ. Ανδρέας¨, ιατροί από το Κ.Υ. Κ. Αχαΐας ,μαίες από το Δίκτυο Μαιών και επιστημονικό προσωπικό (νοσηλεύτρια)από το παράρτημα ΡΟΜΑ του κέντρου Κοινότητας Δ. Δυτ. Αχαίας


Την Επιστημονική ευθύνη για την δράση συτή είχαν: η Α΄ Π. Παιδιατρική  κλινική του Π.Π.Ν.΄΄Αγία Σοφία΄΄,υπό τον κ.Γ. Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής,  η  Μαιευτική – Γυναικολογικής κλινική του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Δεκαβάλα, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας, η  Καρδιολογική κλινική του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Χάχαλη, καθηγητή Καρδιολογίας, η Ενδοκρινολογική κλινική του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Κ. Μάρκου, καθηγητή Ενδοκρινολογίας, η Παιδιατρική κλινική του Π.Ν. ΄΄Καραμανδάνειο΄΄, το Ο.Ν.Κ.΄΄Οι Άγιοι Ανάργυροι΄΄,υπό τον κ. Γ. Αλεβιζόπουλο, καθηγητή Ψυχιατρικής, Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική Γ.Ν.Π.΄΄ Ο Άγιος Ανδρέας΄΄, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Κ. Αχαΐας, ηΕλληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το Ιατρικό Κέντρο Πατρών΄΄Φροντίδα Υγείας΄΄, με δωρεάν μαστογραφίες & PSA, το Νοσοκομείο ΄΄Υγεία΄΄ με δωρεάν τον Κυτταρολογικό έλεγχο

Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός: σε  144 παιδιά ρομά
Συμμετείχαν: Θ. Καζά - Μαρκαντέ, παιδίατρος , Δ/ντρια Γ.Ν.Π΄΄Καραμανδάνειο΄΄                          Δ. Δελή παιδίατρος, Δ/ντρια Κ.Υ./ΠΕΔΥ Κ. Αχαΐας, Αγγελίδης Παθολόγος- Πνευμονολόγος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., B. Μπέλλου και Μ-Ζ Οικονομάκου Ειδικευόμενες Παιδιατρικής, Γ.Ν.Π ΄΄ Καραμανδάνειο΄΄ . 
                                                                                                                      
Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pa - Διακολπικός Υπέρηχος : σε 73 γυναίκες                                                   
Συμμετείχαν: Γ. Γκόβα και Κ.  Σκουρλάς Μαιευτήρες- Γυναικολόγοι, Α. Σιαμπαλής,             Π. Πανάς, Φ. Μαρκάτος,E. Παπακωνσταντώ, Μ.Παπαδοπούλου,  ειδικευόμενοι Γυναικολογίας, Μαιευτική -  Γυναικολογική κλινική  Π.Ν. Πατρών
Θα πραγματοποιηθούν 17 μαστογραφίες και 20 εξετάσεις psa,προσφορά του Ιατρικού Κέντρου Πατρών΄΄Φροντίδα Υγείας΄΄.

Εκτίμηση αναγκών υγείας: σε 46  ενήλικες                                                                                     Συμμετείχε : E. Γιαννοπούλου Γενική  γιατρός, Κ.Υ. Ερυμάνθειας

Καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου - καρδιογράφου: σε 144 ενήλικες (εξ αυτών 28 κρατούμενοι)
Συμμετείχαν: Π. Νταβλούρος  Αν. καθηγητής Καρδιολογίας
(στις φυλακές Αγίου Στεφάνου), Δ. Κτενάς Καρδιολόγος, Στ. Δεσποτόπουλος Ειδικευόμενος Καρδιολογίας, Καρδιολογική κλινική Π.Ν. Πατρών.

Ενδοκρινολογικός έλεγχος, screening με την χρήση φορητού υπερηχογράφου, σε 36 ενήλικες
Συμμετείχαν: N.Ρούπας, και  Γ .Μαρκαντές, Ενδοκρινολογική κλινική Π.Ν. Πατρών

Υπερηχογραφικός έλεγχος άνω-κάτω κοιλίας, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου , σε 18 κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου
Συμμετείχε : Λ. Γρηγοράκης  Ακτινοδιαγνώστης, ιδιώτης Κ. Αχαΐα
Ψυχολογική – Ψυχιατρική εκτίμηση, σε 36 κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου
Συμμετείχαν: Χρ. Λιάπης και Γ. Καραμπουτάκης Ψυχίατροι , Επιστημονικοί συνεργάτες της Παν/κής  Ψ/τρικής κλινικής του Γ.Ν.Κ.΄΄Οι Άγιοι Ανάργυροι΄΄ 

Εξέταση Μαστού : σε 73 γυναίκες                                           
Συμμετείχαν: Aν. Αποστολοπούλου χειρουργός Μαστού, οι Μαίες/τες , Μέλη του δικτύου Μαιών/των: Μ. Κιούρτη, ΠΕΔΥ Ζαρουχλαιϊκων, Φ. Κωστοπούλου, Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, Ι. Τόμπρος ΙΑΚ Πατρών, Γ. Σακελλαρίου  Κ.Υ. Ναυπάκτου, Κ. Φράγκου, Μ Κ.Υ. Ναυπάκτου,  Κ. Φιλιοπούλου , ΠΕΔΥ Αιγίου, Ν. Καϊάφα Κ.Υ.Κ. Αχαΐας.

Συμμετείχαν στον εμβολιασμό παιδιών: Oλ. Πολυχρονοπούλου Επισκέπτρια Υγείας, Δ/νση Υγείας Π.Δ.Ε.,και Μ. Κανελλοπούλου Νοσηλεύτρια, Ζ. Μπατέλου Παιδαγωγός, Ε. Οικονομάκου Ψυχολόγος από το παρ. Κ. Κοινότητας Ρομά Δήμου Κ. Αχαΐας

Συμμετείχε: Α. Κανελλακοπούλου , Κοινωνική Λειτουργός Π.Δ.Ε., συντονίστρια της δράσης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.


O Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
 Γ. Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής

Ε. Σωτηροπούλου Πρόεδρος- Συντονίστρια του προγράμματος   

***
Ενημερωτική εκδήλωση για την αιμοδοσία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Μ.Ο.Π. «Χάρισε ζωή» και τους συλλόγους εργαζομένων: Σύλλογο  Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογο  Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δυτικής Ελλάδας  (ΕΜΔΥΔΑΣ) πρόκειται να οργανώσουν μία κοινή δράση  που στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση εθελοντών μυελού των οστών και εθελοντών αιμοδοτών.
Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου τη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00. θα πραγματοποιηθεί μία ενημέρωση προς τους περιφερειακούς Συμβούλους σχετικά με το όφελος της Δωρεάς Μυελού των Οστών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Αιματολογίας/Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών κυττάρων του τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και  Διευθυντής Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Π.Γ.Ν.Π. κος Σπυριδωνίδης Αλέξανδρος. Το ακριβές θέμα της ομιλίας του θα είναι: «Μαζί μπορούμε να κάνουμε την Λευχαιμία παρελθόν»
Επίσης , έξω από την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου θα διανέμεται έντυπο υλικό για την ενημέρωση και την προώθηση της ιδέας μυελού των οστών και θα συμπληρώνονται αιτήσεις για νέους εθελοντές. 
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των τριών συνεργαζόμενων φορέων θα ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΟΥΝ αναδεικνύοντας την ανιδιοτελή προσφορά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα υπάρχει κινητή μονάδα αιμοδοσίας  του Π.Γ.Ν.Π για λήψη αίματος από τους εργαζόμενους και τους πολίτες, επί της οδού Αμερικής και Αιγίου και ώρες 9:30-13:30.
 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αποσκοπεί μέσω της παραπάνω συνεργασίας στην ενίσχυση του καταλόγου των δωρητών μυελού των οστών και στο εμφύσημα της  αναγκαιότητας να καταστούμε όλοι ενεργοί μέτοχοι σε μια ιδέα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης μέσω της δωρεάς.

***
Επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Καλιφόρνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από την πόλη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, στα πλαίσια της αδελφοποίησης με την Πάτρα.
Ο Απόστολος Κατσιφάρας υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία στο γραφείο του και είχε μια εκτενή συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο περιοχών. Ενώ ευχήθηκε καλή διαμονή, με την ελπίδα να διαφημίσουν την Δυτική Ελλάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο πρώην δημοτικό σύμβουλος Σπύρος Πολίτης.
Η αντιπροσωπεία βρίσκεται  στην Πάτρα από τις 20 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 25 του μηνός.
Στην αποστολή μετέχουν 15 άτομα με επικεφαλή τον κ. Gil Garcia, πρόεδρο του οργανισμού των αδελφοποιημένων πόλεων της Νότιας Καλιφορνιας.
Σκοπός των συναντήσεων τους  είναι η ανταλλαγή απόψεων και η ενίσχυση της συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο Δήμων και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής στην Πάτρα η αποστολή θα περιηγηθεί στα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και θα επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών.

***
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Δυτική Αχαϊα
Παρουσία του ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ

Ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα των πληγέντων, από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, κατοίκων της Δυτικής Αχαϊας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής της Δυτικής Αχαΐας , πρόεδροι των κοινοτήτων και πληγέντες παραγωγοί της περιοχής.
Στην τοποθέτησή του ο Απόστολος Κατσιφάρας ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι ζημιές στη Δυτική Αχαϊα , σημειώνοντας πως οι αγρότες περιμένουν άμεσα την καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές για τα ζώα τους. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καεί. Περιμένουν οι αγρότες από εμάς να τους συνδράμουμε άμεσα. Εμείς ως Περιφέρεια και ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των κατεστραμμένων υποδομών , μέσα από  συγκεκριμένα κονδύλια. Εσείς πρέπει να φροντίσετε για την γρήγορη οικονομική τους ενίσχυση », τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπογράμμισε πως από την επομένη της καταστροφής η Περιφέρεια ξεκίνησε καταγραφή των ζημιών.  Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση στο νομό Ηλείας , μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή και κατέστρεψαν καλλιέργειες.
Ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, έδωσε με αριθμούς το   μέγεθος της καταστροφικής μανίας της φωτιάς.
«Εχουν καεί 10.000 ρίζες ελιές και 100 αιγοπρόβατα στις 4 κοινότητας της Δυτικής Αχαϊας. Μόνο δύο παραγωγοί έχασαν περίπου 1.800 ελαιόδενδρα», ανέφερε.
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής της Δυτικής Αχαϊας και οι αγρότες πως είναι πλέον η καθημερινότητά τους μέσα στην καμένη ζώνη. Έχοντας και τον κίνδυνο των πλημμυρών με τις πρώτες βροχές.
Από την πλευρά του τόσο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκαν να προωθήσουν άμεσα όλες τις διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι.
Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι των βουλευτών Κώστα Σπαρτινού και Σίας Αναγνωστοπούλου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας του Αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Δυτικής Αχαϊας, επισκέφθηκαν τις καμένες περιοχές για να έχουν εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.